Cicások! Hogyan költöztetek macskával ezer kilométert? Hogyan oldottátok meg?
Ha reggel 11-kor indulok akkor is este 11-éjfélre érek oda az új helyre. (Gyorsabban nem megy, előbb nem megy mert úgy van repülő)
A repülőre 8 kg-ig felvihetem a cicát az utastérbe.
Volt már valaki hasonló helyzetben?
Lenne lehetőségem Hollandiába kiköltözni, munka is lenne.
A cicámat viszont nagyon szeretem nem tudnék nélküle élni még egy hónapig sem!
De mindegy is mennyi ideig nem tudnék nélküle élni, kibírna a cica egy 12-13 órás utat?
Én ha csak belegondolok mekkora stressz lenne neki majd megszakad a szívem.
Én a cicámat nem akarom ekkora stressznek kitenni! Költöztem már vele 2X is, egyszer 350 km-t de az országon belül. Akkor is sajnáltam nagyon de legalább odaértünk kocsival 5 óra alatt.
Mit gondoltok, kibírná?
Ha nem én inkább maradok itt magyarországon. Ha túl nagy stressz lenne neki biztos nem és a macskám nélkül meg nem megyek sehova!
(Ezt csak az értheti akinek volt már olyan cicája akit nagyon szeretett, családtag)

Ja, és az lemaradt, hogy 1000 km-t, és repülőn sosem vittük.
Viszont chipelni kellett, plusz aktuális veszettség ellni oltás kellett a határátlépéshez.

Az egyik barátnőm Finnországba vitte repülőn a cicáját, 10 éves körül volt a macs. Kellett chip, veszettség elleni oltás úgy hogy az indulás napján érvényes legyen, nem emlékszem ez hány hét vagy hónap de az állatorvos tudja, és kellett neki útlevél, regisztrálva névvel, címmel, mindenféle gazdi adattal. Egyéb oltások ebben az esetben nem kellettek, de országa válogatja. Kapott egy zöldes színű nyugtató pasztát, ezt az utazás előtt otthon kellett neki odaadni, szükség esetén pedig később újra adható volt, a fogínyére kellett kenni. Olyan volt tőle a cica mint aki be van tépve rendesen, kicsit parázott de amúgy elvolt amíg látta a gazdit.
Az egyik cicámmal egyetemista koromban sokat vonatoztunk, útközben az ölemben aludt, hamar megtanulta, hogy ez inkább kaland és nem félt, tudta hogy ha bőrönd van és előveszem a hordozóját akkor megyünk és önként belefeküdt :3 Később lett egy másik cicám is, na ő szívből gyűlöli ha ki kell mennie a lakásból, végig üvölti az utat, vele nem próbálkoztam “fölösleges” utazással, meg akkor már az egyetemet is befejeztem.
Szerintem is ha ez egy egyszeri alkalom akkor túlélhető, nem lesz jó, sőt, de ha ez a munka és költözés egy nagyon szuper lehetőség neked akkor ragadd meg, együtt átvészelitek.
Igen Ryanair és Wizair sem enged állatot.
KLM megy Hollandiába az enged (elvileg).
Brussel Airlains is enged.
Hogy jön ki ennyi? Hat el kell menni Budapestre. Ahol lakom onnét van közvetlen járat (szerencsére) de úgy is 2 óra.
Onnét át kell menni a reptérre.
Ott a becsekkolás 2-3 óra macska nélkûl. Macskával, poggyásszal mennyi??
Még "szerencse" hogy KLM egy nap 1-2X van és pont úgy jön ki az átszállás, hogy Keletiben leszállok a vonatról onnan van 4 órám felszállni a repülőre.
Az letesz Amszterdamban na onnét kicsekkolás. El kell menni ott is a vasútállomásra és ott még egy órát vonatozni egy másik városba.
Hát így simán kijöhet 12-13 óra.
Akar több is de elméletileg nem lehetetlen odaérni egy nap alatt, még éjfélkor is van vonat Amszterdamból a célállomásra.
Hogy viselte? Hat amikor 350 km-t költöztem vele vegyesen. Volt hogy majd' megőrült, nyávogott, majd szétkapta a dobozt. Voltal szakaszok amikor csendben (gondolom halálra rémülve szegényke) ült aztán megint nyávogott.
Szegénykém maga alá is vizelt.
3-4 napig nem szólt hozzám alig evett.
Utána kezdett észhez térni és legalább 3-4 hétig nem dorombolt.
Összesen kellett neki úgy 1.5-2 hónap mire teljesen megszokta az új helyet.
Köszönöm a válaszokat.
Igen ilyen nyugtató valamit érdemes lenne beszerezni.

Hát ez nem hangzik egyszerűen. Állatorvoshoz mindenképp el kell vinni, ha nincsenek meg az oltásai meg az útlevele, ott kérdezz rá a nyugtatási lehetőségekre, mert ha tombol a hordozóban, az egyrészt neki sem tesz jót, másrészt megtehetik azt is, hogy nem engedik fel a gépre. Tudom, nem egészséges a nyugtató, de egyszeri alkalom és laikusként (mert doki nem vagyok) ez még mindig kevésbé tűnik károsnak, mint az, ha órákig hergeli magát.
A reptérre elég a normál időben kiérni, 3 óránál korábban értelme sincs, mert nem nyit ki a check in. Ha minden dokumentumod rendben van, nem tart tovább ez semmivel, a cica megy veled, mint egy kézipoggyász. Át kell őt is vizsgálni, de ha félsz kivenni, akkor szólj a biztonsági ellenőröknek és megoldják, de ez esetben át kell mennie a röntgengépen a hordozóval együtt. Nem lesz tőle persze semmi baja, de erre készülj, ha nem veszed ki. Illetve fontos, hogy csak puhafalú hordozóban viheted fel minden légitársaságnál a kabinba (a pontos méretet ellenőrizd a honlapon), a merev boxok nem jók.
4-es, légyszi fejezd már be az okoskodást, de legfőképp a hülyeségek terjesztését. Reality-t nekem ne linkelj, mert én meg reptéren dolgozom, tehát bocs, de nem is állok le vitatkozni veled, aki ezek szerint hiába nézett utána, nem tudta értelmezni, mit olvasott. Eleve azzal kezded, hogy ja amúgy tengerimalac, amit Európában a légitársaságok baromi nagy része nem is szállít. Ellenben macskát kb mindegyik, amelyik utaztat kabinban állatot. Nem, nem csak a fapados óccsóságban kell gondolkodni, mert az nem fog vele foglalkozni (és csomagtérben sem szállít semmilyen állatot), a British meg nem tudom, miben releváns egy Hollandiáról szóló kérdésben (persze mehetne Londonon keresztül, csak minek?). Nem mellesleg amit írsz, az ilyen formában nem igaz, pánikbetegnek Európában max a gyógyszerét engedik föl egy Wizzre, nem a tengerimalacát emotional support animal-ként (mert ez a hivatalos neve az ilyen állatoknak). Ez nem egy kategória a “valódi” segítő állattal a vakoknak, siketeknek, mozgássérülteknek stb, a fapadosok kizárólag őket engedik fel, megfelelő okmányokkal, képzési igazolásokkal (a sima orvosi nem elég). Az emotional support animal az USA-ban megy, itt Európában sokkal szigorúbb és szinte mindenkinél a kutya-macskára korlátozódik, ha egyáltalán elfogadják őket.

Nem csoda, hogy Wizzair meg a Ryanair - a két fapados nem engedi. :D Nem is értem, miért írtad ide, ez tök logikus.
De pl a Swiss, meg a normális légitársaságok azok engedik.

Macskával becsekkolni ugyanannyi, az a különbség, hogy a hordozóból majd ki kell venned a securityn - nyilván, de semmi extra.
Hám!!! Ha nincs hámja, még most kezdd el tanítani mert a reptéren szükséged lesz rá. Neked is, neki is könnyebb, ezen kívül nem tud elszaladni, hogyha épp nincs a hordozóban.

13.
A sok együgyű lepontozta a nyugtatós válaszomat.
Nem frontin függő debillé kell tenni a cicust, mint az embereket!
Meg nem "ilyen nyugtató valamit érdemes lenne beszerezni", a felelős hozzáállás.
Hanem hozzáértő állatorvossal megbeszélve, a legoptimálisabb összetételű "nyugtatót" kiválasztani és az adagolást átgondolni.
Ezek a tabletták, paszták csak növényi és aminosav alapúak.
Vannak feromonos lehetőségek is.
Az út előtt érdemes többet kipróbálni, melyik a legjobb az adott cicusnak.

Szerintem mindenki aki “nyugtató valamit” javasolt, egyben állatorvossal való konzultációt is javasolt, de mindegy. Nekünk sem jött be amúgy a nyugtató, nagyon nehéz belőni a megfelelő dózist, főleg úgy, hogy az extrém stresszhelyzet nyilván az anyagcserére is hatással van. Ami megfelelő normál esetben, nem biztos, hogy ugyanúgy hat a kivételes helyzetben. Utazáshoz én már régóta nem adom be, csak akkor, ha olyan állatorvosi vizsgálatra megyünk, ahol hosszasan nyugisnak kell lennie.
Más kérdés, a hám. Alapvetően persze igaza van azoknak, akik ajánlják, praktikus, biztonságos, kényelmes embernek és állatnak, stb… Repülős utazáshoz mégsem javaslom, mert az utóbbi 2-3 évben mindig levetették róla a biztonsági ellenőrzésnél. Na most, abban a pillanatban, hogy a reptéri tömegben, hangzavarban le kell róla venni, nemhogy biztonságot nem ad, hanem egyenesen rizikófaktor, hogy meglóg a macsek. Ellenőrzés után úgysem fogod tudni visszaadni rá, úgyhogy én lemondanék róla. Röntgengépen való átküldésről eltérnek a vélemények, van aki szerint veszélytelen, van aki szerint nem, én eddig ahány állatorvost kérdeztem, mind azt mondta, hogy NE küldjem át. De a reptéri dolgozók hozzáállása is eltérő, Magyarországon volt aki megengedte volna, volt aki nem, Németországban föl sem merült a lehetőség, hogy táskástul átküldjem a gépen. Szóval érdemes úgy készülni, hogy ki kell venni. Esetleg ha nagyon félsz, hogy nem tudod megtartani, minden reptéren van elkülönített helység, elvileg meg lehet kérni, hogy ott vehesd ki a macskát. Persze ez plusz idő és macera az ott dolgozóknak, nem szoktak örülni neki, de még mindig jobb, mint egy Schiphol méretű reptéren keresni egy elveszett macskát… :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!