Milyen házi kosztot adjak vagy csináljak a macskáimnak? Leakarom szoktatni őket az állandó konzervről mert már sokba kerül 1 hónapban. Nem tudom mi az amit adhatok nekik és meg is ennék.
Utolsó:
Jól látod, de egy macskatáp legalább a fő tápanyagokban viszonylag kiegyensúlyozott (mármint a profit kedvéért történő kiegyszerűsítésekkel, és a tudomány mai állása szerint).
Ez viszont ilyesmivel etetné a macskáját:
"Tojáslepény, ugyanez májjal, és szárnyashússal töltve, tejfölös sertésnyelv,hirtelen sült májszeletek burgonyapürével, tőke, vagy tonhal vagdalékok kisütve, főzve, vagy párizsiasan megsütve, filézett keszegből, busából,vagy amúrból párolva"
Ez az az étrend, amiről a kísérlet igazolta, hogy egészségkárosító egy macskának.
"Mennyire hiteles a kísérlet"? Ha érdekelne, a tudós nevét bepötyögve pillanatok alatt megbizonyosodhatnál róla. Ggoogle: "Pottenger wiki".
Még egy megállapításod:
"többnyire tápot és konzervet adnak az állataiknak, annak pedig nem sok köze van a nyers húshoz"
Annyi köze van a nyershúshoz, hogy az összes tápanyag hőkezeléssel történő kiölése után éppen a nyershús tápanyagtartalmát próbálják reprodukálni szintetikus tápanyagok utólagos hozzáadásával (vitaminok, taurin, stb.)
Házikosztnál ez nem történik meg, ezért még a legszarabb táp márka is jobb, tápanyagokban kiegyensúlyozottabb, mint a házikoszt.
A tápokkal szemben csak annyi kifogásom van, hogy:
- mi a töknek sterilizálni, és azután szintetikus anyagokkal pótolni a kiölt nyersanyagokat, ha egyszer 900 macskán végzett 10 évig tartó kísérlettel évtizedekkel ezelőtt igazolták, hogy macskával nyershúst etetni egészséges, és veszélytelen?
- de ha már így, akkor miért kell ezt az egészséges, és veszélytelen nyerhús ára felett (néha többszöröséért) kínálni?
- de ha már ilyen drága, nem lehetne esetleg növényi anyagok helyett inkább mégiscsak húsból készíteni, hogy ne kelljen a macskának háromszor annyit ennie belőle, mintha húsból lenne?
- meg ha már ilyen drága, nem lehetne esetleg jobban odafigyelni a gyártásra, hogy ne kerüljön bele mérgező anyag (lásd: 2006-2007-es táp visszahívások, amikben az Orijen és az Acana kivételével az összes táp gyártó bukott)?
Na meg mégegy kifogásom a (talán kettő kivételével) az összes táppal szemben:
- biztos, hogy szintetikus anyagokkal a tudomány mai szintjén már tökéletesen tudjuk reprodukálni a nyershús tápanyag tartalmát? Jó, a legdurvább csorbát a taurin hozzáadásával már kiküszöbölték. De azért valahogy mégis, mintha túl sok olyan betegség fordulna elő a mai tápos macskáknál, amikről Pottenger nem számol be a nyershúson tartott macskáknál...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!