Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Bizonyos macskák számára...

Bizonyos macskák számára bizonyos vegán diéta kielégítő lehet. Egyetértesz?

Figyelt kérdés

Nagyon átfogó és részletes review cikk a témában (kutyák is szerepelnek benne):

[link]

Konkrét példa:

[link]

És még rengeteg ilyen van, személyesen is ismerek olyan macskatartót, aki vegán diétán (egészen pontosan Benevo tápon) tartja kedvencét, és állatorvosi papírokkal tudja igazolni, hogy nagyon jók a laboreredményei a macskának.

Szóval, mit gondoltok, lehet egy macskát vegán étrenden tartani? Ha nem, mivel indokoljátok ezt?A kötelező húsevő duma felesleges, éppen ez van cáfolat alatt. A macskák, ahogy minden állat számára, a vitaminok és egyéb esszenciális vegyületek a fontosak, nem az, hogy milyen típusú ételből szerzik azt be. A hiányzó tápanyagok szintetikusan is létrehozhatók és hozzáadhatók egy növényi alapú táphoz. Taurint például a húsos tápokhoz is adni kell, mert alapvetően a vágóhídon lemészárolt állatok húsa is szegény ebben a vegyületben.

tegnap 01:30
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
92%

"A macskák, ahogy minden állat számára, a vitaminok és egyéb esszenciális vegyületek a fontosak, nem az, hogy milyen típusú ételből szerzik azt be."

Menj oda egy oroszlánhoz és magyarázd el ezt neki is. Biztos rögtön vegán lesz...

tegnap 09:30
 12/24 anonim válasza:
100%

Ragadozó egyen húst. Is.

Az én egyik cicám pl jobban szereti a májnál az ecetes uborkát és a kukoricát. De tegnap a Vega jó márkájú krém desszertem lefetyelte. De ettől még eszik húst. Szóval szerintem ez a vegan ragadozó dolog halott 5let.

tegnap 10:04
 13/24 anonim ***** válasza:
87%

A macska húsevő állat, aki nem hajlandó neki húst adni, ne tartson macskát!

Mondom ezt vega (és ex-vegán) létemre.

tegnap 10:08
 14/24 anonim ***** válasza:
100%

"A növényiben is megvan mind a 9 aminosav"

Igen, de nem mindegy, hogy milyen formában és mennyiségben, elég rá keresni.

Ugyan nem macskákra vonatkozik, de náluk is hasonló lehet.

"Az izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenil-alanin, treonin, triptofán, valin és gyermekkorban a növekedésben és a szöveti regenerációban szerepet játszó hisztidin azok az úgynevezett esszenciális aminosavak, amelyek legfőbb forrásai az állati eredetű termékek. A táplálkozástudományi kutatások azt bizonyítják, hogy bár külön-külön a növények is tartalmaznak esszenciális aminosavakat – a hüvelyesek sok lizint, a gabonák pedig jelentős mennyiségű metionint – a tőkehúsokban, a húskészítményekben, a halakban, a tejben, a tejtermékekben és a tojásban lévő komplett fehérjék tartalmazzák csak az összes esszenciális aminosavat a megfelelő mennyiségben."

tegnap 10:24
 15/24 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ, hogy mit értesz a "lehet" alatt.

Technikailag lehetséges? Igen, mutatja a cikk is.

Megéri? Anyagilag biztosan nem. Valószínűleg a macska se örül neki kimondottan. Az állatorvosi számla se lesz kicsi, ha 3 havonta jársz vele labort csinálni.

Bár én nem vagyok vegán, de megértem, ha valakinek ilyenek az erkölcsei. Azt viszont nem értem, miért akarja rátolni a macskájára.

tl;dr: attól mert valami lehetséges, nem biztos, hogy kell is

tegnap 10:46
 16/24 A kérdező kommentje:

#14:

Ezt nem tudom, honnan szedted, ha valahonnan idézel, hivatkozd ide a forrást. Amúgy egyrészt lehetséges a növényi fehérjeforrások kombinálása, ezek jól képesek egymást kiegészíteni. Ahogy írod, hüvelyesekben sok a lizin, gabonákban metionin. Akkor kombinálhatjuk a kenyeret hummusszal, és máris mindkettőből eleget vittünk be.

De egyebként a kinoa például egy komplett proteinforrás, 9 esszenciális aminosavval, a zöldborsó pedig szintén gyakorlatilag annak tekinthető, de az emészthetősége befolyásolhatja a triptofán és a metionin+cisztein hasznosulását. Itt az Amino acid profile fejezetben részletesen lebontva láthatod a kinoa és a zöldborsó aminosav profilját is, más fehérjeforrásokkal összehasonlítva:

[link]

tegnap 11:14
 17/24 A kérdező kommentje:

A többség sajnos semmilyen érvet nem hozott fel, ahogy vártam volna. Én egy részletes review cikkel érkeztem, amelyik összegyűjtötte a témában készült publikációkat, emellett egy BBC-s, tehát nem éppen egy szennylap kategóriájú interjút is mutattam macskatulajdonossal, aki vegán étrenden tartja a cicáját, és abban két szakemberből három azt mondja, lehetséges a vegán étrend. Ráadásul a középső egy állatorvos, aki az egyetemen tanultakat tudja csak visszamondani, a másik kettő viszont kutató, akik a fennálló tudásanyagot is mindig megkérdőjelezik, ahogy egy tudósnak azt kell.

Szóval magasabb szintű érveléseket várnék, mint azt, hogy a macska húsevő, meg hogy ne tartsak macskát, és szedjek gyógyszert. Nem tartok macskát, ha ez megnyugtat titeket, de ha egyszer találok egy menhelyen egy nekem tetszőt, hazaviszem, és vegán étrenden fogom tartani hosszú évekig, ameddig velem lesz. Ami 15-20 év is simán lehet ezen az étrenden is.

#15:

Köszönöm, végre egy értelmes válasz. Nem gondolom, hogy 3 havonta szükséges lenne a labor, ha egyszer kijön, hogy jók az eredmények, és kiderül, hogy az állat szervezete jól reagál a vegán macskatápra, akkor utána elég az éves kontroll, ha nem tapasztal valaki súlyos egészségromlást a macskájánál. De aki bevállalja ezt az étrendet, az valószínűleg meg is engedheti magának.

Egyébként, a húsalapú készítmények nagy része se természetes a macska számára, azt a vágóhídi aprólékot ugyanúgy tele kell rakni mindenféle szintetikus vitaminnal, hogy kielégítő tápanyagprofilja legyen. Akkor, ha ez lehetséges, miért ne lehetne ugyanezt növényi táppal is megtenni? Hogy miért jó ez? Etikusabb és környezetbarátabb. Egy etikai vegán semmilyen módon nem akarja támogatni a húsipart. Nem elfogadható az sem, hogy csak házikedvenceknek farmoljunk állatokat. Vagy nem tartunk otthon ragadozókat, vagy megpróbáljuk őket is adaptáltatni a növényi étrendhez. Amennyiben ez biztonságosan lehetséges, miért ne tehetnénk meg?

Egy vegán egyébként nem támogatja a fajtamacskák tenyésztését, szaporítását, viszont a menhelyek kiürítését örökbefogadásokkal szívügyének tartja. Tehát az csak előnyös, ha meg tudjuk menteni ezeket az állatokat, és még a saját életmódunknak megfelelően el is tudjuk látni őket.

tegnap 11:37
 18/24 kürtőskalácska ***** válasza:
100%

Rendben akkor próbálok érvelni.

Mi haszna van,hogy növényen akarod tartani a macskát?

Milyen hosszú távú (mondjuk 5 éves) bizonyíték van arra,hogy ez tényleg jó?

tegnap 11:54
 19/24 A kérdező kommentje:

#18:

Azért ez egy relatíve új terület, nem olyan régen kezdtek megjelenni a vegán macskatápok sem. Így azért nem olyan egyszerű hosszútávú tanulmányokat készíteni, 5 éves távlatban. Van egy elég nagy tanulmány (a maga korlátaival persze, mert kérdőíves formában kérdezték meg a gondozókat, mit adtak a macskájuknak, így nem volt pontos utánkövetése annak, mit ettek, de miért hazudnának?), amely arra mutat, hogy nemcsak biztonságos, de egészségügyi előnyöket is hordozhat a vegán macskaétrend. Az 5 éves kritériumod nem teljesül, mert a feltétel csak legalább 1 év volt, de nagyon előremutató, és ahogy írják, más tanulmányokkal is egyezik nagyban az eredményük.

[link]

Hogy miért lenne szükséges, már leírtam, magamat idézem: "

Hogy miért jó ez? Etikusabb és környezetbarátabb. Egy etikai vegán semmilyen módon nem akarja támogatni a húsipart. Nem elfogadható az sem, hogy csak házikedvenceknek farmoljunk állatokat. Vagy nem tartunk otthon ragadozókat, vagy megpróbáljuk őket is adaptáltatni a növényi étrendhez. Amennyiben ez biztonságosan lehetséges, miért ne tehetnénk meg?"

tegnap 14:33
 20/24 anonim ***** válasza:
100%
Nem értek hozzá, tök laikus kérdés. A növényi táplálék emésztése más, mint a húsé, tudtommal a növényevők bélrendszere hosszabb is, mint a húsevőké, meg más különbségek is vannak. Szóval ha meg is van minden szükséges tápanyag a növényi tápban, nem tesz rosszat a cica emésztőrendszerének? Illetve ugyanúgy fel tud szívódni és hasznosulni minden tápanyag?
tegnap 15:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!