Hogyan tarthatnék cicát?
Ha kint van akkor csak szerencsével érheti meg a 6.-évét.Egy benti cica 15-20 évig él ÁLTALÁBAN!!!
Igaza van az előzőnek.Ivartlanitani kell és akkor talán(70%) 5-7 évvel tovább fog élni.
Valóban, a macska 100%-osan csak bent van biztonságban. Van sok lehetőség, amivel biztonsággal engedheted ki. Vannak macskabiztos kerítések és vannak macskák számára kialakított kifutók is. Az én cicám például egy kufutóban van kint, de mellette ha akar, bejön a lakásba, éjszakára pedig velünk van bent. Ezek azonban elég költséges építmények.
Ha ezeket nem tudod neki biztosítani, akkor is kell, hogy legyen valami biztos hely, ahova elbújhat akár az időjárás elől, akár más macsekok elől. Erre a pince például alkalmas lehet, az száraz, télen melegebb, mint kinn, nyáron hűvösebb. Viszont mindenképpen alakíts ki neki egy ágyikót. Vehetsz boltban is kis kosárkákat, de az enyém pl a 3 kosarából egyet sem használ. Viszont csináltam neki még mikor ide került egy kartondoboz kuckót. Alul hungarocel lappal kibéleltem, hogy jól szigetelvelegyen, és jópár pamut és kötött holmival béleltem ki. Azóta is aza akedvence :)
A hosszú életű cica titka az ivartalanítás, lehetőleg még ivarérettség előtt, azaz 4-6 hónaposan. Ha ezt megteszed, nem fog eljárkálni annyit, nem üti el az autó, nem verekszik állandóan más macskákkal.
Az éjszakai bezárással egy gond van: a cica esténként aktívabb, mint napközben. Ezért már kiskorában hozzá kell szoktatnod, hogy az éjszaka az nyugis. Már az első nap vidd le a tálkáját, szokja meg, hogy ott kap mindig vacsit. Amíg eszik, nyugodtan be tudod zárni biztonságosan, utána megkeresi a kis helyét és aludni fog. Az enyém 5 éves, és nagyon jól tudja, hogy legkésőbb 7-8 öra felé megyünk enni, akkor már sorban áll a kifutóban, utána pedig le is fekszik aludni és végigalussza az éjszakát. Mostanában egyre nehezebb még reggel is felkelteni, olyan mélyen alszik :)
Ami linkeket pedig a 2. válaszoló írt, valóban olvasd el, nagyon sok hasznos dolog van benne, amivel a cica életét hosszabbíthatod, ezeket nem írom le mégegyszer. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!