Cumisüvegből táplált kiscicák felnőttkoráról tapasztalatokat kaphatnék?
Mindenhol azt olvasom, hogy 10-12 hetes kortól szabad elhozni anyától a kicsit, mert sérül, ha elválasszák hamarabb. Aki felteszi hirdetésre az elvihető kiscicát 6-8 hetes között, hát, kap hideget meleget, a megtestesült gonosztevő, macskakínzó. S itt kezdődik a kérdésem: mi a helyzet, a cumisüvegből pár napos kortól nevelt cicákkal? Mi várható velük kapcsolatban felnőtt korában? Emésztési problémái lesznek, más eü-i problémái: Vadul fog mindig játszani, mivel anyuka nem tanított meg a szép játékra stb.? Azért érdekel, mert most határoztuk el, lesz cicánk. Első körben egy ritkább fajtatiszta cicát szerettünk volna, massengeren érdeklődtem is 2 orosz kék tenyésztőnél, de egyik sem válaszolt. Elég fura, hogy több 100 ezret érő macskák tenyésztőinek nincs rendes honlapja, ahol minden le van írva, e-mail cím megadva stb.EL is ment a kedvem az egésztől. S itt jött be a képbe a mentett cica. Keresgetek mindenfelé, s több helyen feljött elvihető mentett picike, akit pár napos koruktól ember nevelte fel.
Köszönöm
Az enyém elárvult cica volt.
Gondolom azért az is számít mikor meg hogyan lett szocializálva, látott-e más cicát.
Felnőttként is nagyon "anyás" volt, cumizott a pulcsimon.
Nagyon tapadós volt, ha kimetem pisilni, zuhanyozni, hisztizett az ajtó előtt.
Ha pár óránál tovább volt egyedül, akkor is.
A másik komoly baj az volt, hogy nem tanult macska testnyelvet, csak a kutyától valamit.
Később amikor lett mellé másik cica, azt láttam, hogy "elbeszéltek" egymás mellett, sok volt a harc.
Barátnőmék találtak egy nagyon pici cicát az árokban a ház előtt, bevitték, felnevelték, speckó tápszert kapott fecskendővel, kiscicáknak való húspépet, mindent, amit ajánlott a szakirodalom, éjjel keltek etetni felváltva stb.
Azt gondolták, hogy micsoda "ölbecica" lesz, hát pont az ellenkezője sikerült...
Nem tanult játszani, így (valószínűleg akaratlanul) terrorizálta őket, állandóan harapott, lesből a mellkasukra ugrott, jó mélyre kapaszkodva a karmaival (a csupasz bőrfelületekre is) stb.
De csak velük volt ilyen, később egy költözés miatt a férj anyukájához került a cica, vele teljesen normális volt.
Rengetegszer neveltem már fel macskát, dobtak már be a kertembe, sőt a kukámba is újszülött kismacskákat. Nem volt semmi emésztési gondjuk. Nagy korukban nem szopikáltak, mint sok macska akit hamar leválasztanak az anyjukról. Ragaszkodó típusok voltak.
Kb 20-ból egy volt aki vak volt és nehezen fejlődött. Na de kinti macska fialása lehetett. Ki tudja milyen beteg volt már az anyja is. Ő egy hónaposan meghalt.
Volt egy, akit megtartottam bentinek, 6 évesen halt meg, leukózisos volt. Gondolom a tesói is azok lehettek.
Ilyen ingyenes kinti macskáknál nagyon valószínű, hogy nem egészségeset kapsz. Azért a tenyésztett drága macska rendelkezik oltásokkal, szűrésekkel. Ha hosszú távra keresel társat, jobban megéri befektetni.
Sok tenyésztő bunkó paraszt, ne vegyék el a kedvedet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!