Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Hogy oldható meg egy kinti-ben...

Hogy oldható meg egy kinti-benti macskánál, hogy hat hétig - egy műtét miatt - benn legyen?

Figyelt kérdés

Van egy hat éves macsekom, ma úgy jött haza, hogy húzta a jobb hátsó lábát. Azonnal orvoshoz vittem, ahol kiderült, hogy typiás törés, szilánkosra tört a "térde." (Vagy csapdába lépett, vagy valami megharapta.) Külső rögzítéssel és fémbetéttel építhető újra a lába. Holnap reggel műtik, ma már a rendelőben pihen.

Azonban a műtétet követően a külső rögzítés miatt nem mehet utcára, és nem "mászhat". Márpedig ennek a cicának ez lételeme. A lakásba csak "benézni" járt, azt már szaladt is ki. Nem tudom, hogy milyen módszerekkel lehet "kényszeríteni" őt arra, hogy most márpedig hat hét "szigorú diéta", és nem mehet ki. Már volt, amikor kellett pár napig benn tartani, az egy rémálom volt. Ráadásul most csavarok meg drótok fognak kiállni a lábából, amely alapból stresszhelyzetet neki, így még inkább "felkészületlen" vagyok a módszerekkel.

Sajnálom kényszeríteni, mert nagyon tud olyankor sírni (meg szaladgálni).

Az orvos azt mondta, hogy még véletlenül sem mehet ki, hiszen a külső rögzítők miatt az első adandó helyen beakadna, amely ugye végzetes lehet számára. (Egyrészt "meghúzza" a rögzítést, másrészt ha pl. menekülni kell, védtelenné válik.)

Valami jó módszer kellene, hogy elviselhető hat hét következzen mind a macseknak, mind pedig a gazdinak.

Köszi, ha valaki ad használható tanácsot!

2010. febr. 11. 22:03
 1/10 anonim ***** válasza:
Ha az orvos azt mondja, hogy ne menjen ki, akkor ne menjen. Képzeld el, ha zavarodottságában haza sem megy többé, vagy a kütyük miatt fennakad egy kerítésen...Megszokják a bentlétet. A miénk kis kóbor, anyjával jött ide, meg 2 tesójával. Sikerült őket lepasszolni, ez a kis nyamvadt maradt.Ez nem vágyik ki,vagy azonnal jön vissza. Viszont az ablakban szeret nézelődni. Tegyetek egy párnát az ablakba.A szobatisztaság is megy. Ezt a kis vakarcsot senki nem tanította, és az első nap tudta, mire való az alom. Eltelik az a hat hét. Ne kockáztassatok.
2010. febr. 11. 22:15
 2/10 anonim ***** válasza:
Egyébként a vakarcsot most ivartalanították egy hete. Kapott egy tölcsért a fejére, hogy ne nyúljon a sebhez. Persze azonnal lekapta.Lehet, hogy ezzel is meg kell küzdenetek. Megy neki a bútor lábainak, és addig vergődik, míg kibújik belőle. Gyógyulást a cicának, nektek türelmet!
2010. febr. 11. 22:19
 3/10 A kérdező kommentje:

Kockáztatni semmiképpen sem akarunk. A macsek szobatiszta, az életét "panelban" kezdte. Kb. két évet élt benti macskaként, tehát nem új dolog számára. Csak amióta "meglátta a nagyvilágot" nem igazán vágyik a négy fal közé. Eljár messze a határba (igazából nem is a "lakott terület" felé megy, így ezt a balesetet sem teljesen értem, hogy hogy történhetett), csavarog egyet, vadászik egereket, pockokat, aztán hazajön. Ilyenkor télen meg a hóban szaladgál.

Tudom, hogy nem mehet ki, és ezt meg is fogom "akadályozni". De nagyon féltem, mert nem akarom "szenvedni" látni. Igaz, az ő érdeke az, hogy benn legyen, így meg sem fordult a fejemben, hogy majd kiengedném amíg a tartócsavarok benne vannak. Csak furcsa lesz kicsit, meg szokatlan.

2010. febr. 11. 22:21
 4/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm, kedves második válaszoló!

Volt a cicának egy tesója (ő már nem velünk él), ő kicsiként az ablakot is betörte, ha útjában állt :)

Most ami "félsz" van bennem, hogy a macsek lábán lesz "fegyver" ahhoz, hogy ne szabjon neki gátat az üveg...

2010. febr. 11. 22:25
 5/10 anonim ***** válasza:
A vélt szenvedést - hogy lételeme a kinti lét - te okozod azzal, hogy ivarosan hagyod. Nem megőrül bent, hanem hajtják a hormonjai tévesen az utódnemzésre. Ivartalanítva kerül csak előtérbe az igazi egyénisége, amiből következtetéseket lehet levonni.
2010. febr. 12. 09:53
 6/10 anonim ***** válasza:

Én voltam az első is, a 2. is:) Az ivartalanítással nem változik a személyisége, nem lesz otthonűlő. Nekünk minden macskánk kóbor volt, valahogy kiválasztanak bennünket.És valahogy mindig lányok. És megtapasztalva a szaporulatból adódó kellmetlenségeket, ivartalanítjuk őket. De a harci kedvük megmarad. Ha rájuk jön, ugyanúgy eltünedeznek, udvaroltatnak, csak nincs eredmény. Szerintem ez a barbár cselekedet-ami lássuk be, csak a gazdi érdekét szolgálja-méginkább megzavarhatja őket.

Valóban nehéz lesz ez a 6 hét. Mondanám, hogy van macskahám, esetleg sétáltatni, de neki a mozgás is nehezére fog esni, meg még sunyibb dolognak érezné, hogy adok is, meg nem is. Hát kitartást, lehet már azóta műtik is szegényt:(((

2010. febr. 12. 10:04
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos "kényszeríteni " kell a bentlétre próbáld meg a benti helyét kicsit kintivé tenni vigyél be valami kaparófát egy fadarabot stb......
2010. febr. 12. 12:37
 8/10 anonim ***** válasza:
Hát, őszinte részvétem, nem lesz egyszerű dolgod. Az én ivartalanított lánycicámnál is volt szobafogság egyszer, kb. ugyanennyi ideig, de a végére majd megőrültem, mert állandóan szökni próbált. Az összes ablakon felfejtette a sima szúnyoghálót. Nem tudom, nálad van-e, de én a helyedben tennék fel fémszálasat, azzal legalábbis nincs olyan könnyű dolga. Gallért kell majd hordania?
2010. febr. 12. 12:53
 9/10 anonim ***** válasza:
Csak arra figyelj, hogy ne sajnáld meg, akármennyire nyávog, meg kínlódik, hogy nem mehet ki. Nekem is volt kinti - benti cicám, és egyszer kivert szemmel jött haza. Műteni kellett. Másnap reggel rettenetesen megsajnáltam, mert hihetetlenül ki akart menni, szinte üvöltött. Gondoltam, kimegyek vele egy kicsit, szegény a műtét után hadd legyen boldog. Na, egyik pillanatról a másikra elrohant, azóta sem láttam. Soha nem bocsájtom meg magamnak. Nagyon sajnálom.
2010. febr. 13. 09:55
 10/10 A kérdező kommentje:

Túl vagyunk a műtéten, a röntgen elég csúnya elváltozást mutatott (a törött csont kb. 3 cm-re eltávolodott egymástól. A műtét során bizonyítást nyert az is, hogy harapásból származik a sérülés. Ami viszont könnyebbség, hogy a csontot sikerült belső merevítéssel rögzíteni, így legalább "nem akad fenn" semmin.

Fáj neki, de ez szükségszerű, mert még nem is szabadna neki megerőltetni, fájdalomcsillapítót sem kaphat. Minden nap megnézi a doki. Mivel nincs használva, és elég sok lágyrész is sérült, így a visszatérő vérkeringés kissé akadozik, ezért óriásira duzzadt a tappancsa, nem szép látvány. Fáslizni kell. A lába kb. teljes szélességében varrva van. Viszont már csak fedőkötés van neki, hogy gyógyuljon a seb. Ami nagy könnyebbség, hogy nem kell hat hét szobafogság.

2010. febr. 14. 20:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!