Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Belekezdjek a "szaporításba"?

Belekezdjek a "szaporításba"?

Figyelt kérdés

Így írom, ugyanis sajnos nincs a cicámnak törzskönyve.

Beleszerettem a Maine Coonokba, már fél éve bújom a videókat, cikkeket, tenyésztők oldalát, könyveket, egészségről, genetikáról szóló tanulmányokat. Mivel tanuló vagyok, ezért a vágyam teljesüléséhez jó pár hónapig kellett gyűjtenem, mire meglett az-az összeg, amit a "macskás malacperselybe" dobtam és egy Maine Coon ára termett benne. Ez pontosan 150.000 forintot jelent, amiből 100 ezret a macska árára szántam, 50 ezret pedig a felmerülő állatorvosi kezelésekre szükség esetén és az utóbbi pénzhez minden hónapban teszek még hozzá. Mire ivarérett lesz, addigra elég pénz lesz, hogy orvosi vizsgálatokkal alátámasszam, hogy nincs semmi örökítendő halálos betegsége, fertőzése és készen álljon a fedezésre - gondoltam.

A következő a helyzet: elkezdtük a nézelődést. Gyönyörűbbnél gyönyörűbb cicusokat találtunk, de volt egy kis fekete-fehér kandúrka akibe azonnal beleszerettem már képen keresztül is, tudtam: nekem Ő kell. Az igazi fajtára jellemző mackós pofija van. Sajnos nagy pofáraesés volt, mikor a gazdi kijelentette, hogy nincs semmi törzskönyve.

Nem bírtam ellenállni, így megnéztem élőben, és megláttam az apját, anyját, aki két hatalmas, erős, csillogó szőrű, barátságos, szép cica és büszke képviselői LENNÉNEK a fajnak, ha igazoltatva lenne a származásuk. A természetük is nagyon jó mind a szülőknek, mind a kiscicáknak, az idegen emberi kezet is jól tűrik.

Most nagy dilemmába vagyok: tudom, hogy a törzskönyv nélküli macska az csak fajtajellegű állat lehet, vagyis házi macska kategória. Nem tudom, hogy jegeltessem kicsit a "tenyésztés" gondolatát, vegyem meg ezt a cicut, ivartalanítsam és tovább gyűjtsek törzskönyves Maine Coonra, vagy álljak be a "szaporítók" sorába? Már több tenyésztőnek küldtem a kicsiről képet, aki válaszra méltatott azt mondta szakértői szemekkel, hogy ez bizony fajtatiszta, csak kár, hogy papíron nem. Tanácstalan vagyok most, hogy mit tegyek és hogy a kis kandúr jól megáldott génjeit továbbörökítsem-e. Egyébként a fekete-fehér foltos Maine Coon úgy vettem észre, hogy kuriózum, és úgy érzem, hogy ezzel a picivel majdnem megfogtam az isten lábát. :)

2014. aug. 5. 22:29
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
ne
2014. aug. 5. 22:35
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Ne.

Egeszen egyszeruen, ha nincs torzskonyve, akkor sajnos semmi sem garantalja, hogy valoban olyan jol megaldottak a genjei.

Tartsd meg ot hobbiallatnak, es majd ha nem leszel tanulo, es osszegyujtottel eleg penzt, es meg mindig gondolkodsz tenyesztesen, akkor valasz egy tenyeszallatot, direkt a szulok szarmazasat figyelembe veve.

2014. aug. 5. 23:59
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Ne szaporíts. Minek? Hogy szép, neked tetsző kiscicákat gyárts, amiket nem maine coon-ok, holott neked az a kedvenc fajtád? Akkor vegyél egy maine coont és állítsd ki, tenyészd. Annak van értelme.

Abban viszont nem vagyok biztos, hogy 100 ezerből kijönne egy kiállítási minőségű kölyök. Ezért mennyit kérnének?

Mi lenne, ha elmennél néhány tenyésztőhöz látogatóba és beszélgetnétek? Megnéznéd a macskáit, kérdeznád a kiállításokról, a fajtáról, a tenyésztésről, a vonalakról...biztos vagyok benne, hogy meg sem fordulna többet a fejedben, hogy papírtalan macskától hozz le kölyköket.

2014. aug. 6. 07:28
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Nincs törzskönyv - nem maine coon. Kész. Ha nem tudod igazolni a származást, akkor ha a nyakadat töröd sem fogják elismerni, hogy a fekete-fehér boholy maine coon.

Ez a fajta különösen nyavajás a szívére, nem véletlenül kerül ennyibe egy ilyen egészséges macsek.

Gyűjts tovább, 100.000-ből nem lehet tk-s, kiállítási minőségű maine coon-t venni.

2014. aug. 6. 08:04
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Amugy, eszembe jutott meg valami.

Mivel nincs torzskonyve, igy csak szaporitokhoz tudod vinni paroztatni, ahol egyreszt ott a egeszsegugyi kockazat, masreszt a jo genjeit kidobod a kukaba.

Ugyhogy en nem tennem semmifelekeppen sem.

2014. aug. 6. 12:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!