Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Hogyan lehet nagy házban...

Hogyan lehet nagy házban perzsa macskát tartani úgy, hogy hatalmas a ház (tehát nem lehet minden nap nagytakarítást csinálni) és közben két kisgyerek is van és mégis gyönyörű tisztaság van?

Figyelt kérdés
Már évek óta szeretnénk egy szép fehér perzsa macskát. De félünk megvenni, mivel mindenki dolgozik, ezért csak hetente egyszer rendezünk nagytakarítást. Attól félünk, hogy mindenhova felmászna és minden macskaszőrős lenne. Az egyik ismerősöm is tart macskát, akinek ráadásul kicsi a szőre, mégis minden macskaszőrős. Amikor ott vagyok még a farmerom is olyan lesz, pedig ők napi szinte takarítanak, porszívóznak, ráadásul a macska is fésülve van. Egy másik ismerősömnek pedig perzsa macskája van már 5 éve, nem takarítanak minden nap, a gyerekek mellett nincs idejük, még sincs egy macskaszőr sem a házban? Azt tudom, hogy ők is minden nap megfésülik, de hát ezt a másik ismerősömék is megteszik. Hogy csinálják? Mi a titok?

2014. febr. 28. 10:27
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
9 es fantasztikus lehet 8 perzsaval elni;-))) nekem 2 hazicicam van (jelenleg) bentiek az egyik felhosszu csikos szoru, na az o bundacskaja aztan jelen van mindenutt. szoktuk mondani hogy nalunk a porcicakat is Rudiszornek hivjak. Bor garniturank van de nem kaparjak, szerencsenkre , bar a fotelok tetejen latszanak karomnyomok a le fel ugralasnal. a kanapet ugy oldottam meg hogy van egy hatalmas nagy horgolt agyteritom azt osszehajtottam hosszaban es a kanape teteje ezzel le van takarva. szeretnek rajta fekudni de mosthato es nem a bort karmoljak ossze. Bar toredelmesen bevallom nalam az o kenyelmuk es jokedvuk az elso. Es talan megerzik ezt mert nekunk sotet mahagoni faragott butoraink vannak de soha nem tettek kart egyikben se. az ajtofelfa na az mas kerdes, ott vannak nemi hianyossagok, amugy a kaparokat hasznaljak. Imadom oket es bar szeretnek nagyobb rendet azert a dohanyzo asztal alatti (rossz valasztas volt piros alap) szonyeg sokszor Rudolphom puha szurke bolyhaival van tele. Mondjuk nekunk igy jo, akinek nem tetszik ne jojjon hozzank. Imadom a perzsakat, f0leg amelyiknek nyomott az orrocskaja;-))))
2016. jan. 10. 08:10
 12/13 anonim ***** válasza:

Nekem ragdollom van. A ruháimra szösz-szedő hengert használok, de a sötét színű ruhákon annyira látványosak az apróbb szőrök is, hogy a legtöbbjüket nem hordom egyáltalán. A macskabútorokat, fekhelyét, párnákat egy sima, száraz mosogatószivaccsal szoktam szőrteleníteni. A tippet innét szedtem, tényleg beválik, macskaszőrrel is:

https://www.youtube.com/watch?v=T4DcmQNcmIs

Porszívózni 2 naponta szoktam. Egy sima nyeles portörlő is tökéletesen összeszedi a macskaszőrt a bútorok felületéről.

A macskát majdnem minden nap kifésülöm. Ritkán megesik, hogy 2-3 napig nem tudom kifésülni a szőrét. A körmét rendszeresen vágom, így nem tesz nagy kárt a bútorokban.

Ha nem szeretnél szőrt takarítani, a cica után játékokat, levert holmikat, elcsórt szívószálakat/ceruákat/zoknikat/stb. és alomdarabkákat szedegetni és fésülni a szőrét, akkor nem ajánlok semmilyen macskát. A szőrhossztól függetlenül minden macska vedlik, ősszel és tavasszal így is-úgy is tiszta macskaszőr lesz minden. A macskák, fajtától függetlenül macskák. Nem fognak egész nap feküdni, mint egy darab fa. Ha úgy van kedvük, akkor felmásznak helyekre, hogy szemügyre vegyék a területüket, ha mozgást látnak, akkor kíváncsiak, ráugranak, leverhetnek, kiboríthatnak dolgokat. Az első cicám, ahogy hazahoztuk leszakította a függönyt. (fajtatiszta perzsa volt), és a bőr forgós széket is szétszedte, mert a háttámláján kapaszkodott fel, ha az ölembe akart ülni.

A jelenlegi cicám körmét pedig azért kezdtem el vágni, mert a macskabútorai fittyet hányva a kanapén élezné a körmét. A macska az macska, nem egy plüssállat. Szaladoznak-játszanak-rumlit is csinálnak e közben. De végülis miért van szükséged a macskára? Szobadísznek? A szeretetüket ki kell érdemelni és áldozatokat kell hozni érte. Azt is vedd számításba, hogy egy cica nem 1-2 évig él, hanem 15-20 évig. Lesz kedved, erőd ennyi időre befogani, szeretni, etetni, fésülni, ha beteg állatorvoshoz vinni és takarítani utána?

És még annyi, hogy a családod nem tud besegíteni a takarításba? Milyen idősek a gyerekeid? Én is imádom a rendet, és néha szoktam morogni, hogy már megint porszívózni kell, de emiatt sosem fordult meg a fejemben, hogy ne akarjak macskát.

2017. szept. 22. 01:18
 13/13 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Már 2,5 éves a cicám, imádom őt. Alapvetően miután kiírtam a kérdést elengedtem ezt a macska dolgot, de néhány hónapra rá mégis hozzám került egy rossz körülmények közé született kiscica. Na igen a macskatartás. 200 négyzetméteres házban élünk, és olyan mintha nem is lenne cicánk. Sehol sincs macskaszőr. Hetente kétszer porszívózom és hetente kétszer fel is mosok. Viszont minden nap felsöprök, mindent letörölgetek este. Ezenkívül pedig naponta megfésülöm a macsekomat (bár nem perzsa, hanem valamilyen keverék) és kozmetikussal levágatom a karmait. Alapvetően bőrből vannak a kanapék, de az étkezőben a párnák mind textilek, mégsem szőrösek, mert csak a saját kosárkájában alszik. Amióta macskát tartok rájöttem, hogy azok a sztereotípiák miszerint a macskák öntörvényűek, stb. mind hülyeségek. Nagyon jól megneveltem, szót fogad, nem ugrik fel a konyhapultra és még az ágyunkba se fekszik be, csakis a saját dolgait használja. Nem állítom, hogy könnyű volt megnevelni vagy, hogy nem kapok sokkot, amikor az állatorvos kezembe nyomja a számlát az oltásokról vagy ha valamilyen betegség miatt viszem hozzá. De a rengeteg szeretet miatt, amit kapunk tőle megéri.

2017. szept. 25. 13:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!