Milyen ennivalót lehet adni az utcai macskáknak?
1. válaszadó: Én is azt gondoltam, hogy húsféléket adok nekik. A biztonság kedvéért nem adok nekik marhahúst. Nem akarok őket még véletlenül sem "férgesíteni". Nálunk amúgy is nagyon ritkán van az. Inkább disznó- és pulykahús.
2. válaszadó: Ezek a macskák nem laknak sehol, csak 1-2. Gondolom azért, mert a környékünkön csak kinti macskák vannak. Tehát csak annyit törődnek a szomszédok a macskájukkal, hogy enni- és innivalót adnak nekik. Aztán a macska lefialt valahol, és a kiscicák "nem lettek automatikusan az anyamacska gazdijának a kiskedvencéi".
Tápot nem hiszem, hogy veszek nekik. Inkább konyhai maradékot adok nekik.
3. válaszadó: Tápot nem hiszem, hogy veszek nekik. Inkább konyhai maradékot adok nekik.
4. válaszadó: Úgy gondoltam, hogy a kajájukat az utcasarokra teszem ki nekik. (Az 4 háznyira van tőlünk.) Szerintem így nem fognak hozzánk szokni. Valamint nem megszelídíteni akarok őket, csak etetni. Örökbefogadnék egy macskát, de benti macska nem lehet, mert megölné a nimfapapagájomat vagy a tengerimalacomat. Kint se lehet, mert ott meg a kiskutyám és a németjuhász kutyám elkergetné. (Szerintem az lesz, hogy csak 1 vagy 2 macskát fogok etetni, itatni. De azokat akkor meg is szelídítem, és megfelelően gondját viselem, ahogy leírtad.)
5. válaszadó: Apukám egyik ismerőse állattenyésztő és neki is van körülbelül 10 macskája, akik az egereket, patkányokat irtják a telek körül. Köszi, hogy ezt leírtad!
Köszönöm a válaszokat! :)
"Sokan a legjobb szándéktól vezérelve rengeteget ártanak, amikor olyan kóbor macskákat etetnek, amelyek ellenőrizetlenül szaporodhatnak. Ez egy tragikus tévedés, ami az emberiességünkből és a helyzet abszolút félreértéséből fakad. A jó szándékú emberek e cselekedetéből ugyanis nagyságrendekkel több tragédia származik, mint a macskát nem szeretők kártételeiből. Miért is van ez így? A macskaszerető eteti a kóbor macskákat. Azok, a megbízható táplálékforrást kihasználva azonnal szaporodni kezdenek. A nőstények évente 2-3-szor ellenek 4-5 kölyköt valahol egy padláson, pincében vagy sufniban. Az ellenőrizetlen szaporulatot az első perctől kezdve számos betegség tizedeli. Az ilyen anyák nem viszik le néhány hetesen a kölykeiket a macskatartóhoz bemutatni, így azok anélkül nőnek fel, hogy emberrel találkoztak. Ha a napi 5 perces simogatás elmarad a korai szocializációs periódusban, az azt eredményezi, hogy a cica soha nem lesz képes beilleszkedni az emberi társadalomba, vagyis vad marad. Ha túlél, valaki etetni fogja, ő meg szaporodik, tovább gyártva az áldozatokat. Összességében így elmondható, hogy a nem ivartalanított kóbor macskákat etetők nagyságrendekkel több macskát pusztítanak el, mint a legelvetemültebb macskagyűlölők, vagy mint az elkeseredett szomszédaik, akik nehezen viselik a környezeti következményeket, a zajt, a bűzt, a bolhákat és a kezeletlen macskák orsóférgeit gyermekeik homokozókban. Az ilyen macskabarátok, akaratlanul ugyan, de maguk okozzák a sok-sok nyomorúságot, ezért sok országban ezt a tevékenységet annyira károsnak tekintik, hogy a törvény erejével büntetik is!
Közgazdasági szempontból is csapás, amit a macskaetetők művelnek. Ha egy kóbor nőstényt etet valaki, ott megjelenik három másik. Ha négyet, abból tíz, harminc, akár száz is lehet. Ez iszonyatosan sok macskatápot jelent, s az illető - ha igyekszik megfelelni az egyre népesedő csapat igényeinek - idővel akár több százszorosát költheti macskaeledelre annak, amibe az első macska ivartalanítása került volna! Nem beszélve arról, hogy újratermeli a problémát, ami felemészti az állatvédelem pénzét is.
Nem szeretnénk ezzel azt sugallni, hogy ne gondoskodjunk az éhezőkről! De csak és kizárólag az a magatartás felelősségteljes, amikor a macskabarát előbb meggyőződik arról, hogy az etetett kóbor macska nem szaporodhat ellenőrizetlenül, vagyis elviszi állatorvoshoz, ivartalaníttatja és levágatja a cica bal füle hegyét, hogy az egész világ tudja: ez a macska kevésbé veszélyes a társadalomra, mert ivartalanítva van. Ha mindenki így tenne, maradna pénz a kóbor cicák védőoltásaira és rendszeres parazita ellenes kezeléseire is (nem csak etetésből áll a gondoskodás!) és sokkal kevesebb lenne a világon a nyomor. Aki viszont tonna számra cipeli a szupermarketből a macskaeledelt, az csak szaporítja a bajt."
Dr. Csikós Károly
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő
Köszi, hogy ezt bemásoltad.
(Ez nem sértés.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!