Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Amikor a cica enni próbál és...

Amikor a cica enni próbál és recseg, ropog a foga az lenne a foghányás? Hogyan lehet segíteni neki?

Figyelt kérdés
Pár napja elkezdett recsegni a foga amikor evett, de mára olyan rossz hogy hallgatni is fáj. Ezen kívül alig eszik de megy a hasa és hányt is tegnap. Szegénykém már lassan elfogy.... Orvosra nincs pénzünk, de nagyon szeretnék segíteni neki. Valami jó ötlet? Esetleg mivel tudnám etetni amit meg tud enni? Az anyja 6hetes kora óta nem szoptatja. Amúgy csütörtökön volt 8hetes a cica.
2013. dec. 2. 14:18
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
hát ez elég szomorú....
2013. dec. 2. 14:46
 2/16 anonim válasza:
80%

Ne haragudj, hogy megkérdezem, de ha nincs pénzetek állatorvosra, akkor miért vállaltatok macskát? :S

Én is macskatartó vagyok, de semmi ilyet nem tapasztaltam még egyik cicánál se kiskorában. Ha megy a hasa, hányt és nem eszik, fogy, akkor orvoshoz kellene vinni.

Egyébként orrcseppentővel, tápszerrel tudtam etetni a kiscicákat, miután az anyja nem tudta szoptatni. De ha meg is eteted, mi az esély arra, hogy benne marad?

2013. dec. 2. 14:55
 3/16 anonim ***** válasza:
61%
Miért tart ember macskát, ha nincs rá pénze? Az én cicámnak az elmúlt 3 hónapban 2 műtétje volt, gyógyszerek kellettek, kontrollra hordtuk, stb. És még járni kell vele, alkalmanként általában 2 ezret otthagyunk a dokinál, a héten is kétszer megyünk. Augusztus óta a macska 30 ezer ft-omban van. Megtehetem. Ha nem tehetném, nem tartanék állatot, mert egyértelmű, hogy nem hagynám elpusztulni. És ezek még olyan műtétek voltak, amik előre voltak tervezve. De egy életmentő műtét, egy komolyabb kezelés az 50-100 ezret is elérheti. Egy ilyet hogy fogsz kifizetni a macskádnak? Inkább kihajítanád meghalni akkor valahova? Hol a felelőss állattartás? Sajnálom szegény cicád, hogy egy ilyen felelőtlen családba került, és nem lesz hosszú élete, de azt is végig kell szenvednie.
2013. dec. 2. 19:57
 4/16 A kérdező kommentje:
Már ne is haragudj de az anyját annó úgy szedtem össze az utcáról mert a környéken keservesen nyávogott állandóan és senkinek sem kellett... Az hogy nincs pénz a rohadt drága orvosra az nem azt jelenti hogy nem próbálhatok segíteni nekik. Pici pár napos cicát is neveltem fel tápszerrel, éjszaka is felkeltem 2-3óránként etetni. Tudod nem minden a pénz! A tőlem telhetőt megteszem értük és minden állatért. A kiscicákat el szoktam ajándékozni, most is ő az utolsó és azért nem adtam mégse oda akinek kellene mert beteg. Nem arra voltam kíváncsi, hogy te aki semmilyem háttér infót nem tud, majd pont te mondod meg hogy ne tartsak állatot mert nincs pénzem... Tudod mit?! Dugd fel a pénzed és örülj neki hogy megteheted!!! Nem szoktam felkapni a vizet de most leírhatatlanul felhúztál mikor én megteszek mindent a piciért... inkább segítenél vagy maradj csöndben. nem véleményt kérdeztem...
2013. dec. 2. 20:47
 5/16 anonim ***** válasza:
61%

És mégis mit tudnánk segíteni így, interneten keresztül? A megoldás a te kezedben van, vagyis vidd állatorvoshoz! Ha nincs pénzed, beszélj az orvossal, hátha ad halasztást, vagy részletfizetést vagy mittudomén. Vagy legalább telefonon keresztül kérdezd meg tőle, mit tudnál tenni. Ne a gyakorin töltsd az időd feleslegesen, ahol nem szakemberek vannak. Egy nyolc hetes kismacska egyik percről a másikra elpusztulhat.

Ha jól értem nem ez az első alom a macskádnál. Azért ennyi idő alatt egy ivartalanításra összespórolhattál volna pénzt, és akkor nem szaporítanál felesleges.

2013. dec. 2. 23:37
 6/16 anonim ***** válasza:
0%

Szerintem az a felelőtlen, aki már alapból rögtön minden hasonló kérdéshez beírja a szaporítót vagy azt, hogy ha nincs rá pénzed, ne tartsd.

És ha utcáról fogadta be? Szerintetek hol jobb neki, az utcán, vagy valakinél, aki legalább kicsit törődik vele, simogatja, eteti stb? Ha megbetegszik, akkor az utcán is elpusztulhat.

Persze, ha valaki úgy vesz és fogad örökbe állatokat ész nélkül, hogy nem tudja nekik a legjobb feltételeket biztosítani az baj, de ha utcáról fogadja be szeretetből, akkor az azért szerintem jobb, mintha az utcán hagyná.

Esetleg lehet neki gazdit keresni, hirdetni, ha ő nem tudja ellátni, de nyilván nem egyszerű, ha egyszer tele vannak az utcán kóbor állatokkal.

A szóban forgó macskát viszont mindenképp orvoshoz kellene juttatni, mert így ki fog száradni, lehet már infúzió vagy antibiotikum is kellene neki. Pár órán, vagy napokon belül elpusztulhat sajnos. A legtöbb állatorvosnál lehet részletfizetést kérni, a lényeg, hogy a cica meggyógyuljon. Próbálj keresni egy olcsóbbat a környéken és vidd el hozzá. Sajnos otthon nem sokat tehetsz, még egy szakember sem tudná őt megmenteni csak úgy, mondjuk úgy a háztartásban megtalálható alapdolgokkal.

Egyetértek azzal, hogy legalább hívd fel az állatorvost, hátha tud javasolni valamit, bár kétlem, mert szerintem ugyanazt mondaná, amit én is. Kivizsgálás, esetleges infúzió, antibiotikum, és még akkor is csekélyke esély.

Próbáld száraztáp helyett főtt hússal etetni (ne szalámival,mert abban sok a só, színezék, minden vacak), egy kiscicának nem kell sok, nem nagy kiadás. Pl. csirkemellfilével vagy hasonlóval, amiben csont sincs.

A konzerv táp sok vizet tartalmaz, de talán jobb lenne most neki a macskatej (már drogériákban is lehet kapni, pl. dm, rossmann). Próbálj meg venni egy dobozzal, az sokáig elég egy kicsinek. Nagyon fontos, hogy ne sima tej legyen, mert ha most még a laktóztól is hasmenése lesz, akkor tényleg annyi.

De megpróbálhatod őt is etetni tápszerrel cumisüvegből, akár csak kiegészítésként a hús mellé, mert valami szilárdabb étel csak jól jönne neki.

Esetleg áztasd a száraztápot langyos tejbe, akkor megpuhul.

"Ha jól értem nem ez az első alom a macskádnál. Azért ennyi idő alatt egy ivartalanításra összespórolhattál volna pénzt, és akkor nem szaporítanál felesleges.Ha jól értem nem ez az első alom a macskádnál. Azért ennyi idő alatt egy ivartalanításra összespórolhattál volna pénzt, és akkor nem szaporítanál felesleges."

Nem azért, de nem írta le konkrétan, hogy az ő macskájának a kölykei, lehet mindet utcáról fogadta be és nem szaporít... Persze ritka kivétel lenne, de még előfordulhat.

2013. dec. 3. 02:15
 7/16 anonim ***** válasza:
41%

Előző, de igen leírta, hogy a beteg kismacska ANYJÁT az utcáról szedte össze, és a kismacskákat el szokta ajándékozni, vagyis a kicsi nála született! És igen, feleslegesen szaporít! És igen, nem hiszem el, hogy havonta nem tud 500 azaz ötszáz forintot félretenni ivartalanításra, pár hónap alatt összegyűlne a pénz, és utána csak EGY macskáról kellene gondoskodnia. Mert ha utcáról összeszed egy macskát, azért felelős lesz, de felelős lesz a kölykeiért is. És a felelősség nem csak az etetésig és simogatásig terjed, hanem a beteg állat gyógyíttatásáig.

Egy nőstény macska egy évben, akár három almot is felnevelhet, átlag négy kismacskával számolva az tizenkét macska, akik szintén tovább szaporodnak. Számoljunk, hová, kinek lehet (jó helyre) ennyi macskát elajándékozni? Sehová, nagy részük az utcára kerül, ahol szintén tovább szaporodik, hogy legyen mit befogadni az anyamacska helyett, aki közben esetleg elpusztult, mert nem volt pénz állatorvosra!

2013. dec. 3. 09:43
 8/16 A kérdező kommentje:
6# köszönöm hogy legalább te megértesz. Sokat ivott a cica sokkal többet mint előtte. Főtt csirkemellt nyomkodtam neki picikre szét hogy nagyon rágnia se kelljen. Este elaludt a meleg kis helyén de reggel már nem ébredt fel... Pedig napokig könyörögtem anyunak, hogy egy kis pénzt adjon rá, de az ma érkezett meg túl későn... :(( ja és amúgy 16éves vagyok, a sok leszóló szerint honnan kéne pénzemnek lennie?? A cicámnak is sokszor az én kajámból adtam és úgy kapargattam össze a macska kajára egy kis pénzt. szeretem a cicám és gondoskodok róla ahogy tudok de több ezer forintot honnan kéne szednem rá? anyu nem akar és valójában nem is tud miből állatorvosra költeni. akkor minek fogadtuk be? én igazából csak enni adtam neki és megsimogattam és utána odaszokott a cica. szerintem jobb neki hogy tudja mindig, hogy én adok neki enni, menedéket és szeretem is. szóljatok le azért mert segítek neki... amúgy meglepően sokan szeretnének kiscicát. feladtam egy hírdetést róluk és napi 2 üzenet várt az érdeklődőktől. az említett kiscica két testvérét már el is vitték boldogan. ennyit erről....
2013. dec. 3. 10:27
 9/16 anonim ***** válasza:

09:43 Rendben, de én nem zártam ki annak a lehetőségét sem, hogy nem nála születtek kiscicák, hanem már sokat befogadott így és aztán el szokta őket ajándékozni.

De igazad van, mert ennek jóval kevesebb az esélye...

Egyébként a kommentedre reagálva: annak nem volt felelőssége az állat, aki utcára tette? Oké, hogy a kérdező befogadta, de mivel nincs pénze ivartalanításra, így nála is tovább szaporodik, de ez már csak egy (igen jelentős, de) másodlagos dolog. Hol van az a személy, aki miatt az a macska utcára került ivarosan?

Mondhatnánk, hogy a kérdező is hasonlóan cselekszik, de ő legalább szerez gazdát a kicsiknek, akiket a gazdájuk talán ha szerencsénk van még ivartalanít is. Azért az ritka, hogy valaki csak úgy utcára tegye az állatát, tehát ha már egyszer elfogadja pl. a kérdezőtől, akkor kicsi az esélye, hogy megunja és kidobja. Tehát a kérdező jó munkát végez (nem akarom amúgy nagyon védeni, de így gondolom), azt viszont aláírom, hogy ha elvinné ivartalanítani a nőstény macskát, akkor eleve nem lenne ez a munka.

2013. dec. 3. 14:16
 10/16 anonim ***** válasza:

Sajnálom, hogy elpusztult a cica, pláne így, hogy már szinte úton volt az állatorvoshoz. Szomorú helyzet.

Egyébként igazad van, szinte még gyerek vagy, nem érdemled meg, hogy így beszéljenek veled, hiszen többet nem nagyon tehetsz. Az meg már más kérdés, hogy a szüleid segítenek-e vagy tudnak-e vagy sem stb. De a kérdésedből ez nem feltétlenül derült ki, tehát máskor jobban jársz, ha leírod, hogy még gyerek vagy, mert akkor mindenkinek más a hozzáállása általában. De nagyon remélem, hogy nem lesz több ilyen eset.

Részvétem a kicsi miatt, de sajnos a macskamentés még akkor is ilyen néha, ha van pénz és lehetőség. Vannak cicák, amiken sajnos már a tünetek jelentkezésekor sem lehet segíteni, vagy amúgy sem. Szerintem semmi értelme téged leszúrni, sőt én még meg is dicsérlek, amiért próbálsz rajtuk segíteni, mert a korosztályod nagy része egyszerűen felrúgja szegényeket az utcán. Ha komolyan gondolod, akkor gondolj arra, hogy később, ha majd lesz saját kereseted, akkor több lehetőséged lesz segíteni ezeken az állatokon.

Addig is javaslom, hogy még ha fájdalmas is, próbálj az anyacicának, illetve a lánycicáknak gazdát keresni, hogy legalább ne szülessen több kicsi. Így is be tudsz fogadni kicsiket az utcáról ideiglenesen, de legalább nem szül még pluszban is a te cicád. Mert az jó, hogy most szerencsés helyzetben vagy és sikerül nekik gazdát találni, de ez nem lesz mindig így és lesz idő, amikor túlnő rajtad a feladat.

Vagy ha szeretnéd megtartani az anyacicát, akkor a kiscicára összeszedett pénzből próbáljátok meg elvégeztetni az ivartalanítást (a macskának is jobb, mert nem öröm neki annyiszor fialni, illetve így sok daganatos betegségtől, gyulladástól megvédheted és tovább fog élni), akár részletfizetéssel is. Nyugodtan mondd el az orvosnak, hogy mi a helyzet, a kiscicákkal is mennyit foglalkozol és próbálsz segíteni szinte nulla forintból, de ez a műtét már nagyon szükséges lenne és amint tudod kifizeted a többit. A legtöbb állatorvos elfogadja a dolgot.

Azért fokozottan figyeld a többi cicát is, mert lehetséges, hogy a kicsinek vírusos megbetegedése volt, ami még most lappanghat a többiek szervezetében és náluk is kezdődik majd a dolog hamarosan. Ha sokat alszanak együtt, összebújva, az jelezheti, hogy betegek, sőt esetleg lázasak is, de mivel a kiscicák amúgy is sokat pihennek így, így ezt nehéz megállapítani. Ha játékosak és esznek rendesen, akkor talán nincs gond. Kívánom, hogy rendeződjön a helyzet.

2013. dec. 3. 14:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!