Mit adjak neki, hogy ne maradjon éhen?
Én konzerv helyett csirkenyakat (200Ft/kg) adok a száraz mellé.
Olcsóbb és legalább csont is van benne. Még szoktam neki adni halakat (fagyasztott - kiolvasztott 700Ft/kg), nyúlaprólék (500Ft/kg). Ez mind sokkal olcsóbbak mint a konzervek és legalább hús van bennük.
Pl a csirkenyak 1 kg (kb 10 db) kerül annyiba mint egy zacskós táp.
Emellett 5kg-s kiszerelésben veszek jó minőségű száraztápot, az úgy szintén nem túl drága.
"Jó dolga lehet, ha csirkemellet eszik."
Nem éppen. A főtt húsban már szinte semmi vitamin, ezért következő hiánybetegségeknek teszi ki a macskáját:
- B1 vitamin hiány: étvágytalanség, reflexek elvesztése, idegrendszer ellenőezésének elvesztése, legyengülés, majd halál
- Niacin hiány: étvágytalanság, súlyvesztés, gyulladt mirigyek, véres hasmenés, halál
- B2 vitamin hiány: fejletlenség, megvakulás, szívelégtelenség, halál
- B5 vitamin hiány: szőrhullás, hasmenés, szőr korai elszürkülése
- B6 vitamin: vérszegénység, fejletlenség, bőrsebek,
- folsav: rendellenes vörösvérsejt képzés, gyengeség, légszomj, szapora szívverés, szőrhullás
- B12 vitamin hiány: rendellenes vörösvérsejt képzés, gyengeség, légszomj, szapora szívverés, szőrhullás, idegrendszer összeomlása, egyensúlyzavar, elbutulás
- biotin: szőrzet ritkulása, szárar bőr, hasmenés
- taurin: vakság, szívelégtelenség, halál
A fenti B vitaminok és a taurin hiányoznak a legteljesebb mértékben a főtt húsból, mert ezek károsodnak fagyasztás majd főzés után a legteljesebb mértékben.
De az A vitamin is necces lrehet, a következmény: farkasvakság, fejletlenség, szőr és bőrproblémák.
De mivel halat is ad, az E vitamin hiány is játszik: (szív) izom-, máj-, idegszövet elhalás, belső vérzés, halál.
Ezek után a kényes foszfor/kalcium arány felborítása már szinte említésre sem méltó...
Érdemes a macska táplálékán spórolni, de az, hogy a macska szigorúan húsevő, nem azt jelenti, hogy főtthúsevő. Hanem azt, hogy nyershús-, csont-, belsőség, stb. evő. Majd az állatorvosi számlák megmutatják.
Forrás: [link]
Összegezve:
- Tápot adsz, és megbízol abban, hogy a gyártási folyamat legvégén a megfelelő mennyiségű vitamint adták hozzá (aligha derül ki, ha elbaltázták), és igyekszed megőrizni azt az óvatos felmelegítéssel (a mikró különösen vitamin gyilkos, ezért tilos),
- vagy kínlódsz a nyers koszttal, magad derítve ki, hogy miből mennyi kell, és mennyi veszik el fagyasztáskor/felmelegítéskor.
A főtt étel viszont tápanyagokban kiegyensúlyozatlan, ezért nagyobb arányban etetni veszélyes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!