Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Tényleg ennyibe kerül egy oltás?

Tényleg ennyibe kerül egy oltás?

Figyelt kérdés
Tegnap hívtam az állatorvost és érdeklődtem, hogy mi kell egy oltatlan (talált) macseknak. És azt mondta, hogy van valami kombinált oltás, ami most 11 ezer és köv. hónapban pedig megint 10 ezer. Ez mind "kell"? Vagy sejthette, hogy laikus vagyok és rajtam akart meggazdagodni? Mik az alap oltások? Ja, máshol árat sem mondtak, mert azt mondták, hogy macskától függ?! Miért ha nagy 2x kap?! nem értem...
2012. máj. 24. 14:05
 1/7 anonim ***** válasza:

A macskák fertőző betegségeit okozó vírusok és baktériumok nagyon elterjedtek (a fertőzött állatok váladékaikkal, testnedveikkel ürítik a kórokozókat, karmolással, harapással könnyen egymás bőrébe juttatják azokat), ezért az ilyen típusú betegségek esetében a megelőzésre kell a legnagyobb figyelmet fordítani.

Az állatorvosok által használt (neves gyógyszerkutató cégek által kifejlesztett) vakcinák hatékony és biztos védelmet nyújtanak a következő betegségekkel szemben:

Macska leukémia

(részletesen leucosis címszó alatt a macskák rovatban olvashat)

Fertőző hashártyagyulladás-FIP (Coronavirus fertőzés),

Kombinált vakcina:

fertőző gyomor- és bélgyulladás (Parvovirus),

fertőző orr- és légcsőgyulladás (Herpesvirus),

macskanátha (Calicivirus).

Veszettség

Bár macskáknak nem kötelező, mégis az utóbbi években a hazánkban is egyre gyakoribbá váló, veszett macskák okozta emberi sérülések miatt nagyon fontos, hogy kijáró macskánkat az emberre is veszélyes, halálos betegségtől megvédjük.

Purevax 5 komponensű kombinált oltás:

fertőző gyomor- és bélgyulladás (Parvovirus),

fertőző orr- és légcsőgyulladás (Herpesvirus),

macskanátha (Calicivirus),

fertőző kötőhártyagyulladás (Chlamydophila felis),

macska leukémia (Retrovirus-leucosis).

A kölyök-és felnőtt macskák védőoltása

A kölyökcicákban az anyjuktól a placentán át és a tejjel felvett ellenanyagok szintje a kor előrehaladtával napról-napra csökken. Ezért fontos, hogy 7-8 hetes koruktól kezdve valamennyi fertőző betegség ellen oltást kapjanak. Ezek a védőoltások csak akkor hatékonyak, ha adott időközönként (az előírtak szerint) megismétlésre kerülnek az immunrendszer működésének felfrissítése érdekében. Állatorvosától tájékozódjon a cicája számára szükséges valamennyi oltásról, és arról, hogy meddig nem érintkezhet más macskákkal az így terjedő fertőződések elkerülése érdekében.

Az oltással kapcsolatos fontos adatokat (mikor, mi ellen, mivel stb.) az állatorvos az oltási könyvbe jegyzi, és kamarai pecsétjével igazolja annak hitelességét. Ez igen fontos dokumentum. Kiállítások, vásárok, utazások esetén az állat egészségi állapotának igazolására szolgál.

Ha a macska kölyökkorában nem kapott oltásokat, vagy az oltás ismétlése elmaradt, kérdezze állatorvosát, mert a fertőző betegségek kórokozói nagyon elterjedtek a környezetben és a gazdátlan, kóbor állatok körében is, és az oltások elhagyása, kihagyása esetén már nem biztosított kedvence egészségének védelme.

Férgesség

A kölyökmacskák férgekkel fertőzött anyjuk tejével, bélsarából, nyálából veszik fel a féreglárvákat, közvetlenül születésük után. Ezért valamennyi újszülött macskát potenciálisan fertőzöttnek kell tekinteni. Az orsóféreg az embert is megfertőzi: az állat simogatásakor peték kerülhetnek a kezünkre, szánkba. Az orsóférgek kisgyermekben a lárvavándorlás során allergiát, sőt vakságot is okozhatnak, ezért különösen fontos a férgesség elleni kezelés!

Mindemellett, ha a macskában paraziták vannak, akkor szervezete általános gyengesége miatt (pl. nem megfelelő táplálékértékesítés) az alapoltásokra sem tud megfelelő immunválasz kialakulni. A vakcinák nagyobb védelmet tudnak biztosítani a parazitáktól mentes kölyökállatoknak.

Ajánlott oltási program macskák részére

Ennél a pontnál mindenképpen meg kell jegyezzük, hogy minden macska számára egységes oltási program nem létezik. Az oltási programot minden macska számára egyedileg kell megtervezni választott állatorvosa segítségével, az alábbi szempontokat figyelembe véve:

Minden macska számára ajánlott védőoltások:

Ebbe a csoportba tartoznak azon vírusos betegségek, melynek kórokozói igen ellenállóak, így ruhával, cipővel bárki bejuttathatja az állat élőhelyére. Ide soroljuk a macska fertőző gyomor- és bélgyulladásának (Parvovirus), macskanáthájának (Calicivirus), és fertőző orr- és légcsőgyulladásának (Herpesvirus) kórokozóit. Amennyiben az Ön cicája egész életében egyedül, vagy legfeljebb egy társsal, csak lakásban fog élni, úgy más védőoltásokra nagy valószínűséggel nem lesz szüksége.

Veszélyeztetettség alapján ajánlott védőoltások:

Az ide sorolható oltások szükségességét a macska tartási helye, életkora, egészségi állapota, fertőződés lehetősége alapján minden esetben egyedileg mérlegeljük. Ez utóbbiak közé tartozik a macska leukémia (leucosis – FeLV, Retrovirus), fertőző hashártyagyulladás (FIP, Coronavirus) és veszettség (rabies, Rhabdovirus) vírusa, valamint a bőrgombásság (dermatophitosis, dermatomycosis) és a fertőző kötőhártyagyulladás (Chlamydophila felis) kórokozója elleni védőoltások.

Kijáró macskák esetében mindenkor ajánlott a macska leukémia (leucosis) elleni védőoltás, továbbá városszéli, vidéki, vagy erdőszéli, esetleg sok rágcsáló által benépesített lakókörnyezetben ajánlott a veszettség elleni immunizálás is.

A fertőző hashártyagyulladás kialakulásáért a macskák Coronavirusa (FeCV) felelős. Ennek a vírusnak több törzse létezik, melyek fertőzőképességükben különböznek egymástól. A fertőző hashártyagyulladás tünetei a coronavírusokkal fertőzött macskák 1-5 %-ban alakulnak ki, jellemzően a „sokmacskás háztartásokban”, és tenyészetekben. Létezik ellene védőoltás, melynek hatékonysága nem 100%-os. Tapasztalataink alapján viszont kb. 75%-kal kevesebb oltott macska betegszik meg, mint oltatlan. A „több macskás háztartásokban”, és a tenyészetekben ajánlott a vakcina használata, 16 hetes kortól, különösen ott, ahol a betegség már előfordult.

Ajánlott oltási program

Minden macska részére:

6-8 hetes korban: macska kombinált oltás (fertőző gyomor- és bélgyulladás, fertőző- orr és légcsőgyulladás, macskanátha),

8-10 hetes korban (az előző oltást követően 2 héttel): macska kombinált oltás ismétlése.

Kijáró macskák részére:

6-8 hetes korban: macska kombinált oltás (fertőző gyomor- és bélgyulladás, fertőző- orr és légcsőgyulladás, macskanátha),

8-10 hetes korban (az előző oltást követően 2 héttel): macska kombinált oltás ismétlésével egy időben az első veszettség oltás

10-12 hetes korban (az előző oltást követően 2 héttel): macska leukémia (leucosis) elleni első oltás,

12-14 hetes korban (az előző oltást követően 2 héttel): macska leukémia (leucosis) elleni oltás ismétlése.

Szükség esetén:

16 hetes kortól igény és szükségesség szerint fertőző hashártyagyulladás, és bőrgombásság elleni védőoltások

A macska az utolsó beadott oltás után 10-14 nappal már teljes védettséget élvez. A védettség fenntartásához az oltások évenkénti ismétlése szükséges.

Ajánlott féreghajtási program

A kiscicákat 12 hetes korukig 2 hetente kezeljük féregtelenítő pasztával (pl. Banminth Katze), majd 6 hetes korától 3-4 havonta széles hatásspektrumú féregtelenítő tablettával (pl. Drontal cat, Cestal cat, Milbemax cat), mivel a felnőtt állatok a környezetből bárhol felvehetik a férgek petéit, lárváit.

2012. máj. 24. 14:09
 2/7 anonim ***** válasza:

Én 1 hónapja vihettem el a kutyusomat, és ott egy kombinált oltás volt oltási könyvvel 5500ft.

Szerintem nagyok sok állatorvos kihasználja a helyzeteket, és olyan magas árakat találnak ki, hogy az már nekem fáj. Válts orvost, ha tudsz, mert az nagyon drága.

2012. máj. 24. 14:11
 3/7 anonim ***** válasza:
29%
Illetve ha nem félsz a tűtől, akkor kutya patikában is megveheted az oltásokat, és abból kijösz egy 1000ft-al. Mi is ezt alkalmazzuk, és szerintem még mindig jobb ha nem lenne beoltva se. Egyedül a veszettséget kell hogy megkapja állatorvostól, hogy benne legyen, mert azért büntetnek is.
2012. máj. 24. 14:12
 4/7 anonim ***** válasza:

az nagyon sok!Nekem egy nagy kombi(purevax ami véd leukózis ellen is)5 vagy 6000 firint és ezt 3-4 hét különbséggel kell megkapnia a cicának szóval 12 max a 2 olás + a veszettség 3-4 ezer ha igényt tartassz rá.

Kérdezz körbe a környéken,hogy ki hva jár orvoshoz és mennyi az oltás,akár kutyásokat is hisz hasonló az ár náluk is.

2012. máj. 24. 14:16
 5/7 anonim ***** válasza:
Az marha drága! Én a cicámat annó (kb. 1 éve) 3-4 ezer ft-okért oltattam. Keress egy másik állatorvost.
2012. máj. 24. 16:29
 6/7 anonim ***** válasza:
Arról van szó, hogy a macskák első oltását meg kell ismételni, ez az emlékeztető oltás, így lesz hatásos. Utána már minden évben elég egyszer oltani. Lakásban lévő cicának elég a kombinált, a kintieknek kell a veszettség+kombinált. A veszettség+kombinált nagyjából 10.000 + az ismétlés. Nem ver át, csak az elején ez sajnos emiatt többe kerül.
2012. máj. 24. 16:29
 7/7 Platypus ***** válasza:
A mi állatorvosunk nagyon drága, a Rózsadombon rendel, és nála a kombinált volt 2X7000. Ha csak ez van az árban, akkor bűn drága az orvosod. Vidéken harmada ennyiért is megkapod. Asszem leukózis, veszettség meg valami bélrendszeri dolog ellen van még oltás, de ezek nem tartoznak a kombináltba, külön kell kérni őket.
2012. máj. 24. 21:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!