Cicával ha buszon utazunk kell oltási kiskönyv?
oltás akkor is kell ha benti a cica, mivel TE MAGAD, behozhatod a kórokozót a házba, cipőkön, ruhákon stb..
a buszon pedig kötelező az oltási könyv, az oldalon ki van írva, szerencséd hogy nem volt ellenőr
Csak a kutyáknak kötelező az oltási kiskönyv volán járatokon. (Amúgy macskák számára Magyarországon nincs kötelező védőoltás, csak erősen ajánlott.)
Itt a forrás, a Volán aktuális szabályzata. Nézd meg a 11. pontot:
Kérdező, az oltás a macskáknak valóban nem kötelező, de ha közösségbe viszed a cicát - jelen esetben buszon szállítod -, a saját érdekedben is ajánlatos, hogy legalább veszettség ellen be legyen oltva. Akármi/bármi történhet. Elég egy hirtelen fékezés, kirúgja magát a hordozóból, és rémületében valakit megkarmol vagy harap. Eléggé meghurcolnának - legalábbis nagy tortúra (hatósági megfigyelés, és hasonlók) - , ha nincs beoltva. Pláne, ha az illető gyerek vagy várandós asszony.
És ez nem hiányzik neked.
Az már más kérdés, hogy ezt a beteg cicát jelen esetben beoltaná-e az orvos.
Beszélj vele.
4-es: A cica a buszon nem fog veszettséget elkapni, és ez történetesen egy olyan fertőzés, amit nem is cipőtalpon visz haza az ember. Továbbá egy beteg, rákos cicát semmilyen, magára valamit is adó állatorvos nem fog beoltani, egyrészt mert az az állatra veszélyes lehet, másrészt mert nincs olyan állapotban az immunrendszere, hogy az oltás valóban védettséget alakítson ki nála. Ilyen esetben még a kutyáknál, ahol kötelező az éves veszettségi oltás, is lehet méltányosságból ez alól felmentést kérni.
Olyan sincs, hogy egy cica "kirúgja magát a hordozóból", ugyanis ezek a hordozók biztonságosan zárhatók.
Kérdező, mivel a cicáknak nem kötelező az oltás, oltási könyvének sem kell lennie. Legközelebb nyugodtan megmutathatod a buszsofőrnek a szabályzatban pl. telefonról, hogy ilyet nem kérhet.
#6, bemásolnád kérlek, hogy hol írtam azt, hogy a macska el fogja kapni a buszon a vesztettséget? Azt írtam, hogy jobb, ha van - baj eseten - egy oltási könyv, megakadályozva a lehetséges tortúrát. Amit pl. én szenvedtem el, amikor az (amúgy benti macskám) belemart az apám kezébe. A kórház azonnal értesítette a hatósági állatorvost, én meg cipelhettem megfigyelésre.
Ugyanez a macska volt az, aki kiugrott az állatorvosi rendelő előtt a hordozóból, mert megijedt egy kutyától.
Mindegy.
Én nem tenném ki magamat a buszsofőr cirkuszolásának, akár jól ismeri a szabályzatot, akár nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!