Anyukák akiknél 2 vagy több kisgyerek van és szinte mindig rend és tisztaság van, adnátok ötleteket hogyan csináljam?
Nem látom a kiutat.
2 gyerekem van, a nagyobb 3,5 éves a kicsi 9 hónapos. Egy 110 nm kertes házban élünk. 3 szoba van, egy nagyon nagy nappali, egy szűk pici konyha, és egy nagy fürdőszoba.
Folyton kosz és rendetlenség van.
Amikor időt tudok szakítani a háztartási teendőkre, az éppen csak annyira elég, hogy mindenhol nem lesz rend.
Nem tudunk vendégeket hívni, mert folyton kupi és ezáltal néha kosz is van.
A környezetemben csak tehetős anyukák vannak, akinél takarítónő és bébiszitter is van, vasalás, takarítás megoldva.
A kérdésem az lenne, ti hogyan oldjátok meg, hogy mindig rend van?
Most itt nem az alvásidőben felmosokra gondolok, mert 110 nm-en a sok gyerekjáték, mosott ruha, konyhai cucc és egyéb lim-lom jelenlétében attól nem lesz rend, hogy felmosok alvásidőben, meg néhány játékot a helyére teszek.
Lehet, hogy túl kevés a szekrényünk?
Vagy az a baj hogy nincs pincénk, és mindent a házban tárolunk?
Lehet hogy az a titka hogy el kell dugni szem elől a dolgokat?
nálam az jött be (igaz csak 65nm2 3 szobás lakás) hogy egyrészt a gyerekek játékai csak egy helyen vannak tárolva, sosem tartok elől 5-6 játéknál többet, hetente cserélgetem a "készletet", így nincs az, hogy lépten-nyomon felbukunk a szétszórt játákokban. Játszani csak az ő szobájukban lehet, a lakás többi részére kihozhatják ugyan a játékukat, de vissza is kell vinnük azonnal.
Rengeteg tárolóhely kell, 2-3 havonta pedig lomtalanítani, mert én is hajlamos vagyok arra, hogy hasznavehetetlen dolgokat tárolja, csak azért, hogy "egyszer talán majd jó lesz valamire".
2féle takarítás van nálunk, kedd délutánonként egy felületesebb portörlés és csak egy porszívózás, szombat délelőttönként pedig egy alaposabb portörlés és porszívózás/felmosás. És minden este rendrakás.
Na igen, elég sokat javít az összképen, ha nincsenek szem előtt a kacatok. Most gyűjtöttem össze egy csomó cipődobozt, és szép tapétára hajtok, lehetőleg olcsón. :) Egységes, kellemesebb látványt fog nyújtani.
A kérdésre a válasz: szerintem NINCS.
Amikor dolgozok, csak aludni járok haza jóformán. Két gyerek van, 4 és 9 évesek.
Átnézem a leckéket, megcsinálom az uzsonnákat, elpakolok pár dolgot, elmosom az egész nap felhalmozódott mosatlan edényt, és pont. Közben beszélgetni KELL a gyerekkel is, neki is kell a figyelem, időnként elmenni sétálni, stb.
Sok szabadnapom esik hétköznapra, amikor ők suliban-oviban vannak, tehát akkor se vagyunk együtt, de jobban ráérek pakolni.
Kertesházban élünk, szedem a diót, söpröm a leveleket, elültettem egy vödör virághagymát: a nap elment, de a lakás szalad.
Amikor összepakolok, kitakarítok, akkor marad a ruhahajtogatás, és a kerti munka, stb.
Akiről tudom, hogy minden tiptop, ott is bejárónő megy, hetente kétszer, és kertészt fogadnak kb. havonta egyszer.
Amikor napi 2-3 óra áll rendelkezésre 8-10 órányi feladatra, akkor valami elmarad, és ez így törvényszerű. :)))
Sajnos. :(((
Egy szabályt betartok: a gyerek az első!
Ha felnőnek nem arra fognak emlékezni, hogy anya mindig elmosogatott ebéd után, és felsöpört, felmosott, robotolt estig. A gyerekek ezt tulajdonképp magasról le...nem érdekli őket. Ők arra akarnak emlékezni, hogy elmentünk gombát szedni, focizni mentünk, játszótéren voltunk, vagy este mesét olvastunk, stb. Persze lehetne helyette vasalni is. :S
Szia!
Én csak tippeket írok, nálunk hogy megy és tisztában vagyok azzal, h kisgyerekes háznál (Főleg ha több van) sosem lesz makulátlan rend.
Nekünk 54 m2-es panelunk van, erkélyes.
Van egy gardróbunk, oda minden t berakok, és kb. félévente lomtalanítás. No nem úgy kell elképzelni, h kiesik már minden, hanem h oda teszem be pl. a 8 éve fel nem vett ruhákat, régi gyruhákat (dobozokba) porszívó , ilyesmik vannak ott.
A másik. Nálunk a nagyobb nem nagyon akaródzik elpakolni, de azért mégsem hagyhatom, h szanaszét vigyen minden a lakásba. Ha látom, h nem játszik, megyek a "játékok után" és szedegetem őket össze.
Ami nagyon fontos, h ha esik, ha fúj, ha hideg van, ha meleg, reggel mosással indítok, legalább 9kor már megy a mosógép.
Illetve este elmosogatok mindent, h reggel ne kelljen "farkassszemet" nézni a koszos edényekkel.
Heti 2x porszívózok , felmosok. 1x fürdőszoba+ wc takarítás/hét.
Ennyi.
Ugyanekkora házunk van :) Csak nekem 3 kicsim van, 5,3,1 évesek. Mondanom se kell micsoda rendetlenséget tudnak csinálni.
Én is úgy látom hogy pakoló helyből sose elég pl. cipőtárolóra sose sajnálom a pénzt hogy rendszerezve átláthatóan el tudjam helyezni mert ennyi ember jó sok cipővel jár...
Beépített szekrénybe rengeteg dolgot eltüntetek.
Van egy padlásunk, a nem használt ruhákat illetve a kinőtteket ott tárolom pormentes tárolókban.
Játékokkal úgy vagyok mint egy előttem író. Nem veszünk elő mindig mindent. Este akármilyen fáradtak vagyunk, azt azért már megkövetelem hogy a 2 nagyobb legalább segítsen összeszedegetni a dolgokat fejlesztő feladatnak se rossz :D Ki szedi össze leghamarabb a kék dobozba az építőkockát vagy a sárgába a kisautókat (csoportosítás rendszerezés)
annál is inkább mert nem akarok egész életemben mártírként robotolni takarítani mindenki után mert úgy gondolom hogy MINDANNYIAN itt élünk és amit meg tudnak tenni (nyilván nem arra kérem majd őket hogy főzzenek 3 fogásost vagy tegyék be a mosást) azt igenis csinálják meg.
És minden lomtalanítást epedve várok :D amikor jópár dologtól megszabadulunk.
Ablakot ciki nem ciki évente 2szer mosok karácsony előtt meg húsvét előtt.
Porszívózni 2 naponta, felmosni is a hálókban csak 2-3 naponta szoktam. A nappalit ahol sokat vagyunk (plusz konyha) naponta fel kell mosni főleg mivel a pici is ott mászik bár most már inkább szalad).
Engem nem annyira érdekel más véleménye etéren mert én is úgy vagyok vele hogy nem fogom hülye takarítással elvenni az időt minden mástól. Nekem is szükségem van arra hogy néha pihenjek (mint most is) vagy hobbimmal foglalkozzak vagy bármi olyannal ami feltölt (tornázok, futok vagy ilyesmi).
Barátnőm háza mindig csillog villog gyönyörű és jó érzés belépni de a gyerekei haptákban állva rajzolnak vagy játszanak mert nehogy anyu mérges legyen hogy koszt csinálnak. Fekete fényes konyhabútor (hmmm jó kis ujjlenyomatos lehet ha nem takarítják mindennap) hófehér ülőgarnitúra, szőnyeg és polcok. Nagyon szép ez igaz. Csak egyáltalán nem gyerekbarát és minden szabadidejében mos takarít vasal pakol nehogy bármi leszedett ruha vagy vasalatlan elöl legyen-
Én még ennyit se takarítok, mint az előttem szólók... Volt idő, amikor minden nap felmostam, de már belefáradtam a dologba. Heti 1x porszívózom fel az egész lakást, vagy felmosok (vagy-vagy, mert én úgy mosok fel, hogy azzal a porcicákat is felszedem), kisebb porszívózást majdnem minden nap csinálok, pl ha lemorzsálódik a gyurma, akkor azt a pár négyzetmétert gyorsan felszippantom. Portörlés kb 2 hetente (igazából néhány naponta nekiállok és letörlök egy szobát, legközelebb egy másikat).
Mosogatás 2 naponta, amikor megtelik a mosogató. Mosás is kb 2 naponta. A szárító állandóan fel van állítva, sose pakolom el, stb. Gyakorlatilag hozzánk se lehet "vendégeket hívni", de nem érdekel. Nagy ritkán jön hozzánk valaki, akkor csinálok egy kis pofa rendet. De patyolat soha nincs. Ha valaki rosszat gondol, nem érdekel. Nem vagyok rabszolga, inkább játszom a gyerekekkel vagy pihenek, mert nem akarok teljesen becsavarodni.
Én úgynevezett látszattakarítást csinálok. Azokat a dolgokat szedem rendbe, amitől rendezettnek tűnik egy ház: legyen szépen beágyazva, a konyhaasztalhoz le lehessen ülni, a pultra lehessen pakolni, a szobákban, folyosókon ne kelljen átesni a játékokon, a lépcsőkről felszedem a játékokat, hogy ne bukjunk el bennük. Így az látszik, hogy itt kisgyermekek élnek, mégis szép, otthonos a ház, jó bejönni. De csak nézze meg valaki az ablakaimat, amiket évente pucolok... vagy a polcokat, amiket másfél havonta áttörlök... vagy a saját ruhásszekrényemet, ahol csak akkor rakok rendet, ha már nem találom a gönceimet...
Hétvégente 1-1 délután jönnek a nagyszülők, ilyenkor porszívózok, felmosok, puccba vágom a fürdőt. Vasalni este szoktam, de kizárólag a férjem munkába járós ingeit.
Az alsó szinten kb. kéthetente söprök, felmosok... nincs rá több időm és lehetőségem, mert amíg lent vagyok, a két ikerfiam tutira csinál valami életveszélyeset odafönt.
A lenti helységeket általában a férjem pakolja, ő végzi a kerti munkát is hétvégente.
A legfelső szintet sohanapján kiskedden takarítom, max. ha vendégek jönnek és itt alszanak, akkor gyorsan rendbe hozok egy szobát és a kis fürdőt.
Szerintem két dolog sokat segít:
1. legyen mindennek helye, és ha valami a kezed ügyébe kerül, akkor ne csupán lerakjad valahová, hanem kapásból a helyére tedd. Ezt a jótanácsot itt olvastam egyszer a gyakorin, szuper ötlet, nagy segítség ez saját magamnak.
2. add alább az igényeidet, ne idegeskedj sokat. Legyen minden csak annyira tiszta és rendezett, hogy higiénikusak maradjanak a körülmények, főleg a gyerekek körül. De ha valaki beszól, hogy rumli van, magadra ne vedd (hú, de nehezen tanultam ezt meg!)
Egyetértek abban,hogy ahol ksigyerek van, ott nincs makulátlan rend és tisztaság!!
Két lányom van 23 hónapos és 1 hónapos.
Én nagyívben le....., hogy mást mit gondol, ha bejön hozzánk. Én inkább magam miatt takarítok,ha lehet ilyet modnnai,mert rettentően idegesít, ha kupi van. De mást emiatt nem szólok meg, és nálam is van "szabi", pl ma..nem vagyok ma hajlandó csinálni semmit, megfőztem,kiteregettem, de ennyi, pedig fel kellene törölni...majd holnap.
Egyébként nekem szerencsém van, nagyon jó gyerekeim vannak, a nagy bevonható mindenbe. Hetente egyszer portörlés, porszívózni amikor szükséges de háromnaponta biztos, feltörölni 3 naponta, fürdő heti egy, vasalás amikor alszanak, és szükséges.
98 nm, 3 szobás kertes ház.
Játék csak a lányok szobájában, illetve a konyhában van az ő játék konyhája is, ha valami kohoz,megunja, akkor el kell pakolni. Kinti játékokat nem hozhat be pl homokozós lapát, vödör st...Van kinti cipő, és a ruha ha koszos, vetkőzés és másik ruha...
Két szobában padlószőnyeg, ott nem kell felmosni, a többi helyen, pedig akkor mikor alszanak.
És nálunk is minden este rendrakás. szerencsére van mosogatógép, így a mosogatás kilőve, rengeteg időm megmarad, illetve a kicsi egy órával hamarabb kel,mint a nagy,akkor szoi, uána gyorsan feldobom az ebédet...
Remélem tudtam kicsit segíteni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!