Hogyan adagoljam a tápot?
Cicáim húgykövesek, Royal Canin Urinary tápot esznek.
Az alábbi táblázat alapján adagolom:
Egyikőjük 7,5 kg, kissé túlsúlyos cica, tehát naponta 80 gramm lenne az adagja. A másik 4,5 kg-s, normál súlyú cica, így neki 60 gramm lenne az adagja.
Mivel szobacicák, és elég jó húsban vannak, ezért ennél is kevesebbet kapnak egy nap. Úgy 100-120 grammot osztok el közöttük. Viszont a nagy cica így is nagyon dagi, és a kicsi sem túl vékony. Szerintetek mit tehetek? Adjak nekik még ennél is kevesebbet? Az már szinte éheztetés annyira kevés, viszont nem szeretném hogy a nagy cicának az egészségére menjen a túlsúly.
Tápváltás nem jöhet szóba, mert a betegségük miatt semmi mást nem kaphatnak, jelenleg még egy árva jutalomfalatot sem... :(
Még a betegségük előtt is RC-t ettek, akkor is így adagoltam, szóval évek óta így megy. Mindketten ivartalanítva vannak.
Fúúúha! Hát ez nehéz dió! Én egy állatorvostnak, illetve több állatorvosnak kérdezném ki a véleményét erről!
Szerintem, ennél kevesebbet nem szabad!
Vannak dagibb cicák és vannak vékonyabb cicák. Nyugodtan lehet egészséges egy dagi cica is, egyáltalán nem következik azonnal az hogy rá fog menni az egészségére.
Ezek az adagok már így is nagyon-nagyon picik, én nem javasolnám hogy lejjebb vedd mivel pufókon is éhen tud halni egy cica, illetve a máját nagyon meg tudja viselni az éhezés.
Nagyon sok kövér egészséges cicát ismerek, kutyát, és embert is (sőt olyan cicát is aki egész életében puffancs volt és most 15 éves már, semmi baja nincsen). Nem egyenes ágú következmény az egészségügyi kockázat, ez csak ami a médiából folyik 24/7.
Az anyagcsere sokkal bonyolultabb folyamat mint a standard "bevitt kalória vs. elégetett kalória" amit mindenki hisz.
Ugyanúgy ahogy mindenki ismer legalább egy olyan embert aki azt eszik amit akar és annyit amennyi csak belé fér és mégis vékony marad, ez fordítva is igaz, bármennyire is "sokkoló".
A cicád már így is keveset eszik és mégsem fogy tőle, én nem terhelném a máját további nélkülözéssel, mert az TUTI hogy ártani fog neki.
Nagyon vigyázol rá nehogy a súlya kárt tegyen benne, míg az éhezés 100% hogy kárt fog tenni benne.
A doki mondjuk azt mondta, hogy még pont nem annyira vészes a súlya, éppen hogy belefér...
Lehet hogy feleslegesen aggódom. Csak pont nálam volt tegnap egy ismerősöm és teli beszélte a fejemet, hogy mennyire kövér a cica, és hogy milyen bajai lehetnek. Hiába mondtam neki hogy kevesebbet kap mint az előírt, ő azt mondta hogy ne az adaglást nézzem, hanem hogy mekkora a macska.... Szóval annyira nagyon meggyőzően mondta ezeket a dolgokat, hogy nem hagyott nyugodni a téma, és elkezdtem aggódni. De most már érzem hogy feleslegesen. :)
Amúgy meg nem is bírnám őket éheztetni, annyira szeretik a pockukat. :)
Ahogy előttem írták, ne éhezzen, de valóban el lehet/kell térni az etetési táblázattól, mivel minden egyed más.
Szerintem a 80 sok, próbáld egy nagyon kicsivel csökkenteni a kettejük adagját,aztán majd meglátod.. Két cicánál meg tudom, milyen nehéz, mert egymás táljából esznek...
De remélem sokat isznak,ha nem kapnak konzerv v tasakos kaját. Ill még jobb lenne a sima nyers v leforrázott csirke, marha, pulykahús. Nem minden nap, de többször-persze annyival kevesebb legyen a száraz! És ha szabad ajánlanom: mozgasd őket egy kicsit többet: pl én dobálni szoktam nekik a száraztáp szemeit, imádnak utána rohanni, vagyis vadászni a zsákmányra!!!
Sokat isznak, ennek a tápnak az az egyik hatása hogy jó sokat igyanak. Sajnos semmi más egyebet nem adhatok nekik még egy fél évig, vagy még tovább. Utána már lehet ezt-azt adni a gyógytáp mellé.
Ja, arra én is gondoltam hogy többet kéne őket valahogy mozgatni, bár viszonylag sokat játszanak egymással, de lehetne még többet, úgyhogy majd jobban odafigyelek rájuk.
Meg pl kutyusoknak van olyan labda amibe beleteszik a jutalomfalatot, és nekik kell valahogy kiszednie onnan. Jó lenne ilyen cica méretben. :)
Van cicáknak is! Azt tuti élveznék mert játék szóval ez ellen semmi "kifogásom", az én cicámnak is van szimplán hogy "megfűszerezze" az étkezéseket amikor száraz tápot kap!
Van több játék is ami a "használd az eszed és az ügyességed majd jöhet étkezés" -forgatókönyvet szimulálja!
Pl. ez a játék nagyon jó : http://www.youtube.com/watch?v=CJm7o9kDAMo
Ki kell fordítania és ejtenie a falatkákat a hengerekből, amiken különböző méretű lyukak vannak így variálható a nehézség.
Ezt tudtommal Magyarországon nem lehet sajnos kapni (az én cicám egyke macsek így minden izgist beszerzek neki, ezt Angliából rendeltem anno :D).
Ezt a másik fajtát lehet kapni a Zooplusnál ami hasonló elven működik, ki kell ügyeskednie belőle a kaját (ez nincs nekem így nem tudom hogy jó-e, de elég drága) : [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!