Miért pisil és kakil be a macska mindenkihez?
"Mert a macskák hálátlan dögök.Így akarnak kitolni az emberekkel." - erre nem mondok semmit, maximum azt, hogy ilyen hozzászólás után téged midnennek lehet nevezni csak embernek nem, talán csak egy utolsó, büdösparaszt, buta, sötét tahónak.
A válasz pedig a macska viselkedésére az, hogy milyen körülmények változtak meg a lakásban, ami ezt kiválthatja. lehet ez egy új lakó, vagy a gazdának új kapcsolata lett (pl. új barát, bnő) és kevesebbet foglalkozik az állattal. a macska nagyon megérzi ezt és ezt nem is viseli el, mert ez számára azt jelenti, hogy elvesztette a szülőjét (az ember) féltékenységében gyakran tesz ilyneket, így hívja fel magára a figyelmet. különösen az odapisilés/kakilás jellmező. tehát először ezeket veném sorra.
Ezután jöhetnek a fizikai gondok, bántalmazás, esetleg betegség, stb. De én az elsőre tippelek.
második vagyok.
még valami, a macskák lakásba levő élete megszokások és szabályok sokaságán alapul. Minden ezekre ható változás kihat az állatra, felborul a mindennapi rutinja. Ezek olyan kis dolgok is lehetnek, amely számunka fel sem tűnik. Eltűnik egy tárgy, máshova kerül az alom, stb. Tehát ezeket is számba kell venni, de elsődlegesen amit előbb írtam.
Kedves második válaszoló!
Köszönöm a választ. A gond az, hogy a gazdájának nincs új kapcsolata, nem jár el többet, mint akármikor, nincs semmilyen új tényező a lakásban sem. Tény, hogy túl sokat nincs foglalkozva az állattal, de ez így van, amióta a lakótársamhoz került, szóval nem is igényli annyira a macska. Mi is simogatjuk, ha odajön (nem nagyon szokott), és a lakótársam is vele alszik, meg, ha otthon van, akkor az asztalán fekszik a macska, és abajgatja.
Én is arra gondoltam, hogy azt akarja jelezni, hogy törődésre vágyik, mert van egy kutyám, akivel sokat játszunk, és ha mondjuk például otthon vagyok, és hoz valamilyen játékot, akkor azzal játszani kell, ergo bármikor játszunk vele, ha ő szeretné. Ez így lenne a macskával is, de ő csak pihenget egész nap, vagy épp magában rohangászik, de nem túl emberbarát. Mondjuk otthon csak én szabok neki szabályokat, a lakótársam igazából bármit megenged neki, oda mászik, ahova akar. Nálam nem mehet az ágyra, az asztalra, és semmilyen olyan helyre, ahol normál esetben emberek tartózkodnak, vagy esznek.
Azt nem írtam meg, de a kutya és a macska együtt kerültek hozzánk, kölyök koruk óta együtt vannak, és szoktak játszani is egymással. Ha a macskát leszidjuk a kutya is rosszul érzi magát, és ez fordítva is így van szerintem.
Nem tudom mi lehet a gond, már ötletem sincs, és a lakótárssal való jó baráti viszony kezd rámenni a macskára, amit pedig nem szeretnék, de azt szerintem nem kellene elviselnem ,hogy a macska odacsinál mindenki ágyára, földjére, és ahova épp kedve van.
az en macskam is ilyen minden hova oda pisil es kakal szerintem a tied azert mert sokat eszik es iszik
sajnalom ha
butasag de en ezt gondolom
hát, azt tudom javasolni, egyrészt, hogy csukd be a szobaajtót :) másrészt meg szerintem vegyél macskariasztót. a get off nevű szernek sokféle változata van. vannak amelyeket egész napra kileeht helyezni bizonyos pontokra, vagy befújni, ezek ilyen erősen citrusos illatú dolgok, amiket nem szeretnek a macskák. de ez csak részben oldja meg a dolgot, nem csirájában.
még aztis meglehetne próbálni, hogy máshova rakjátok az almot. ne legyen forgalmas helyen, ami túl szem előtt van, legyen neki nagy az alomtál, mert nem szeretik ha kicsi, ne legyen közel az etetőtáljához. gondolom ivartalanított állatról van szó. próbáljatok vele többet foglalkozni, az nagyon sok ehhez hasonló gondot megold. nekem is csinálja ezt, ha elhanyagolom, de annyira tudatosan...mert soha nem tesz amúgy ilyet. de ha hanyagolva érzi magát akkor igen - mivel beszélni nem tudnak, csak ehhez hasonló módon tudja tudtotokra adni, hogy valami neki nem tetszik. próbálkozzatok, türelem és ráfogtok jönni mi a baja, de nagyon bizonyos, hogy "lelki" baja van, valami nem stimmel neki.
Az ajtót nem tudom becsukni sajnos, mert mint mondtam, kutyám is van, és őt pedig nem szeretném kizárni, mert ő az a fajta, aki törődést és a közelemben levést igényli.
Köszön a választ, én is ezt mondom a lakótársamnak, de ő sajnos a lelki gondtól messze elzárkózik, mert úgy gondolja, hogy az ő macskája mindent megkap. Tény, hogy simogatja, ha otthon van, de az is tény, hogy sokat túlórázik, és utána még találkozgat másokkal is, szerintem ez a probléma, bár a macska így nőtt fel igazából már kölyök kora óta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!