Hogyan szoktattátok rá a cicátokat a macskaalomra?
Kaptam egy cicát ajándékba (kb fél éves). Azt, hogy élő állattal nem kedveskedünk, azt inkább hagyjuk; egyébként nem szerettem a macskákat, ezt is amikor megláttam, az jutott eszembe, hogy "úristen, mi ez a szőrgolyó!", de aztán megszerettem.
Szóval bent kell tartanom a házunkban, mert a szomszéd nem éppen állatbarát, és féltem a cicát tőle. Megfürdettem a macsekot, így már nem olyan koszos (kisebbfajta vérfürdőt rendezett), és vettem egy macskatulajoknak szánt füzetkét, ami szerint átrendeztem a szobámat, hogy a macseknak is megfeleljen.
De amióta nálunk van (3 nap), összesen 8 "csomagot" rakott le, hogy a kisdologról már ne is beszéljünk. Hiába van ott az alomtálca pont úgy, "ahogy újdonsült családtagodnak a legkényelmesebb", és hiába rakom bele, amikor látom, hogy szaglászik, egyszerűen kiugrik, és mellécsinál.
Ezt hogy lehet kezelni?
Bocsánat, lehet hogy teljesen egyértelmű rá a válasz, de rám eddig egy tamagocsit nem mertek bízni, ezért macskatartás ügyben teljesen kezdő vagyok.
"ahogy újdonsült családtagodnak a legkényelmesebb"
Ez mit jelent? Hol van a tálca?
Nálunk a fürdőszobában van a macskaalom. Egyszer-kétszer mutattuk neki, azóta minden OK.
úgy hogy, megfogod a macskát, és beledugod az orrát a macskaalomba!
Halál komolyan!
Ha továbbrasem szobatiszta a macska, akkor naponta kell
az orrát beledugni a macskaalomba!
Én így szoktattam rá a macskámat hogy szobatiszta legyen!
Amióta élek,folyamatosan volt macskám, most is van egy 3 éves akit az utcáról fogadtunk be. Eleinte tedd az almot egy jól látható és könnyen megközelíthető helyre. Eleinte bizony figyelni kell, amint azt látod, hogy a macskád feltűnően "jár-kel" a lakásban, helyet keresve, ahol elvégezheti a dolgát, abban a másodpercben meg kell fogni, beletenni az alomba, és megkaparni előtte az almot a kezeddel, majd megkapartatni az ő mancsával is.És ezt többször is el kell játszani (kb. 2-3 napig),amíg magától az alomba nem megy. Nálad ez lehet,hogy több időt vesz majd igénybe, mert idősebb macskáról van szó (általában 3-6 hetes kortól szoktatunk alomra, a Te cicád viszont már kb. fél éves) A macska ösztönösen keresi azt a helyet, ahol kaparhat ürítés után (ezért "tiszteli meg" sok macska például a nagyobb virágcserepekben lévő virágföldet is néha...Az egyik régi macskánk kipisilt egy szobapálmát...).
A macskák emellett szagra is mennek, ahol egyszer már ürítettek, ott marad a saját szaguk, és oda járnak vissza később. Ezért bajos, ha korábban már elvégezte a dolgát pár helyen a lakásban. Ott jó alaposan fel kell takarítani. Az én macskám amikor tiszta almot kap, szinte azonnal elvégzi a dolgát, mintegy "megjelöli" a saját alomját.
Türelem és kitartás!:)Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!