Amikor a cica enni próbál és recseg, ropog a foga az lenne a foghányás? Hogyan lehet segíteni neki?
Amúgy ne haragudj, hogy pont most kérdezem, talán nem a legillendőbb, de hol hirdetted őket?
Csak mert amikor én találtam a kertünkben egy alom kiscicát áldottam ez eget, hogy a nagy részük kandúr, mert alig találtam nekik valakit, pedig nagyon szép cicák voltak már akkor is és szinte profi fotókat csináltam róluk. Én úgy vettem észre, hogy igen telített a piac, hogy úgy mondjam...
Egy városi adok-veszek csoportban hírdettem, ott csak egy anyuka jelenrkezett aki el is vitte az egyik cicát a lányànak. Ezen kívül jofogás.hu-ra tettem fel hírdetést és ott jött sorba a sok gazdi jelölt. Az egyik cicáért családostól jöttek egy másik városból és még raffaellot is kaptam annyira örültek neki :) arra a cicusra akiről szólt a kérdés 3an vártak, hogy hátha lemondja aki lefoglalta. A városban keresik ennyire vagy csak szerencsém volt most? Mindegy legalább ketten jó helyen vannak. Úgy hiányoznak. Egyébként mind a 4cica aki született lány volt, az se zavarta a befogadókat.
Amúgy egy műtét mennyibe kerül kb? Anyu is gondolt már rá hogy kellene. Egyébként 5éves a cica és még csak kétszer voltak picik, de nem szeretnék többet így látni. Lehető legrosszabb érzés a tehetetlenség ilyenkor.
És még annyit, hogy nem gondoltam, hogy minden hátsó infót le kell írnom azért hogy értelmes válaszokat kapjak a szidás helyett.
Nahát. :) Köszönöm, hogy leírtad.
Nem tudom, mert én bár vidéken, de megyeszékhelyen élek, a városközponttól pár percre, de itt nem nagyon kell már senkinek se kutya, se macska.
A műtétek áráról én nem sokat tudok, kb. csak annyit, hogy igen változó, akár tízezer forintos eltérések is lehetnek állatorvosonként. A kandúrokat már akár kétezer forint körüli összegért is megműtik, ami tekintve a műtét egyszerűségét érthető, de ha azt vesszük, hogy nem ők hozzák világra a kiscicákat, akkor elég furcsa. Mármint a nőstények ivartalanítása, akiké sokkal fontosabb lenne globális szinten is, sokkal drágább, kb. nyolcezer forint, de van ahol tizenöt. Nagyon szét kell nézni, hogy hol csinálják olcsón. Attól is függ, hogy hol éltek, a kis vidéki orvosoknál általában nem olyan drága, mint pl. a fővárosban. Olykor vannak akciók, és menhelyek vagy valami állatvédő szervezetek is segítenek és olyankor olcsóbb, de erről csak egy keveset olvastam még régebben, szóval majd ha nem jön hozzáértőbb válasz, akkor keress rá régebbi kérdésekre, vagy írd ki ezt külön, hogy hiteles választ kapj. Még annyit tennék hozzá, hogy a gyógyszeres fogamzásgátlás nem megfelelő, mert káros a macska szervezetére és azt csak rövidebb ideig ajánlott alkalmazni. Ráadásul sokszor többe kerül, mint a műtét, szóval egyszerűbb megcsináltatni a műtétet.
Amúgy lehet, hogy a kisebb cicáknak olcsóbb, bár a legtöbb helyen nem. De nagyjából hat hónapos korban már ivarérettek (sokszor már az 5 hónapos kiscicát is üldözik a kandúrok), ezért nem árt a kicsiknél hamar elvégeztetni. Már csak azért is, mert ha fiatalon szül, akkor utána kicsi marad, megáll a növekedésben és pszichésen is megviselheti a dolog. A felnőtt macskákat is érdemes mihamarabb vinni, mert ha már túl idős, akkor nagyobb a kockázat. Amúgy rutinműtét.
"És még annyit, hogy nem gondoltam, hogy minden hátsó infót le kell írnom azért hogy értelmes válaszokat kapjak a szidás helyett."
Sajnos itt ez megy, sokszor a legártatlanabb kutyás-macskás kérdéseknél is rögtön jönnek a habzószájú "hatalmasállatvédővagyok" figurák, akik nyilván mindent tökéletesen jól csinálnak. Te még egyébként könnyen megúsztad, ha mondhatok ilyet, sokszor úgy osztják a kérdezőt még információk hiányában is, hogy az már elképesztő. Persze nyilván van alapja ennek a viselkedésnek is, mert sokszor jogos, ha gyakrabban járnál ide látnád te is, hogy néha olyan vérlázító kérdések és kérdező emberek vannak, akiknek tényleg nem való állat és irtó buták.
De sajnos eléggé "elvadult" az állatok kategória, nagyon gyakran már maguk az emberek viselkednek úgy, mint az állatok. Szóval ne vedd magadra és részvétem a cica miatt, sajnos előfordul az ilyesmi, ráadásul a te lehetőségeid még korlátozottak, ne okold magad. A tehetetlenség valóban rossz érzés, nekem halt már meg kiscica úgy is a kezeim között, hogy pár órával előtte injekcióztam be neki a gyógyszert, aminek elvileg hatnia kellett volna, pláne addigra, aztán sajnos mégsem, a kis szervezete nem bírta tovább a harcot. De igazad van, hogy az ivartalanításon gondolkoztok, a ti macskátok még nem számít annyira idősnek, valószínűleg probléma nélkül menne nála a dolog.
Én is az állatorvost javasoltam neki és én indokoltam is, hogy miért.
De most már igazán felesleges szidni, egyrészt mert még gyerek, másrészt mert így is van elég baja, hogy elpusztult a kiscicája.
Nyilván nem azt szűrte le a kommentemből, hogy máskor is ezt kell tenni, hanem máskor még jobban próbál majd segíteni a macskán, sőt írta is, hogy nem akarja ezt újra átélni. Felesleges lecseszni őt. Ezzel az erővel bárkit lecseszhetünk, mert 2013 van, miért nem utalt át nekik netbankon keresztül pénzt vagy miért nem kérdezett rá senki, hogy hol lakik, miért nem ajánlotta fel senki, hogy elviszi a macskát orvoshoz? Pofázni mindenki tud, de más se tett sokkal többet azért a szegény macskáért!
fuhh. Nagyjából átolvastam a válaszokat.
Én vagyok a 2. válaszoló. Először is kérdező, sajnálom a cicát :(
Nem szoktam ebben a témakörben válaszolgatni, így nem tudtam, hogy itt vannak ilyen fanatikusállatvédők, akik mindenkit szidnak. Azt hiszem jogosan kérdeztem a kérdést, hogy miért vállalt macskát, ha nem tudja orvoshoz vinni. Nem vita céljából kezdtem, próbáltam úgy fogalmazni a kérdésem, hogy az "normális" legyen és kicsit együttérző. Legalábbis így szántam. Gondoltam, hogy a kérdező írásából, hogy még nem önálló, talán még gyerek. Szóval nem is volt célom őt szidni/hibáztatni.
Kérdező, nagyon sokan vannak, akik befogadnak cicát az utcáról és megmentik, ez dicséretes, de ha nem tud orvost hívni, az már nem jó. Tudom, hogy sokaknak nincs olyan anyagi helyzetük, de egy igazi állatorvos, telefonon is ad segítséget. Sőt, vannak fórumok, ahol állatorvos válaszol. Ezek ingyen vannak.
"Persze, ha valaki úgy vesz és fogad örökbe állatokat ész nélkül, hogy nem tudja nekik a legjobb feltételeket biztosítani az baj, de ha utcáról fogadja be szeretetből, akkor az azért szerintem jobb, mintha az utcán hagyná. " Ez nagyon is igaz! De ennél még jobb megoldás, ha próbál egy olyan gazdit találni, aki tud állatorvost hívni. Persze egy felnőtt macskát nehezebben fogadnak be.. De azért vannak egy kevesen.
Egy állattartása majdnem olyan nagy felelősség mint egy gyerektartása, főleg egy gyereknek. Vállalni kell az etetést, a foglalkozást, némelyik állatnál még az iskolát is(legalábbis az én kutyámnál kellett), valamint azt is vállalni kell, hogy orvoshoz tudja vinni, ha gond van.
Nem hibáztatlak téged, szerintem itt sokan akik állatorvost akartak hívni, ők se hibáztattak téged.
Én is fogadtam már be állatot. Két cicám van, az egyiket az éhségtől, a másikat egy kutyától mentettem meg - szóval nem olyan vagyok, aki csak beszél, de nem tenne hasonlót.
Valaki írta, hogy a nagy állatvédők miért nem vitték el maguk a kiscicát orvoshoz? Hát ez a kérdés viszont már jogtalan. Egyrészt, ha valaki befogad egy állatot, akkor attól fogva neki kell viselnie a gondját. Valaki direkt azért nem fogad be állatot, mert tudja, hogy nincs rá kerete. Másrészt meg volt, hogy elkóborolt kutyához hívtam ki állatorvost.
Én megmondom őszintén, a szülőt nem értem itt. Miért engedi a gyereknek, hogy állatot tartson, ha aztán nem tudnak gondoskodni róla? jó, én is hazavittem a kettő macskát még 14-15 évesen, de aztán meg is lett mondva, hogy ennyi. Többet ne vigyek haza. Ezek után már másokra bíztam a talált cicát/kutyát - mert sajnos nem 1 ilyen volt. Nem hiszem, hogy csak én vagyok olyan gyerek, akinek nem engedték a szülei, hogy több állatot tartson vagy valahol még 1et se. Ha meg kapott is, akkor is belenevelték, hogy milyen nagy felelősség.
Leginkább abban reménykedek, hogy az anyuka ad pénzt ivartalanításra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!