A macskáknak hogy lehetnek olyan elképesztő reflexeik?
Rengeteg videó van a neten arról, hogy kígyók támadása elöl elugranak, hirtelen résből kijövő egeret megfognak hamarabb úgy, hogy még a lassított felvételről is azt gondolom, hogy túl gyors lenne nekem, embernek (pedig a reakcióidőm kb 0,2-0,3 mp, de ez egy macskához képest tetűlassú).
Olvastam valahol, hogy elvileg nekik vannak valamilyen "előtöltött ingerjeik" amik hasonló elven működnek, mint amikor mi is megfogunk egy forró tárgyat és hamarabb elkapjuk a kezünket mint hogy felfognánk, hogy forró, tehát a reakcióidőnktől jóval gyorsabban, csak ezt a macskák tudják alkalmazni vadászás, vagy menekülés közben is.
Valaki tudja a macskák gyors reflexeinek működési mechanizmusát?
Ők így fejlődtek. Úgy vadásszák le a zsákmányt, hogy odalopóznak, és ráugranak. Néha egy kicsit kergetik is, de ha nem járnak sikerrel, hamar feladják.
A mi őseink más stratégiát alkalmaztak. A többi állat mellett mi nem vagyunk se gyorsak, se erősek. Nem tudunk nagyot ugrani, a reflexünk meg bőven hagy maga után kívánni valót.
De nem is volt erre szükség. Mi a fegyverek, csapdák, hátasok kora előtt úgy vadásztunk, hogy szép lassan követtük a zsákmányt. Eszméletlen távokat vagyunk képesek legyalogolni, és ügyesen tudunk nyomot követni még szaglás hiányában is (mármint pl. egy kutyához képest semmit sem érzünk)
A prédánk egyszerűen összeesett a fáradtságtól, mivel nem volt alkalma megpihenni.
A macska a bajszával érzékeli, hogy ha át akar menni egy szűk helyen, akkor az megfelelően széles-e? Ezért van, hogy némelyik nem szeret kisméretű tálból enni, mert a bajsza hozzáér a tál pereméhez. Az egyik macskám sajnos ilyen, sokszor kiszedi a falatokat a padlóra és onnét eszegeti...
Megfigyeltem én is, hogy egészen közelre nem látnak jól, inkább a szaglásukra hagyatkoznak, ha meg kell találni egy-egy falatot.
A gyors reflexek oka az evolúció. Mivel ragadozó, gyors reflexeinek kell lenni. De tudnak taktikázni is, pl. ha két macskám kergetőzik, az egyik az ágyat megkerülve fut, a másik felismeri, hogy ha átlósan szalad keresztül
az ágyon, úgy rövidebb úton éri utol.
A látásukról még: sötétben is látnak, a vörös színt pedig nem érzékelik.
Az édes ízt sem érzékelik, viszont hallják az ultrahangokat.
Szerintem valami természetfeletti érzékeléseik is lehetnek, ezt 22 év macskatartás közben néhányszor tapasztaltam.
Így van, a múlt század elején falun még mindig nem nézték jó szemmel a fekete macskákat, gyanúsak voltak.
Középkorban öregasszonyokat égettek el a fekete macskájukkal együtt, mert az olyan boszorkányos dolog.
De már nem a középkorban élünk, hagyjuk már a hülyeséget...
"Megfigyeltem én is, hogy egészen közelre nem látnak jól, inkább a szaglásukra hagyatkoznak"
Ezt én is! Odatartom a tenyeremen a jutifalatot, és nem látja! Pedig addig követte, de ahogy az orra elé tolom, mintha elmenne a látása, körbeszimatolja a kezem, ahelyett, hogy ráfokuszálna és enne :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!