Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Elhunyt rokonom cicáít hogyan...

Elhunyt rokonom cicáít hogyan tudnám magamhoz szoktatni?

Figyelt kérdés

2 hónapja elhunyt az egyik rokonunk, maradt utána 6 cica, ebből 2 fiúval adódott a probléma. Ivartalanítottak, jó étvágyúak, kedvesek, de már lassan 1,5 hónapja próbálom őket a mi házunkhoz szoktatni, de mindig az a vége, hogy visszamennek a 400 m-el odébb lévő rokon lakatlan, fűtetlen házához. Próbáltam szobába tartani őket 3 hétig, hogy megszokjuk egymást, de amint kiengedem őket, mert menni akarnak, vissza mennek. Már vagy 3x hoztam vissza

"erőszakkal" őket. Bezárva nem tarthatom őket, mert mindig kinti-bentiek voltak, hozzászoktak, hogy kimehetnek (falu, kis forgalmú utca). Feliway párologtató, finom falatok, gondoskodás, közös játék, fokozatos bemutatkozás az én macskáimmal megvolt/van. Van valakinek tapasztalata? Gazdikeresés sikertelen, eddig, de attól is félek, ha valaki messzebbről fogadja örökbe és kiengedi/ kiszökik onnan hogy jutna vissza, ha akarna.

tegnap 12:56
 1/9 anonim válasza:
95%
Hagyd őket, enni úgyis vissza fognak jönni, nem hülyék. Nagyon megszokták a helyüket. Idővel majd egyre többet maradnak nálad, főleg, ha új lakó költözik a házba és elzavarja őket.
tegnap 13:03
 2/9 anonim ***** válasza:
62%

Így nem is fognak odaszokni. Egy szabadon lévő macska 10 kilóméterekre elcsámborog.

Miért is akarod kiengedni őket? A házikedvencek mind kárt tesznek az élővilágban, és hatalmas veszélynek vannak kitéve a szabadban.

Örökbe adni is max összeszokott párokban vagy triókban kéne, a macska is társas lény.

Hányat akarsz megtartani?

tegnap 13:05
 3/9 anonim ***** válasza:
90%
A macska helyhez ragaszkodó állat, nem fogod tudni magadhoz szoktatni őket. Több kilométerről is hazaszöknek, nemhogy 400 méter távolságból. Mi is örököltünk volna cicát, de fiatal volt, állandóan megszökött, visszament a régi házhoz. Az új lakók pedig elkezdték etetni, végül befogadták és maradt a régi helyén a macska más gazdával. Szerintem ne erőltesd. Ha fáznak vagy éhesek, meg fognak találni.
tegnap 13:08
 4/9 anonim ***** válasza:
83%

Nehéz ügy lesz, mert a macska nem a gazdihoz ragaszkodik, hanem a házhoz.

Nem kell értük menned; enni vissza fognak járni.

Az egyik ötletem az, hogy tedd nekik kényelmessé és meleggé a házad valamelyik kinti zugát. Pl. vízhatlan, takaróval bélelt házikóval. Ha az megtetszik nekik, talán nem járnak majd vissza az előző házhoz. Vagy nem olyan gyakran.

Vagy ha maradt ott régi szék, párna, amin eddig ücsörögtek, azt vidd át magatokhoz. Lehet, hogy nem lesz egy épületes látvány, de hátha..

Ehhez rengeteg idő és türelem kell. A macska nagyon konok tud lenni, és néha a megszokás felül írja a kényelmetlenséget is.

tegnap 13:12
 5/9 anonim válasza:
87%
Mint már mások is írták a macska territoriális jellemű, így nehéz dolgod lesz. Ha van benned szándék a megtartásukra akkor nagyon sok türelem kell hozzá. Egy olyan környezetet kell létrehozni nekik ami láthatóan komfortos, ha a ti macskáitokkal jól kijönnek az segíteni fog. Ha van rá lehetőség hozz el a házból fekhelyet, játékot ami az övék. Illetve szerintem egy darabig tarthatod “bezárva” őket, kibírják. Ha nem tudnak fizikailag visszamenni oda, akkor előbb-utóbb akklimatizálódni fognak a mostani helyen, főleg ha jó dolguk van. Nem ostobák meg fogják lassan érteni, hogy változás van.
tegnap 13:23
 6/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, jó tippeket. Megpróbálok párnákat áthozni a házból, hátha attól otthonosabb lesz, kint van szigetelt macskaház, azokba is rakok, bár most szalma van benne. Mindenképp szeretném magamhoz szoktatni őket, ez a 2 fiú pl. már elég idős is, 15 körüliek az orvos szerint.
tegnap 15:59
 7/9 anonim ***** válasza:
87%

Hasonló szituban voltunk kb 10 éve. 4 öregebb macska volt a kihalt ház udvarán... Eleinte odavittük nekik a kaját... Ez idő alatt megszokták minket, tudtàk,vhogy tőlünk kapnak enni.

De átjàrtak hozzánk is, kertszomszédba.., meg a többi szomszédhoz is. A saját teraszunkon is adtunk enni nekik, meg fekhelyet is csináltam ide nekik. És idővel kaja közben hagyták magukat simogatni, később csak úgy is engedték. Csak az egyetlen fiucica volt tãvolsàgtartóbb eleinte....

Egy idő után meguntuk a kihalt házhoz vinni a cicakaját, és lassan abba is hagytuk, csak hozzánk raktunk ki. Megszokták. A legtöbbet itt időztek, sőt el is szemtelenedzek, mert a házba is beszoktak...:)

Persze az üres házhoz is rendszeresen visszamentek, főleg jó időben napozni...

Ezen kívül meghalni is!!! Azóta már egy sem él a 4ből, 3 a "saját" régi portájãn halt meg..

Kérdező, sztem legyél türelmes, ne erőltess nekik semmit. A kaja miatt nem fognak világgá menni.... Majd odasuoknak hozzætok idővel igazán!

tegnap 16:08
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

"Mindenképp szeretném magamhoz szoktatni őket, ez a 2 fiú pl. már elég idős is, 15 körüliek az orvos szerint."

Ezek már vénemberek, új dolgokat nem tanítasz nekik.

Egy 15 éves macska, az kb egy 75-80 éves ember.

Így különösen arra bíztatnálak, hogy (realisztikusan) az utolsó pár évükben legyenek bennt, ne kelljen futni ragadozók, autók elől, ne kelljen nekik reumás csontokkal ide-oda felmászni, aztán lehet rosszul leesni.

Igen, egy fiatal macska atletikus, de őket is utoléri a kor.

tegnap 16:33
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy írták: a macskák a kutyákkal ellentétben nem az emberhez szoknak, hanem helyhez.
tegnap 16:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!