Hogyan lehet a macskát pórázhoz szoktatni?
Utolsónak gratulálok: ha ilyen fojtónyakörv lett volna a macskámon, amikor egy kutya elől pánikszerűen menekülni kezdett, már cafatokban lenne a nyaka, és/vagy az één kezem miszlikben.
Kérdező: csak hámot adj rá, ami nem tesz nagy kárt a macskában akkor se, ha teljes erővel rohanásból a nyakörv rántja vissza. A macskák abszolút eszementen tudnak menekülni, tapasztaltam, hogy még a fájdalom sem állítja meg őket, sőt, annál jobban rohannának.
Az enyémen hám volt, de gyanítom, hogy a macska nyakán elöl, pont a hám nyaki része alatt egy-két héttel később keletkezett hatalmas sebet az ekkor szerzett, láthatatlan nyaki hámsérülés okozhatta.
Ja, és macskánál nem úgy megy a menekülés, hogy ő erre húz folyamatosan, te meg visszatartod, mert ösztönösen tudja, hogy téged nem húzhat el.
Ehelyett a macska menekülése villámgyors nekiiramodások, és a póráztól a nyakánál visszarántva földön nyekkenések sorozata. Ehhez mérten válassz hámot.
A mi cicáink 8 hetesen kerültek hozzánk menhelyről, elég kicsi a lakás (1 szobás), ezért gondoltam hogy hámhoz szoktatom őket. Lehet kapni külön cicáknak való hámot (a folytónyakörvesnek üzenem hogy nem egészen normális...). Elöször csak a lakásban raktam rájuk a hámot (póráz nélkül) minidg csak 1-2 órára, aztán amikor teljesen megszokták, akkor ráraktam a pórázt is (még mindig a lakáson belül). Amikor az összes oltást megkapták akkor lementünk.
Az egyik cicával azóta is minden nap lemegyünk, ő követeli, ül az ajtó mellett és nyávog. A másik cica egy idő után már nem akart jönni, félt az idegenektől, sivítozó gyerekek, kutyák, stb. Ő már egyáltalán nem akar jönni, ha levisszük meg se mozdul. Úgyhogy szerintem ez személyiségfüggő, hogy melyik cica szeret sétálni, és melyik nem.
Mi 3 méteres futtatót vettünk, pontosan azért amit az előző válaszolók is leírtak, hogy a cicák hatalmasakat tudnak rántani, nemcsak félelmükben, hanem pl meglát egy mozgó falevelet amit fúj a szél, és nekiiramodik. A büdös életben nem fog arra menni amerre te akarod, és nem fogja azt csinálni amit te mondasz, Nem azért mert hülyébb, hanem mert ilyen a természete. A kutyák falkában élő állatok, akik ösztönből hiearchikus rendszert alakítanak ki, magyarán alárendelik magukat a domináns egyedeknek ami ugye az ember. A macska magányos állat, fogalma sincs róla hogy mi az hogy hierarchia és nincs semmi késztetése hogy neked engedelmeskedjen.
Sétáltatásnál nagyon figyelni kell a kutyákra, sok kutyát sétáltatnak póráz nélkül, ha nem veszed észre időben, nagy baj lehet. Ha póráz nélküli kutyát látsz, vedd fel a cicát, öleld szorosan magadhoz, lábait fogd le, markold erősen a pórázt,indulj el az ellenkező irányba és imádkozz hogy egyben maradjon a kezed:)
Ha pórázon van a kutya, és nem mutat különösebb érdeklődéset, akkor is vedd rövidre a pórázt, hajolj le a cicához, ha nagyon menekülni akar, hagyd futni, és fuss vele te is. Egyébként minden esetben így van, ha a cica elkezd futni, nem érdemes visszarántani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!