Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Cicával ha buszon utazunk...

Cicával ha buszon utazunk kell oltási kiskönyv?

Figyelt kérdés
Mostanában sokat visszük a 13 éves cicámat orvoshoz sajnos rákos. Persze nem mindig tudunk autóval menni,ezért buszozunk. Eddig aranyosak voltak a buszsofőrök,de tegnap az egyik annyira bunkó beszélt velem meg mondta,hogy legyen itt a cica oltási könyve vagy legközelebb nem utazhatok azon a buszon. Olvastam én a volánnál,de olyat nem találtam,hogy a cicának kötelező lenne az ilyesmi.
tegnap 09:53
1 2
 1/15 A kérdező kommentje:
Azt hozzàtenném,hogy benti cica szóval nem gondoltuk,hogy igyis kellene neki oltás,szóval oltási nincsenek. Persze ha kinti lenne,akkor mindenféleképpen ügyeltünk volna erre is. Ívartalanítva is van és vitaminokat is adunk neki kiskora óta. Aztán a rák ígyse kerülte el szégénykèmet.
tegnap 10:00
 2/15 anonim ***** válasza:
20%

oltás akkor is kell ha benti a cica, mivel TE MAGAD, behozhatod a kórokozót a házba, cipőkön, ruhákon stb..

a buszon pedig kötelező az oltási könyv, az oldalon ki van írva, szerencséd hogy nem volt ellenőr

tegnap 10:11
 3/15 anonim ***** válasza:
95%

Csak a kutyáknak kötelező az oltási kiskönyv volán járatokon. (Amúgy macskák számára Magyarországon nincs kötelező védőoltás, csak erősen ajánlott.)

Itt a forrás, a Volán aktuális szabályzata. Nézd meg a 11. pontot:

[link]

tegnap 10:32
 4/15 anonim ***** válasza:
73%

Kérdező, az oltás a macskáknak valóban nem kötelező, de ha közösségbe viszed a cicát - jelen esetben buszon szállítod -, a saját érdekedben is ajánlatos, hogy legalább veszettség ellen be legyen oltva. Akármi/bármi történhet. Elég egy hirtelen fékezés, kirúgja magát a hordozóból, és rémületében valakit megkarmol vagy harap. Eléggé meghurcolnának - legalábbis nagy tortúra (hatósági megfigyelés, és hasonlók) - , ha nincs beoltva. Pláne, ha az illető gyerek vagy várandós asszony.

És ez nem hiányzik neked.

Az már más kérdés, hogy ezt a beteg cicát jelen esetben beoltaná-e az orvos.

Beszélj vele.

tegnap 10:33
 5/15 anonim ***** válasza:
91%
Macskának nincs kötelező védőoltása. BKK-n és távolsági buszoknál is csak a kutyának van előírva az oltási kiskönyv. A buszsofőr tájékozatlan volt.
tegnap 10:41
 6/15 anonim ***** válasza:
74%

4-es: A cica a buszon nem fog veszettséget elkapni, és ez történetesen egy olyan fertőzés, amit nem is cipőtalpon visz haza az ember. Továbbá egy beteg, rákos cicát semmilyen, magára valamit is adó állatorvos nem fog beoltani, egyrészt mert az az állatra veszélyes lehet, másrészt mert nincs olyan állapotban az immunrendszere, hogy az oltás valóban védettséget alakítson ki nála. Ilyen esetben még a kutyáknál, ahol kötelező az éves veszettségi oltás, is lehet méltányosságból ez alól felmentést kérni.

Olyan sincs, hogy egy cica "kirúgja magát a hordozóból", ugyanis ezek a hordozók biztonságosan zárhatók.

Kérdező, mivel a cicáknak nem kötelező az oltás, oltási könyvének sem kell lennie. Legközelebb nyugodtan megmutathatod a buszsofőrnek a szabályzatban pl. telefonról, hogy ilyet nem kérhet.

tegnap 11:23
 7/15 anonim ***** válasza:
20%
Nem kapott soha életében oltást??? Wow... Csoda, hogy eddig életben maradt.
tegnap 11:32
 8/15 anonim ***** válasza:
81%
Az utolsón nagyon nevetek 😂😂Pláne hogy egy benti macska esetéről van szó. Azért nem kell ennyire drasztikusan kezelni a helyzetet. Nehogy szívinfarktust kapj a meglepődöttségtől. Csak mondom falu helyen illetve még akár városban is napjainkban, illetve főleg régen a macskák nagyrésze sose látott állatorvost és élnek virulnak. Ennek ellenére én is javasolnám az oltások beadását, én is most viszem majd a cicáimat. De azért nem kell itt túldramatizálni a dolgokat. Pont ezért, mivel nem kötelező hidd el nagyon sokan úgy vannak vele, hogy nem oltatják be. Ez már mindenkinek szíve joga, az orvosok nem véletlenül ajánlják, de azért ne állítsuk már azt, hogy csoda számba megy az a macska aki nincs beoltva és még él😂
tegnap 12:54
 9/15 anonim ***** válasza:
66%

#6, bemásolnád kérlek, hogy hol írtam azt, hogy a macska el fogja kapni a buszon a vesztettséget? Azt írtam, hogy jobb, ha van - baj eseten - egy oltási könyv, megakadályozva a lehetséges tortúrát. Amit pl. én szenvedtem el, amikor az (amúgy benti macskám) belemart az apám kezébe. A kórház azonnal értesítette a hatósági állatorvost, én meg cipelhettem megfigyelésre.

Ugyanez a macska volt az, aki kiugrott az állatorvosi rendelő előtt a hordozóból, mert megijedt egy kutyától.

Mindegy.

Én nem tenném ki magamat a buszsofőr cirkuszolásának, akár jól ismeri a szabályzatot, akár nem.

tegnap 14:16
 10/15 anonim ***** válasza:
16%
#8-as, akkor te elég tájékozatlan egy ostoba vagy, ha azt hiszed, hogy csak a veszettség leselkedik egy macskára. Macska nátha, parvós, stb, hogy csak párat említsek... Ezek mind megelőzhetőek oltással.
tegnap 14:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!