Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Macskaivartalanítás?

Macskaivartalanítás?

Figyelt kérdés
Van egy gyönyörű szép 5 hónapos kislány cicám. Benti cica, teljesen jól elvan a nagy házban. Nem szeretnék macskaszaporulatot, de félek az ivartalanításától.. Ha kiveszik a méhét, nem lesz valami baja? Gondolok itt a szteroid túltengésre, a női nemi hormonok hiányára.. Ilyen gondokkal nem kell számolni? Nem szeretném, ha ellustulna, ha kedvtelen lenne, ezek a dolgok pedig eléggé jellemzőek az ivartalanított állatokra. Esetleg válasszam a gyógyszert?

2013. szept. 19. 11:08
 1/6 Imola Ágnes ***** válasza:
Én ivartalanítottam a macskámat, kb 6 hónaposan. (sajnos már tüzelés után), így vemhesen műtötték. Semmi baja nem lett, ugyan olyan életvidám, kalandvágyó, játékos (bár nyilván felnőtt korában megváltozik a viselkedése, lenyugszik), de ez nem az ivartalanítás miatt van, hanem mert felnőtt. A párzási időszakban a nőstények elviselhetetlenül viselkednek, a vemhesség, szülés-szoptatás szintén megviseli őket. Nyugottan ivartalanítsd. A gyógyszereknek vannak mellékhatásai, azokat személy szerint nem ajánlom.
2013. szept. 19. 11:12
 2/6 anonim ***** válasza:

5 ivartalanított állatom van, egyik sem kedvetlen vagy lusta, sőt, örökmozgók(4 cica ebből)

a menhelyen ahol ténykedek minden kutya ivartalanított és egyik sem kedvetlen, egyik sem lusta.

a méheltávolítás sok későbbi betegségtől óvja meg az állatot.

2013. szept. 19. 11:19
 3/6 anonim ***** válasza:
Szia! Mindenképp az ivartalanítást javaslom. Nekem is man 3 nőstény cicám akiket ivartalaníttattam az egyiküket (mivel befogadott volt) felnőtt korban. Nem változott a viselkedése, azok amelyeket 5-6 hósan vittem el a műtétre szintén jól vannak, és nagyon ragaszkodnak hozzám. Szóval hajrá. A gyógyszerrel kapcsolatban nincsenek tapasztalataim, de én is hallottam, hogy nem túl hatékony. Ha kijár ugyanúgy vemhesül mellette. Egyébként az én dokim csak a 2 petefészket vette ki, a méhet csak a befogadottnál, mert - mint utólag kiderült,- már vemhes volt.
2013. szept. 19. 11:25
 4/6 anonim ***** válasza:

Szteroid hogy kerül a macskába?:D

Amúgy semmi baja nem lesz,csak jót teszel vele.Plusz ha nem engeded ki,és a párzási ösztöne beindul,garantáltan nem alszotok napokig,olyan hangosan hívja a környék kandúrjait,jelezve,hogy kész a párzásra.Plusz tonnaszám vannak kiscicák,akik senkinek sem kellenek,és sajnos rengeteget altatnak el,vagy ölnek meg rosszabb módszerekkel.

Nekem is ivartalanított minden állatom (1 cica,2 kutya) és semmi bajuk nincs.

2013. szept. 19. 12:34
 5/6 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó!

Szerinted a macska mellékveséje nem termel szteroidokat? Gondolok itt az adrenalin-noradrenalin párosára, vagy éppen az androgénekre.. És nem az általad gondolt anabolikus szteroidokra.. Ha kiveszik egy lány macska petefészkét, akkor az általa termelt hormonok lecsökkennek a szervezetében. Erre a témára lettem volna kíváncsi.

Köszönöm szépen mindenkinek a választ!

2013. szept. 19. 15:48
 6/6 anonim ***** válasza:

Én mindenképpen javaslom az ivartalanítást. Ha még akkor ivartalanítják a cicát, amikor még nem vemhes, általában csak a petefészkét veszik ki, a méhét nem. Így igaz, hogy a petefészek nem tud már hormonokat termelni, de pont emiatt elmarad a macska ivarzási viselkedése, nem fog folyton hangosan nyávogni, a hátcsóját tolni stb. És emellett meg tudod kímélni olyan betegségektől mint az emlő- és méhdaganatok, illetve a méhgyulladás, ezeknek igen nagy a kockázata, ha a cica folyton ivarzik. Az ivartalanítással ezeknek az esélyét minimálisra csökkentheted. Az én cicám is ivartalanítva van, mégsem lustult el, egy izgő-mozgó energiabomba.

(Zárójelben jegyezném meg, hogy a mellékvese valóban termel szteroid hormonokat a mellékvese-kéregben pl. aldoszteront, de a mellékvese-velőben termelődő adrenalin és noradrenalin nem szteroidok, hanem katekolaminok.)

2013. szept. 19. 16:59

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!