Tapasztaltatok már efféle rosszullétet a cicánál?
Sziasztok!
Van egy 1 éves 3 hónapja ivartalanított fiú cicám, egy héten három nap kap macskaeledelt, de csak whiskas-t, illetve Purina száraztápot, ami kimondottan sterilizált macskáknak való, a hét többi napján házi kaját kap enni amit mi is eszünk. A múlt hét közepén 2 napig alig evett, csak tejet ivott, és tojást evett nyersen. Nem volt étvágya. Mit gondoltok, az etetéssel kapcsolatban ronthattam el valamit? Köszönöm!!!
L/22
Szerintem csak tápot adj neki :S.
Az én cicáim nem bírják a tejet hiába szeretik.
Sok minden oka lehet, de pl. a főtt házikosztban nincs taurin, E és B vitamin. Utóbbi hiánya pl. okozhat étvágytalanságot, hasmenést, hányást, stb.
Még a kommersz tápok is jobbak, mint a házikoszt, mert a főzéssel tökéletesen sterilizált fehérjéhez legalább utólag hozzáadják a szükséges vitaminokat (nagyjából, már amiről a tudomány jelenlegi állása mellett már kiderült, hogy kell).
Az enyém kap nyers tojássárgáját a nyershúsos menüjéhez (a fehérjét csak főzve kaphatná).
Állítólag a macska emésztőrendszere védettebb a szalmonellával szemben, mert rövid, és a baktériumoknak nincs ideje elszaporodni. Azaz a macska emésztőrendszere alkalmazkodott a húsevés veszélyeihez.
Inkább ránk veszélyes az, ha a macska netán szalmonellával fertőzött ételt eszik. Vigyázunk a kajájával, és az almával - ennyi. Egyelőre (4 hónapja) csak az előnyét tapasztaltam a nyershús etetésének.
Ha se időd, se pénzed nincs sok a macskára, akkor azt mondanám, csak kitekatot adj, a házi kaját hagyd el, vagy csak ritkán/kis mennyiségben add a kitekathoz képest.
Alkalmanként ugyanígy nyugodtan adhatsz nyershúst/tojást.
Ha viszont tisztán nyerset akarsz etetni (nálam nagyon bevált), akkor meg kell tanulnod ennek a szabályait, és kell egy megbízható recept. Ha érdekel, és tudsz angolul, adok linket egy hasznos weblapra. Ha nem beszélsz, egy későbbi hozzászólásban összefoglalhatom a tudnivalókat (ahogy én csinálom).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!