Macska ivartalanítás kérdés?
Megvolt ma a műtét,múlt heten megjárta az összes kandúr már, ivarzott, de ma csak a petefészket vették ki. Nem maradhat benne így kismacska,igaz?
Másik,kinti macsek, uti veri magat az előszobába,rádasul meleg is van ott, hazba nem johet be,nem szobatiszta sajnos,mikor engedhetem ki? 10 napig gallérral a fején megőrül. Már most üti veri magat mindenhez amit ér. Borzasztó hallgatni is. A gallér miatt. Köszi a tapasztalatokat.
1-es már régóta nem veszik ki a méhet, ha fiatal a cica és egészséges.
petefészek nélkül nincs ivari ciklus, ivarzás
kérdező petesejt nélkül nincsenek magzatok
3, én nem tudom, ezt honnan vetted, de több szempontból sem stimmel.
Egyrészt a méh a petefészkek megléte nélkül is el tud rákosodni, ezért IS szokták kivenni.
Másrészt a méh is képes hormontermelésre (sőt, a petefészekből visszamaradt sejtcsomók cisztákat tudnak képezni a hasüregben, amik szintén képesek hormontermelésre!), így pl simán tud tüzelni egy macska (nyilván szaporodni nem fog, de párzani igen).
Ha biológiai szempontból nézzük, akkor a megtermékenyült petesejt a méhben tapad meg, tehát az ott maradhatott a műtét ellenére, viszont a hirtelen visszaeső hormonmennyiség miatt ez valószínűleg instant vetélést okozna a macskánál, szóval minimális az esélye, hogy még mindig vemhes lenne, ha egyáltalán termékenyült volna. De jobb volna a méhét is kivetetni, mert így ugyanúgy ki van téve a daganat lehetőségének, csak kiscicákat nem csinál már.
Ezt irjak a neten.
A petefészek-eltávolítás után bentmaradó méh nem okoz problémát, inaktív szervként elsorvad, hormont nem termel, és méhgyulladás sem lesz. A daganat kialakulásának esélye is minimális.
Tobb helyen is ezt irtak hogy elsorvad es nem lesz daganat.
5-ös félre vagy informálva. kérdezz meg egy dokit, én több mellett dolgozom. Ez a legújabb szakmai álláspont.
Elrákosodni hormonhatás nélkül nem fog a méh.
A bennhagyott petefészek darabkák más tészta. Nem szabad bennmaradnia.
Igen, a méh is termel hormonokat, de csak bizonyos esetekben, ez nem az a hormontermelés, ami mondjuk a petefészek képleteire jellemző.
9, konkrétan az egyik mentett cicámmal is ez volt. Ez nem "informálás" kérdése. Több éve ivartalanított macskánál NEM volt elsorvadva a méh, hormont termelt, tüzelt. Egyik doki elhajtott a tünetekkel, hogy ivartalanítva van, biztos nem is tüzel (?!), a másik egyből rájött, mi a gond. Kivette a TELJESEN ÉP méhet (jelen voltam a műtétnél), a tüzelések ezzel megszűntek.
Félreinformálva itt az van, akinek nincs elég tapasztalata a témában és életében nem foglalkozott annyit macskákkal, hogy lássa, hogy bizony van ilyen is, nem csak a tankönyvi példa. És az, hogy daganat tud képződni a méhén ivarosság nélkül is, az konkrétan tény ettől függetlenül is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!