Honnan és mennyiért tudnék Chausie macskát beszerezni? Milyen más erős, szívósabb macskák vannak?
Franciahonban van egy tenyészet amiről tudok így hirtelen, közelebb hozzánk szerintem esélytelen is, mivel egyrészt nem egy elterjedt illetve köztudatba beszivárgott fajta, másrészt pedig nem sokan bírják megfizetni.
F2-es kiscica (25% vad vér az ereiben) olyan 250-300.000 forint körül mozog, lentebbi F3-as kategória valamivel már olcsóbb.
A legnagyobb háziasított macskafajta egyébként a savannah, ami szintén hibrid, ugyancsak vad cicával való keresztezésből jött létre (szervál). Egyébként a méret nem minden.
Nem óhajtok beleszólni a dolgaidba mert nyilván semmi közöm hozzá, de nem tartom jó ötletnek olyan helyre macskát venni kinti tartásra ahol 50% hogy vagy elpusztul vagy nem.
A macskáknál nincsen "alfa hím", egyáltalán nem olyan fajta hierarchia van mint a blökiknél, szóval vagy próbáld azt a kandúrt aki ezt a sok bajt okozza bejuttatni egy menhelyre onnan, vagy megtalálni a gazdáját és felelősségre vonni, de ne "próbálgasd" azt hogy melyik fajta éli túl meg melyik nem, hogy egy elvadult macska szét akarja szedni.
A kandúrok egyébként addig territoriálisak amíg ivarosak, szóval megérné ivartalaníttatni a(z éppen aktuális) kandúrodat és akkor nem keveredne területvédő harcokba, és élhetné a kis életét.
Ha az anyagi kereteid megengedik, hogy kinti tartásra is beszerezz savanna méretű macskát, akkor nincs akadálya, hogy inkább a kerítéseteket csináld meg macska biztosra, hogy ne tudjon elmenni.
Miután ez kész, zárt helyen könnyebb elkapni az a ominózus kandúrt is, és elvinni ivartalaníttatni, így már nem fogja terrorizálni a többit.
A maradékból meg szerzel egy bármilyen jóképű macskát.
Persze, a legegyszerűbb, befogadni az a erős, és öreg kandúrt, mert az már tesztelt példány mind erő, mind túlélési képesség tekintetében :)
Kedves kerdezo.
Ez, amit irsz, szimplan a nagy szamok torvenye alapjan nem szerencse kerdese, hanem egyszeru felelotlenseg.
Ha az a elkepzelsed, hogy egy olyan macskad legyen, aki szabadon elhet, boldogan, akkor meg veletlenul sem torokszel arra, hogy a kornyek ura legyen.
Azert nem, mert a macskak akkor boldogok, ha van teljesen a uralhatjak a sajat teruletuket, annak meretetol fuggetlenul.
De a dominans kandurok terulete jellemzoen ellenorizhetetlenul nagy, es folyamatosan biztositania kell, hogy ne is csokkenjen - ez pedig rengeteg stresz.
Tehat, ha ragaszkodsz ahoz, hogy kijaros macskad legyen, akkor minimalizalhatod a legjbban a kockazatokat, ha nem egy, hanem ket macskat tartasz - ket ivartalanitott kandurt.
Azert, mert ha kolyokkoruktol egymas mellett vannak, akkor testverkent fognak gondolni a masikra, igy kolcsonosen vedik a sajat teruletuket.
Es azert kell, hogy ivertalanitva legyenek, hogy ok ne kezdemenyezzenek verekedest, ne csavarogjank tul a teritoriumukun a parzasi vagytol hajtva.
Igy stabil, es boldog eletuk lehet.
Persze, ez nem zarja ki a rokakat, es hasonlo kivedhetetlen baleseteket, de a vazolt esetben ez a legidealisabb megoldas.
Megjegyzem, a macskak boldogsagahoz nem szukseges nemi aktivitas, az csak egy kellemetlen, es fajdalamas dolog, hogy ne haljon ki a faj.
Biológus vagyok, bár az állattenyésztéshez nem értek és részletesen a macskákhoz sem, de állattanban általánosságban ezért tisztában vagyok, még ha igen távol is specializálódtam ettől a tereptől. A lényeg:
A macskákra te úgy gondolsz, mint kizárólagos házikedvencre és szerintem ez rossz látásmód, mert első sorban ők állatok, akik élik a maguk életét az ösztöneik által. Egyszerűen nem várhatod el, hogy egy macska ne akarjon macska lenni, tehát ne akarjon nőstényeket, ne akarjon a szabadban mászkálni stb. Én azt élem meg állatkínzásnak, hogy az Isten által adott nemi szerveinek alapvető részét, a heréit eltávolítsák. Egyszerűen nem fogadja be a gyomrom, hogy megcsonkításban gondolkozzak, mert akárhogy is nézzük, ez az. Persze jöhetnek a kifogások, hogy de-de-de-deee, viszont ez akkor is egy evolúciósan kifejlett, és nem véletlenül kifejlett szervről van szó. Én sem szeretnék átesni egy ilyen beavatkozáson és egyetlen állatnak sem ajánlom, hogy elvegyék a "férfiasságát".
Nem mondhatod, hogy felelőtlen vagyok, mert biztosítom a macskám számára az alapvető szükségleteit, a szabad mozgásteret és a vadon érzetét. Tisztában vagyok a kockázatokkal, de ha szüksége van mozgástérre, én megadom neki. Legrosszabb esetben befogom a rivális macskát és tényleg menhelyre viszem, vagy valami, de ahhoz sincs szívem, hogy az egyéni érzelmeim miatt tönkretegyem egy másik állat életét, mert nem érdemli meg, hogy az ösztönei miatt büntessem. A lényeg, hogy egyértelműen másként nézünk a macskákra, én mint biológus, te mint gazdi, így más értékrendszerünk is van.
VISZONT!
jó hír: hazajött a macskám a majdnem egy hetes távollétéből. Holnap viszem állatorvoshoz, mert gyanítom, hogy arcüreggyulladása van a tünetek alapján, még ha az ő anatómiája szerint másképp kéne mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!