Kezdőoldal » Állatok » Macskák » A macskáknak hogy lehetnek...

A macskáknak hogy lehetnek olyan elképesztő reflexeik?

Figyelt kérdés

Rengeteg videó van a neten arról, hogy kígyók támadása elöl elugranak, hirtelen résből kijövő egeret megfognak hamarabb úgy, hogy még a lassított felvételről is azt gondolom, hogy túl gyors lenne nekem, embernek (pedig a reakcióidőm kb 0,2-0,3 mp, de ez egy macskához képest tetűlassú).

Olvastam valahol, hogy elvileg nekik vannak valamilyen "előtöltött ingerjeik" amik hasonló elven működnek, mint amikor mi is megfogunk egy forró tárgyat és hamarabb elkapjuk a kezünket mint hogy felfognánk, hogy forró, tehát a reakcióidőnktől jóval gyorsabban, csak ezt a macskák tudják alkalmazni vadászás, vagy menekülés közben is.

Valaki tudja a macskák gyors reflexeinek működési mechanizmusát?

2024. jún. 7. 11:03
1 2
 1/14 Szervizmérnök úr ***** válasza:
73%
Például még a bajuszát megmozdító fuvallatot is azonnal érzékeli. Mint a többi bajuszos is.
2024. jún. 7. 11:25
 2/14 A kérdező kommentje:
Igen, azt pl ilyenkor előrehajtják, így a bajszok mozgásából érzékelik a szájuk előtt lévő préda mozgását, mivel előre a ragadozó csőlátásuk miatt nem igazán látnak. Ez is durva
2024. jún. 7. 12:00
 3/14 A kérdező kommentje:
*félreérthetően fogalmaztam. Pont, hogy előre látnak jól, míg oldalra meg hátrafele nem, úgy mint a prédaállatok (patás állatok, kaméleon, madarak általában, kivéve a ragadozómadarak) csak ami KÖZVETLEN előttük van, azt rosszul látják, mivel távolra látnak jól.
2024. jún. 7. 12:02
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Ők így fejlődtek. Úgy vadásszák le a zsákmányt, hogy odalopóznak, és ráugranak. Néha egy kicsit kergetik is, de ha nem járnak sikerrel, hamar feladják.

A mi őseink más stratégiát alkalmaztak. A többi állat mellett mi nem vagyunk se gyorsak, se erősek. Nem tudunk nagyot ugrani, a reflexünk meg bőven hagy maga után kívánni valót.

De nem is volt erre szükség. Mi a fegyverek, csapdák, hátasok kora előtt úgy vadásztunk, hogy szép lassan követtük a zsákmányt. Eszméletlen távokat vagyunk képesek legyalogolni, és ügyesen tudunk nyomot követni még szaglás hiányában is (mármint pl. egy kutyához képest semmit sem érzünk)

A prédánk egyszerűen összeesett a fáradtságtól, mivel nem volt alkalma megpihenni.

2024. jún. 7. 12:12
 5/14 47. ***** válasza:
100%
Ha ez ennyire megfogott, olvass utána a légy látásának. Tetszeni fog az is.
2024. jún. 7. 13:18
 6/14 BécsiFehér ***** válasza:
100%

A macska a bajszával érzékeli, hogy ha át akar menni egy szűk helyen, akkor az megfelelően széles-e? Ezért van, hogy némelyik nem szeret kisméretű tálból enni, mert a bajsza hozzáér a tál pereméhez. Az egyik macskám sajnos ilyen, sokszor kiszedi a falatokat a padlóra és onnét eszegeti...

Megfigyeltem én is, hogy egészen közelre nem látnak jól, inkább a szaglásukra hagyatkoznak, ha meg kell találni egy-egy falatot.

A gyors reflexek oka az evolúció. Mivel ragadozó, gyors reflexeinek kell lenni. De tudnak taktikázni is, pl. ha két macskám kergetőzik, az egyik az ágyat megkerülve fut, a másik felismeri, hogy ha átlósan szalad keresztül

az ágyon, úgy rövidebb úton éri utol.

2024. jún. 7. 13:20
 7/14 BécsiFehér ***** válasza:
100%

A látásukról még: sötétben is látnak, a vörös színt pedig nem érzékelik.

Az édes ízt sem érzékelik, viszont hallják az ultrahangokat.

Szerintem valami természetfeletti érzékeléseik is lehetnek, ezt 22 év macskatartás közben néhányszor tapasztaltam.

2024. jún. 7. 13:31
 8/14 Metionin ***** válasza:
100%
Mert ragadozó állat, evolúciósan így fejlődött.
2024. jún. 7. 13:42
 9/14 Szervizmérnök úr ***** válasza:
42%

Így van, a múlt század elején falun még mindig nem nézték jó szemmel a fekete macskákat, gyanúsak voltak.

Középkorban öregasszonyokat égettek el a fekete macskájukkal együtt, mert az olyan boszorkányos dolog.

De már nem a középkorban élünk, hagyjuk már a hülyeséget...

2024. jún. 7. 14:08
 10/14 anonim ***** válasza:
100%

"Megfigyeltem én is, hogy egészen közelre nem látnak jól, inkább a szaglásukra hagyatkoznak"

Ezt én is! Odatartom a tenyeremen a jutifalatot, és nem látja! Pedig addig követte, de ahogy az orra elé tolom, mintha elmenne a látása, körbeszimatolja a kezem, ahelyett, hogy ráfokuszálna és enne :D

2024. jún. 7. 15:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!