Kinti macska mellé érdemes benti macskát hozni?
A kinti cica 2 éve van nálunk, idős ivartalanított lánymacska. Nagymamám cicája volt, mikor szegény elhunyt, akkor magunkhoz vettük a cicát, de mivel egész életében kinti macska volt és nem is túl szociális, úgy döntöttünk hogy nem próbáljuk beszoktatni. A fűtött garázsban van neki az fekhelye, étel, stb.
Nagyon szeretnénk egy másik macskát is, de őt már benn szeretnénk tartani kiskorától fogva.
Szerintetek ez jó ötlet? A kinti macska nem érezné ezért elhanyagolva magát?
Mitol erezne magat elhanyagolva, mikozben o kint van, ti meg bent? Eddig se az volt, az hogy az oledben ucsorgott fel napokat, gondolom kajat adtok neki meg simogatjatok neha esetleg aztan csokolom.
Itt annyi lehet a nehezseg, hogy vagy a kinti akar majd bemenni vagy a benti kimenni a masik macskahoz. Vagy egyik se, csak stresszelik egymast.
De ezek megoldhato dolgok.
Igazából be lehet szoktatni a kintit is, csak kicsit nehezebb, mint egy kölyköt.
Mármint én mama 13 éves macskáját szoktattam bentire anno. Cica még élt nyolc évet bent.
Csak arra kellett figyelni, hogy ne rögtön bezárjam, hanem először bent etetés, csalogatás finom falatokkal, cuccait behozni, amikor ő is bent van. Csak figyelj arra az elején, hogy ne legyen túl sok az inger bent. Tehát ne úgy szoktasd, hogy közbe megy a tv, ketyeg az óra, hanem csendben. Szokja a tereptárgyakat, szagokat, stb.
Ja meg én azt tapasztaltam, hogy hatékonyabb télen csinálni a beszoktatást, főleg, ha amúgy házon kívül nincs folyamatosan fűtött, meleg helye. Otthon is anyám ellenezte a benti macskatartást, aztán fater meghalt, egyedül szr volt neki a házban, hát akkor jöhet be a macska. Beszoktatáskor a macska azért rájön, főleg télen, hogy bent jobb, meleg van. Először menekül, de ha nem mondod azt rögtön, hogy jól van cica, menj ki, hanem próbálod lenyugtatni, és adsz fél órát a megnyugodásra, akkor az működik. Ezt anno én is meg anyám is úgy csináltuk, hogy leülsz egy neked kényelmes helyre, mondjuk egy fotelra, fogod a macskát, magadra rakod ilyen mellkas, has környékére, és betakarod a macskát meg magadat egy pléddel/takaróval (azért a feje legyen kint), ha nem húzódik el az érintéstől, akkor simizd, vakarászd, ha elhúzódik, akkor hagyd melegedni. Valamikor be fog aludni, ha minden jól megy, és akkor órákig marad akar. XD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!