Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Az emberek elkaphatnak a...

Az emberek elkaphatnak a macskáktól betegségeket?

Figyelt kérdés

2013. szept. 1. 14:26
 1/9 anonim ***** válasza:
Nem jellemző. Gyakori féreghajtás. Bár kutyakozmetikus korszakomból egy macska meg volt fázva, rámprüszkölt, úgy mentem haza, hogy majd szétment a torkom a fájdalomtól. És én is náthás lettem. Nem tudom, hogy volt-e köze hozzá. Illetve az atkás betegségekre, gombás betegségekre kell odafigyelni, mert az előfordulhat, hogy az emberre is átmegy.
2013. szept. 1. 14:36
 2/9 anonim ***** válasza:
Rendszeresen féreg hajtott, állatorvossal gyakran megnézetett macskáknál kicsi az esély rá. Viszont kóborló macskáktól elég sok mindent, a féreg meg a toxoplasmosis a leggyakoribb (ez utóbbi elég csúnya dolgokat tud csinálni, főleg terhes nőkben és gyerekekben)
2013. szept. 1. 15:09
 3/9 anonim ***** válasza:
A legtöbb kórokozó fajspecifikus, de nem mind, tehát elvileg van rá esély.
2013. szept. 1. 15:57
 4/9 anonim ***** válasza:
minimális az esély, kivéve a toxoplazmozis, amely azonban sok macskatgulajdonosnak van, de legtöbbször észrevétlen lefolyású, vagy enyhe influ tüneteit adja.
2013. szept. 1. 19:40
 5/9 anonim ***** válasza:

A toxoplazmozis veszélyes, de csak terhes nőkre! Rájuk is csak akkor, ha soha nem volt macska közelében.

De igazuk van azoknak, akik az irták, hogy ha megkapja az oltásait, féreghajtót semmi baj nem lehet, főleg ha benti cica. Nekem 10 éve van cicám, benti. Sosem volt semmi bajunk.

2013. szept. 2. 18:25
 6/9 anonim ***** válasza:
5-ös, a toxoplasmosis nem csak terhes nőkre veszélyes, hanem kisgyerekekre is, pl. meg tudnak tőle vakulni (sajnos történt a környezetünkben ilyen eset), ezért kell a homokozót lezárni, hogy kóbor, állatorvosilag kockázatos macska ne menjen bele. De itt is áll, amit fent írtam, hogy rendesen ápolt, ellenőriztetett macskával semmi gond nincs, úgyhogy a kismamák ne kezdjék el kihajigálni a házi kedvencüket :)
2013. szept. 2. 18:40
 7/9 anonim ***** válasza:

"KÖZKÍVÁNATRA! TOXOPLASMA GONDII AVAGY A KISMAMÁK ÉS CICÁK VISZONYA

Gyakran kapunk ijedt várandós hölgyektől, vagy családtagjaiktól telefonhívásokat a témával kapcsolatban, így azt hiszem, nem hibázunk, ha erről is szót ejtünk. Neve ismerősnek tűnhet, mert gyermeket tervező, vagy állapotos hölgyeknél „slágertéma” (mellesleg teljesen jogosan), ugyanakkor előfordul, hogy a humán kollegák sajnálatos módon összemossák más jellegű fertőzésekkel és mindennek eredményeképpen köd lepi be az egész témát és a sűrű homályból csak a horrorisztikus történetek és a rémhírek látnak napvilágot. Jelentkeztek nem egyszer olyan kliensek, akik egészséges macskájuk elaltatását kérték volna félve a Toxoplasmától, amiről csak a rémhíreket hallották. Öntsünk tehát tiszta vizet a pohárba!

A Toxoplasma gondii egy egysejtű élősködő. Olyan típus, melynek van köztigazdája és végleges gazdája is. Egyik vagyunk mi, illetve az emlősök, madarak, a másik pedig a macskafélék. A Toxoplasmának mi alapvetően fejlődési zsákutca vagyunk. Emberi fertőződés a macskafélék beszáradt bélsarából szájon át történik. Ez egyszerűbben: homokozóban játszó kisgyerek, aki megeszi a homokot is, ezzel a homokba piszkító macska szétszáradt és porrá omlott ürülékéből megeszi a beszáradt, Toxoplasma-zigótát (oocysta) is, ami „kihajt” a szervezetben majd elvándorol az agyba, illetve egyéb szervekbe, fejleszt magának egy tömlőt, eltokozódik és arra vár, hogy megegyen minket egy macskaféle, amelynek belében tovább tud fejlődni-szaporodni. Mivel vajmi ritkán esz meg minket oroszlán, pláne macska, ezért vagyunk fejlődési zsákutca a számára. A fertőződés módja ilyen esetben teljesen veszélytelen, egy pár napos lázas tünetekkel járó gyenge vírusfertőzés tüneteivel lezajlik és életünk további részében semmilyen következménnyel nem jár.

Gond akkor van, amikor a terhesség első-második trimeszterében lévő kismama – aki korábban elkerülte a Toxoplasma fertőzöttséget - fertőződik, mivel a Toxoplasmának magzatkárosító hatása lehet az anyaszervezet védekező mechanizmusai miatt.

Jellemzően - ÉS ITT JÖN A FONTOS RÉSZ! – a kismama nem a már 10 éve vele együtt élő macskájától fertőződik meg, nem is attól, hogy homokot eszik a játszótéren, hanem FÖLDDEL SZENNYEZETT ÉLELMISZERTŐL, pl. a nem megfelelően lemosott nyers zöldségek, saláták, stb. fogyasztásától. A kismamákat ezért szűrik rutinszerűen Toxoplasmára.

Jobb hír, ha pozitív az eredmény, azaz már korábban fertőződött, és óvatosságra intő hír ha negatív, azaz Toxoplasmával még nem találkozott a kismama. Szélsőségesen aggódó tulajdonosok számára lehetőség van a saját macskájuk Toxoplasma-fertőzöttségének szűrésére is, de először mindenképpen a kismama véreredményét érdemes megvárni, mert ha az pozitív, okafogyottá válik az állat „vegzálása”. Mellesleg attól még, hogy valaki Toxoplasma pozitív, ugyanúgy célszerű alaposan megmosni a zöldséget-gyümölcsöt, mert az egyéb féregpetéktől ugyanúgy meg tud fertőződni, igaz azoknak nincs feltétlenül egyből kimutatható magzatkárosító hatásuk."

Dr. Schuster Zoltán

2013. szept. 5. 10:26
 8/9 anonim ***** válasza:

Toxoplazmózis a terhesség alatt

Az amúgy ártalmatlan fertőzés a terhesség alatt különösen veszélyes lehet, mivel a magzatnál – és később gyerekkorban is – rendellenességekhez vezethet. A toxoplazmózis a tápcsatornán keresztül (magyarul evéssel) terjed, és valamitől épp a macskák ürülékében a leggyakoribb a kórokozó. Mármint a fertőzött macskákéban. Tehát nem igaz az, hogy minden macskától toxoplazmózist lehet kapni, és viszonylag kevés terhes nő szája kerül közvetlen érintkezésbe a saját macskájának ürülékével.

Mivel szinte bármilyen állat húsa, a kerti virágföld, egy mosatlan zöldség vagy gyümölcs is hordozhatja a kórokozót, meglehetős diszkrimináció szegény házi macskákkal szemben, hogy amint egy nő terhes lesz, félelmében egyből megszabadul tőle. Valószínűleg a saját macskánktól van a legkevesebb esélyünk elkapni a betegséget, aminek eleve elenyésző az előfordulása pont a terhes nők körében.

2013. szept. 5. 10:39
 9/9 anonim ***** válasza:

Vagyis én ezeket úgy értelmezem, hogy vagy immungyenge egy gyerek- tehát más betegsége is van, pl Aids - és ezért okoz nála súlyosabb tüneteket, vagy már az anya méhében fertőzödött, és sem az anya, sem a baba nem lettek kezelve szájon át adható gyógyszerekkel.

Én úgy gondolom, az alapvető hihiéniai szabályokat betartva nem lehet gond. (Mosott kéz, mosott gyümölcs, főtt hús.)

A lányokat nem tiltanám el a macskáktól, mert így később ha gyereket vár, már védett lesz. Akár van cicája, akár nincs. Mert ugye nem csak úgy lehet elkapni. Más is terjszti.

Mellesleg sokan tartanak macskát, rengeteg a kóbor macska is. És én nem hallottam olyat, hogy minden második gyerek beteg vagy meghal, mert macska van a háznál.

Tényleg sok milliárdan élünk a földön, és sok milliárd macska is van a földön házi vagy kint élő. Ezek szerint minden második ember beteg?

Nagyon fel van fújva ez az egész, persze a nyomorult macskák kontójára.

Aki meg a macska végtermékét nyalogatja a kezéről..nos, arra már nem tudok mit mondani.

De nem kell rám hallgatni. Sőt, kérlek is, hogy ne tegyétek! De akkor ne hallgassatok másra sem, vagy ne csak azokat a válaszokat véljétek helyesnek, ami a legszimpatikusabb számotokra!!

Kérdezzetek meg szakembert, akinek ez a foglalkozása!

Én is inkább ezt teszem, ha ilyen kérdésem van. Mert az internet nem erre való! Inkább hallgatok egy szakemberre, mint valakire, akiről azt sem tudom kicsoda. Főleg ilyen kérdésekben, amikor életről van szó (természetesen a gyerekre gondolok - de ide tartozik/tartoznak az állatok jelen esetben a macskák is, hiszen ők is ÉLNEK, vagy nem? És rajtunk múlik hogyan.) Inkább mint olyanra, aki lehetséges, hogy csak innen-onnan hallott történeteket, vagy a saját fejéből kipattant és igaznak vélt állításokat mond, miközben alig végezte el a 8 általánost.

Ki tudja?!

"Mossanak kezet"- Semmelweis Ignác

2013. szept. 5. 11:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!