Mit csináljak a cicával?
Találtam az utcán egy pici, kóbor cicát. Nagyon vékony, nyeszlett szegényke, de nagyon jól mászik fára, ügyesen eszik, iszik. Viszont nagyon bolhás, megy a hasa(bár az a tejtől, szerintem, mert mást nem tudtam neki adni a pillanat hevében, meg vizet nem iszik és a közelben nincs cicatej pótló egy boltban sem, de holnap már tudok szerezni neki), koszos a füle, sebes az orra, szája. Nem tudom mennyi idős lehet. Féreghajtót adhatok neki? egy nagyon pici darabkát? + Mivel bolhátlanítsam?
Nem szeretném még a másik cicáim közelébe engedni, de mivel kintiek, ezért elkerülhetetlen. Kaphatnak tőle valami fertőzést? (amúgy is minden kóbor macskával éreintkeznek a környéken)
Valami tippek, hogy mit csináljak vele, hogy jobb legyen neki?
Állatorvos itt a környéken nem jön ki, csak ha konkrét baja van az állatnak..Tehát kivizsgáltatni nem tudom. De fürge, játékos, élék kiscica.
ha azt akarod h éljen, akkor elvinnéd.
én nem kísérleteznék olyan dolgokkal, amit a doki nem ajánlott.
Konkrét baja van, mivel írod, hogy megy a hasa, sebes az orra, szája. Ezért ki kell jönnie az állatorvosnak, ki tudod vizsgáltatni.
Féreghajtót blindre ne adj, nemrég volt egy hasonló kérdés, ott a cica belepusztult a bolti eladó tanácsára adott féreghajtó+bolhaellenes szer kombinációba. Mindenképpen állatorvosi segítségre van szüksége.
A leírásod alapján szerintem a cica már tud szilárd táplálékot enni, úgyhogy azt adj neki.
Nem tudom, hogy a sebes mit takar, az is lehet, hogy olyan retkes csórikám. Nekem is volt enyhén sebes orrú összeszedett macskám, de azzal érdemben senki nem is foglalkozott, pedig tényleg nagyon jó rendelőbe járok, egyszerűen csak magától rendeződött mikortól rendesen kapott enni, szépen tisztálkodott, jó helye lett. De így most nem tudom, hogy te milyen komoly sebről beszélsz. Vagy az-e nem csak koszos, sokszor úgy néz ki a fekete retek az orruk peremén az ilyen szutykos senki macskáinak, mintha sebes lenne.
A füle miatt érdemes lenne elvinni az orvoshoz, macskát dobozban még buszra, vonatra is tök ingyen vihetsz egyébként, ha helyben nincs orvos, vagy idióta. Egy felnőtt pelenkát beteszel alá a dobozba, ha nem tűnik túl civilizált macskának és az totál felszívja, amit maga alá csinál, és elég nagy, hogy beterítse a doboz alját.
Mivel a füle lehet atkás aztán azt nem tudod doki nélkül kikezelni. Bolha ellen, férgek ellen állatpatikában is tudnak neked segíteni, megméred a macskát egy tálban a konyhai mérlegen, (elmosogatod a tálat utána és semmi baja sem lesz) megmondod a súlyát és majd tudják milyen kell és mennyi. Ha eszik, iszik, élénk, akkor olyan hatalmas baja nem lehet, főtt rizset, főtt csirkemellel leturmixolsz, az nagyon jó hasfogó, kíméletes kaja. Tényleg foshat a tejtől is. Ha a fosás nem múlik el holnap, akkor tényleg érdemes orvoshoz vinni amiatt. De még akar férgességtől is foshat, én már láttam olyat, hogy azt hittük a talált macskának valami baja van, szegény kiscicának csúnya vizes hasmenése volt, de az orvosnál kiderült, hogy nagyon durva férgessége okozta, nem volt beteg. De lehet az. Tartós hasmenés (azért nem kell várni egy hetet) az orvos kíván, de azért nem kell azonnal szaladni, ha más tünete nincs. Gondolom senki nem megy azonnal orvoshoz, mert fosott kettőt, de se nem lázas, se nem hány, se semmi egyéb baja nincs.
A saját cicáidat meg érdemes lenne beoltatni. Ez éve 4 ezer forint kb. macskánként, viszont nem kellene sose izgulnod, hogy nem-e kapnak el valamit egy kóbor macskától, vagy egy új állattól. Amúgy ennyiből a kicsi nem igazán hiszem, hogy veszélyesebb rájuk, ha úgy is kijárnak és mindenféle macskával érintkezhetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!