Hamarosan lesz egy cicám, Hasznos infokat irnátok?
szia :-) üdv. a cicabarátok között!!!!
1. ha kiscica, vidd dokihoz, kapja meg a "gyerekkori" kötelezőket, és fog kapni féreghajtót, és bolhára is valamit.
2. érdemesebb inkább drágább tápot venni, ha arra akarod rászoktatni, mert kevesebbet eszik belőle, mint pl. kitekat.
3. ne tartsd távol tőle a főtt kaját se!!!!
4. ne adj neki tejet,
5. alomra könnyen rászokik majd.
6. vize mindig legyen!!!!!
7. tartsd tiszteletben ha Ő pihenni akar, és akkor ne nyüggesd!!!!
8. valami kaparófa legyen neki, mert szivesen használják az ágyat, fotelt.....
Nem is tudom mit irhatnék még,??
9. Szeresd!!!!
10. vigyázz rá!!!
üdv. :-)
10. vigyázz rá.
Amik fontosak, de sokan mégsem teszik meg: oltásokat kapja meg, ivartalaníttasd is ha már elég idős hozzá.
A macska húsevő, szóval olyan tápot vegyél amiben minél több % a hús, pl Acana, Animonda Carny, Taste of the wild, Sanabelle. Vagy olcsóból van az Aldiban kapható Shah. Az is jó választás. A Whiskas félék nem.
Jó ha van macskabútorja, mászóka neki, mert arra mászik majd és nem a függönyre. A bentre szokott macskát nem kell kivinni, nem is akar kimenni valószínűleg. Az én macskáim mehetnének ki, nyitva az ajtó, de inkább maradnak bent.
Te szegény... Mindenki másképp gondoskodik a cicájáról, ezért többféle, akár ellentétes utasításokat/tanácsokat is kaphatsz. Érdemes sok helyen utána olvasni, hogy miket ehet a cicád, mert a szakembereknek kicsit nagyobb rálátásuk van, bár a tapasztalat is sokat nyom a latba.
Először is tejet ne adj neki, mert a macskák nagy része nem tudja megemészteni és mehet tőle a hasa. Ha a tiédnek nem, akkor adhatsz neki. Laktózmenteset vagy cica tejet meg mindig, mert a laktózra intoleránsak. De szerintem ez annyira nem fontos. Friss víz, elég az neki folyadékként vagy ha nedves táppal esetleg nyers hússal eteted, abban is bőven van folyadék.
Szerintem várd meg a 12 hetes kort az el hozatalhoz, mert jobb a cicának, ha eddig az anyja, a tesói mellett lehet, tanul tőlük, meg egészségesebb lesz lelkileg is. Még ekkor is bőven kiscica. Eleinte elég kis rosszaságok, lehet rágcsálni fog, karmolni meg harapni elég valószínű, hajnalban felébreszt, ezek idővel elmúlnak, kell hozzájuk egy kis türelem.
Etetni kis korban sűrűbben kell. Ha van rá lehetőség junior eledellel, jobb minőségűt válassz (amiben sok a hús és nem tartalmaz színezéket, tartósítószert, cukrot, gabonát). Lehet nekik nyers húst is adni (kivéve sertést), de ettől sokan félnek a bacik miatt, főzve simán, só és fűszerek nélkül mehet neki. Ők húsevők és emellett sok olyan tápanyagra (pl: taurin) van szükségük, ami a mi eledelünkben nincs benne. Szóval mindenképp kell neki macskakaja is.
Legyen neki kaparófája, mert azért szokták ők használni, de sajna szerintem nem csak azt.
Játékokat vehetsz vagy csinálhatsz neki, kis korban nagyon igénylik a foglalkozást, később is lehet velük játszani, de akkor már nyugisabbak. Játssz vele sokat. Ha szereti, akkor fésülgetheted is néha, mert ezáltal is közelebb kerültök.
Ivartalanítani már egészen kis kortól lehet (akár 6 hetesen), de meg kéne kérdezni azt a dokit, ahova ti viszitek majd, hogy ő mikor ajánlja. Nálunk az 5 és 6 hónapos kort mondta.
Változó a cicák hozzáállása a sétához, a kimenetelhez. Nekem 2 macsekom van, mindkettőt szobacicának szerettem volna, de az egyik megvolt őrülve, annyira vágyott ki. A másik szerencsére azt hiszem benti marad. Amíg kicsi semmiképp nem vinném ki, viszont ha nincs rászoktatva kis kortól a hámra/pórázra, lehet később se tűrné.
Most nagyjából ennyi jutott eszembe.
Ablakokra érdemes macska hálót venni, ha nyitva szokott lenni, mert a macska kieshet ha nagyon figyeli a madarakat vagy bármit.
Ivartalanításról itt olvashatsz: [link]
Alomból a szilikonosat ajánlom, bár nem mindenkinek ez válik be, de nekem megváltás volt a sok büdös poros csomósodó alom után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!