Igaz az, hogy a kutyakonzerv nem jó a macskáknak?
Van egy befogadott házi macskánk. Kis dobozos (415g) macskakonzervet hozunk neki, de olyansokat eszik, hogy arra gondoltam hozok neki nagyobb kiszerelésű kutyakonzervet, mert úgy gazdaságosabb. a párom erre azt mondta, hogy azt nem szabad, mert nem tudom én milyen betegsége lesz tőle, vagy el is pusztul. Tud erről valaki valami biztos infót? Lehet adni neki vagy nem?
Köszönöm a válaszokat.
Ha egyszer-kétszer elvétve adsz neki pár falatot attól nem lesz baja, de hosszú távon nem jó neki, igaz.
A kutyáknak másra van szükségük az ételükből mint a cicáknak (kutyáknak sem jó a macskakaja egyébként):
Protein : A macskaeledelben sokkal több van, mint a kutyaeledelben, éppen ezért a kutyaeledelben nincs meg az a mennyiség amire a cicáknak szükségük van ideálisan.
Taurin : Ez egy nagyon fontos aminosav amire minden cicának szüksége van. Ezt a kutyák képesek termelni maguknak, a macskáknak azonban az ételükből kell bevinni, mivel szervezetük nem képes termelni. Enélkül meg is vakulhatnak hosszú távon, lehet szív- vagy légzőszervi megbetegedésük is.
Arachidonsav : Ez egy olyan zsírsav amit a cicák megintcsak nem képesek megtermelni míg a kutyik igen, így macskáinknak a táplálékban kell "beadagolni". A kutyakaja éppen ezért ezt nem tartalmazza, így a cica nem tud sehogyan sem hozzájutni.
A-vitamin : A kutyák a béta karotinból tudnak A vitamint nyerni, a cicák azonban nem. Így a kutyakajában nem, vagy csak alig lesz ez meg, míg a macskáknak szükséges.
Összességében a kutyakajában kevesebb kalória van (az alacsonyabb fehérjetartalomnak is köszönhetően), jelentvén ez azt hogyha a cicád azon fog élni akkor jelentősen le is fog fogyni tőle.
Szóval hogy válaszoljak is: Igaz, ne etesd a macskát kutyakajával :).
Igaz.Hosszú távon hiánybetegséget,szőrhullást okozhat.Néha-néha lehet neki adni,de hosszú távon nem alkalmas.
Szerencsére több helyen(Tesco,Lidl,Fressnapf,Auchan) lehet már kapni 800 g-os cicakonzervet,ami kb. 220 ft-ba kerül.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!