Mivel lehet lenyugtatni egy hiperaktív és eléggé destruktív macskát? Vannak társai, tele van csörgő-zörgő játékokkal, alagúttal, kaparóval a lakás, esténként mi is játszunk vele, de még ez sem elég...
A legkisebb cicám 1-1,5 éves (kóbor volt, nem tudni pontosan mennyi idős) és borzasztóan pörög. Van két másik cicánk (2,5 és 11 évesek), ők kicsinek sem voltak ilyenek, ezért nincs tapasztalatom ennyire pörgős cicákkal.
Napközben néha alszik, de az idő többségében jön-megy a lakásban (benti cicák) és mindig valami rosszaságon töri a fejét. Ellop és szétrág dolgokat (tollat, napszemüveget, gumikesztyűt, nejlonzacskót, festőhengert.. BÁRMIT), kaparja a bútorokat, zargatja a többi macskát (az idős már nem akar vele játszani, de a fiatalabb sem bírja sokáig). Esténként 1,5-2órát folyamatosan labdázunk vagy lézerezünk, megállás nélkül szalad oda-vissza, néha lihegve kidől 5-10percre, de még így sem fárad el igazán, ezért éjszakára be kell zárni a szobába, különben senki nem tudna aludni. "Lefekvés" előtt kap két alutasakosat és mellé éjszakára száraz tápot is, hátha a kajakóma végez vele 7-8órára, de ez csak ritkán jön be. Javarészt 22-től 5-ig bírja és onnantól elkezd unatkozni... Nyávog, fel alá járkál, beleugrik a gyomromba, az arcomra fekve dorombol és ha ezeket ignorálom és alvást színlelek, akkor stratégiát vált és elkezdi kaparni a szekrényt, ami borzasztó hangos, mintha a fülem mellett csiszolnának és ha ez sem hat, akkor felugrik a tv polcra, ahol pont olyan kis kacatok vannak, amiket szeret ellopni (telefon, töltők, tollak, cellux)...Na erre már muszáj felkelnem, mert elkezdi ezeket leverni és onnantól alig bírok visszaaludni (hétfőtől vasárnapig ez a program...).
Bár minden hajnalban ígérgetem neki, hogy egyszer agyon csapom... inkább valami humánusabb megoldásra gondoltam. Hiába pokolfajzat, úgy tud hízelegni meg dorombolni, miután kihúzta a gyufát, hogy nem lehet nem szeretni...
Ismer valaki olyan módszert vagy akár szert (spray, csepp, falatka), ami segíthet a helyzeten?
Van kert? Ha megcsinálod a kerítést szökesbiztosra, engedd ki, hátha kint kitombolja magát. Vagy lehet megpróbálnám hámhoz szoktatni és elvinni sétálni. Kint sok új inger éri, hátha az lefárasztja.
Vannak interaktív játékok, elemes egerek, kis halak , ha kirakhatsz estére párat, hàtha legalább azzal foglalja le magát a károkozás helyett.
Illetve zárd ki a hálóból. Én se engedem már be estére, mert ha hajnalban rájön az 5 perc, képes keresztülvágtatni a fejemen.
Ilyen nyugtató szereket első körben nem adnék neki. Ha mégis elgondolkoznál rajta, előtte mindenképp konzultálj az állatorvosoddal.
Köszönöm az eddigi válaszokat! :)
Magával az elalvással nincs gond, amint lekapcsolom a lámpát jön és bekuckózik a térdhajlatomhoz. Tudja, hogy alvásidő van (no meg lehet dolgozik a kajakóma) és éjjel már nem kelt fel, csak hajnalban kezdődnek a problémák, addig normális.. önmagához képest. Viszont mindegy, hogy mikor jön az alvás, ha hajnali 1kor, ő akkor is 5 körül megbuggyan.
Igen, a játék idő részben a munka és egyéb itthoni teendők miatt van este, de hétvégén, amikor végre itthon vagyunk, napközben nem is nagyon akar játszani. 1-2x visszahozza a labdát, de utána megy randalírozni és csak este igényli a játékot. Egyedül nem játszik, pedig van csengős labdája, meg zörgős fóliából (nem tudom mi lehet a megnevezése) készült labdája is, de azok nem érdeklik akkor sem, ha én dobálom azt is.
Macskamentás nasit szokott kapni, mert azt mondták, ettől kicsit "beáll" és lenyugszik... de nem. :D
A Feliway-en gondolkodtam már, de azt inkább stresszes, félős cicáknak ajánlják, nem? Ez a kis vakarék így is túl magabiztos. :D
Próbálok elzárni mindent előle, főleg a kesztyűt, mert az nagy kedvence, de ha meglátja valahol már el is lopja és megy a kergetőzés..
Lenyugodni ő is lenyugszik lámpaoltásnál.. a probléma csak később jelentkezik, nagyjából az első halovány napsugárnál. :D
Sajnos az idős cicánk nem lett aktívabb tőle (mondjuk ő kölyökként sem volt játékos.. ízig-vérig lusta) és a kicsi csúnyán is játszik vele, ezért menekül előle. :( Nagyon kicsi volt, amikor találtuk, ezért valószínűleg az anyukája még nem tanította meg "szépen játszani" és olyan, mint egy kis dúvad, a 11éves pedig ezt nem szívleli, de a középső is csak rövid ideig bírja, utána menekül előle.
Kölyökként sétáltattuk hámon, de mindentől megijedt és nem akartuk stresszelni. Lehet, hogy az utcán volt valami rossz élménye.
A kertbe nem merném kiengedni akkor se, ha szökésbiztos lenne (túl okos, úgyhogy neki csak a kulcsra zárt ajtó a szökésbiztos), mert a szomszédban két pitbull van, akik már pár macskával végeztek.. :(
Volt elemes labdája, de attól fél.. ugyanez a helyzet a "csiripelő" szőrös elemes játékkal :D
Sajnos nem zárhatom ki, mert egyelőre nem egyedül lakunk és elég, hogy engem "kínoz". Ha elutazom és itthon kell hagynom, akkor ki van engedve, mert egyedül bezárva visít, mint akit nyúznak, de olyankor aztán tényleg elszabadul a nagybetűs Pokol...
Ezért is lenne jó valami megoldás, mert egy éjszakánál tovább nem szeretem és nem is nagyon tudom másra hagyni.
Az állatorvosunk azzal nyugtat, hogy ki fogja nőni, nem nagyon hisz ezekben a szerekben. Rendes gyógyszert (pl. nyugtatót) viszont egyáltalán nem akarok neki adni, mert egészséges... csak idegesítő, de az meg az én problémám, nem az övé (lehet nekem kéne nyugtató :D).
A két macska mellett egy kutyával is együtt él, ezért nem biztos, hogy veszélyként tekintene rájuk.. kivéve ha már túl késő. Emellett az utcán vannak más, esetleg beteg macskák, autók, kitett mérgek, rosszindulatú emberek... A mesékkel ellentétben nincs 9 életük és amíg a nyugtató hatású készítmény (mert ugye említettem, hogy gyógyszert nem adnék neki, tehát nem nyugtatóznám), ami kicsit lecsillapítja nem veszi el az életét, addig a fent említettek bármelyike nagy valószínűséggel igen vagy minimum megbetegíti, megnyomorítja.
Nagymamám kinti cicáit rendszeresen mérgezték meg vagy sérültek meg annyira autótól/kutyától/embertől, hogy csak azért jöttek haza, hogy ott pusztuljanak el...
De örülök, hogy egy ilyen "felelősségteljes" macskatartó is hozzászólt. :)
Én meg nem értem, az ember simán elengedi saját gyerekét iskolába tök egyedül, buszra, metróra kell szállnia bármi megtörténhet vele,de a macska az nem mehet ki a ház körül, túl veszélyes...
Nyilván vannak balesetek, de a macskát nem szabadna bezárni a lakásba. Nem azért írom, mert betokosodott agyu falusi paraszt vagyok aki szerint macskának nincs helye az asztal közelében, hanem mert sajnálom szerencsétlen macskákat akik bár a természetbe vágynak, de be vannak zárva. Ettől függetlenül estére vagy télen nyugodtan be lehet engedni, egy ágyba aludni vele ha ezt akarod, de egy macskának nagy a mozgásigénye, kilómétereket be akar járni. És ezek után csodálkoztok, hogy "hiperaktív"? Nem hiperaktív, hanem szenved az ingerszegény környezetben, bezárva a négy fal közé. Ezért nyávog, mert nem tudod lefoglalni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!