Van egy 3 éves és egy 6 hónapos gyermekem. A kislányom 3.szülinapjára kiscicát fog kapni, él - hal értük. Egy társasházi lakásban élünk. Cicatartók, főleg ahol a cica érkezett utoljára mit javasoltok? Mire figyeljek? Mit tanácsoltok?
Attól függ milyen a gyereked, meg milyen a macska.
Úgy alapvetően a macskák utálják a gyerekeket, mert hangosak, csapkolódnak, hirtelen mozdulatokat tesznek, nyúzzák őket.
Ha nyugodt a cica és a gyereked is magához képest tisztelettel bánik vele és van elég hely nálatok, akkor oké.De én sem szülinapra adnám, hanem csak úgy.
A macska NEM öl meg azzal csecsemőt, hogy ráfekszik, épp mert nem is fekszik rá :D Ez nettó urban legend.
Kérdező: a gyereket! tanítsd meg, hogy hagyja békén a macskát.
Ezt komolyan, mert pl nekem van olyan rokonom, ahol az 5 éves szétnyúzza szerencsétlen állatokat.
Az enyémet csak azért nem, mert amikor jönnek, elzárom előle - vagy ha meglátom, hogy piszkálja, keményen rászólok - ha már az ostoba anyja elnézi hogy bántaná a macskát.
Lényegében csak ennyi. Legyen szabad helye az állatnak, és ha el akar vonulni, akkor a gyerekedre szólj, hogy ne menjen utána, akkor is, ha kétévesként irtó hisztit vág ki ezen :D
Szegény macsek... Gondolom, erről. már nem lehet lebeszélni, de akkor legalább olyan cicát válassz, amelyik bírja a hangoskodást és a nyúzást. Menhelyen tudnak ezzel kapcsolatban segíteni. Csak úgy random a szomszéd Juli nénitől ne hozz el kiscicát, mert 80 százalékuk nem bírja a kisgyerekeket.
Egy 3 évest nagyon nehéz arra megtanítani, hogy finoman nyúljon az állathoz, egy kisebbet meg még inkább. Szegény cilu folyamatosan ki lesz téve az agresszív szeretgetésnek, aztán amikor egyszer csak megelégeli, és karmol, ő lesz a hibás.
#9 Természetesen joga van a szülőnek úgy dönteni, hogy nem hoz a csecsemő mellé macskát,mert hála istennek a kisállattartás még nem állampolgári kötelesség. De mivel a konkrét esetben szó sincs csecsemőről, olyan dologtól félni ami fizikailag képtelenség, olyan mintha jobb a biztonság alapon nem mennél be aznap dolgozni mert a munkahelyedre vezető úton az előbb átment előtted az úton egy fekete macska. Igen, az embernek joga van hülyének lenni, ebben egyetértek. Arra, hogy leírtam, honnan származik ez az ostobaság, rá se hederíts.
Én egyébként nem hoznék még macskát a 3 éves mellé, pont azért, mert jól ismerem a macskákat és a gyerekeket is. Optimális esetben egy olyan házban ahol biztonságos, kisforgalmú helyen kijárhat a macska, ott már ilyen eletkorban is ismerkedhetne az állattal a kislány, mert a macska arrébb tudna menni, ha elege lenne a gyurmázásból. Megjegyzem, vannak olyan 3 évesek akik képesek normális, a macska által is elviselhető közeledésre, de ezt a szülője tudja, és az ő felelőssége.
Azért sem biztos, hogy hoznék macskát bentlakóra, mert a macska nem kutya. Nem biztos, hogy tolerálja a becsukott ajtót, üvölthet, kaparhat, addig a pontig, amíg már nem bírod tolerálni. És hogy ilyen-e a macskád, csak utólag derül majd ki. Én ezért csak akkor hoznék haza macskát amikor sem a gyerek miatt nincs veszélyben a macska, sem a macska miatt a gyerek,(mert vannak veszélyek, csak nem a ráfekvés általi megfullasztás) sem az ajtót nem kell becsukni, hogy egy eleve lakásba zárt állatot még szűkebb területre szorítsunk. Mondom ezt úgy, hogy 7 macska él velünk a házban, bár az átlagnál nagyobb területen.
"konkrét esetben szó sincs csecsemőről"
. A hathónapos még bőven csecsemő.
Ha én hoznék így cicát, először is nem picit hoznék, hanem egy felnőttet, aki gyerekbarát. (Már amennyire cica lehet picigyerek-barát). Bombabiztos helyen alakítanám ki a vécéjét, miatta is, hogy nyugalomban végezhesse a dolgát és amiatt is, hogy a gyerekek ne férjenek hozzá (pláne ha majd a pici mászni kezd). Illetve én macskapolcokat, azokon ösvényeket szerelnék fel, mert egyrészt a cicák imádnak magasban lenni, másrészt az mindig olyan hely lesz neki, ahol biztonságban érzi magát és nem tudnak a gyerekek utána menni. (A macskatorony vagy hogy hívják is erre való ugye, de azt a gyerekek magukra rántják.)
Valamint: sokféle játékot beszereznék, és a gyerkőcöt arra motiválnám, hogy ezekkel játsszanak majd, az a cicunak is jó, meg a köteléket is erősíti.
A szomszéd pár éve a 2 éves kislánya mellé szerzett kiscicát. Mert "imádja őket". Javasoltam, hogy legalább a tavaszt várják meg; az akkor született kismacskák életerősebbek. Nem.
A cica nem élte túl a nyektetést.
Nektek mi bajotok van? Miert akarjatok megmondani ennyire a kerdezonek, hogy mit csinaljon? Miert nezitek ennyire idiotanak, hogy nem tud majd vigyazni a macskara es a gyerekekre? Mikozben azt ismondta, hogy mar van tapasztalata allatokkal!
Nottek fel allatok gyerekek mellett, amiota vilag a vilag. Sok az idiota ember, igen, akik leszarjak, ha a gyerek megoli a macskat, de miert kell azt gondolni, hogy a kerdezo is ilyen?
Pofam leszakad, komolyan mondom, tisztelet a kivetelnek.
Macskat is lehet tanitani, ki lehet zarni egy adott szobabol, csak nem kene 5 perc utan feladni a tanitast, ha esetleg kaparja az ajtot. Sokan itt rontjak el, engednek nekik.
2 eves volt anno a fiam, amikor eloszor kutyank lett, majd ra fel evre cicank (mindketto benti). Tokeletesen megertette, hogy nem szabad nyuzni, hanem max simogatjuk, de azt is finoman es azt se mindig, minden korulmenyek kozott (pl alvo, evo allatra nem rontunk ra).
Mindig resen kell lenni, igen, fel szemem allandoan rajtuk van, de nincsen semmi gond.
Visszuk mindig a kutyust egyutt setalni, dobalja neki a labdat, kergetoznek…a cica meg az oleben ul es alszik siman (nyilvan addig a kb 10-15 percig max, amig egy majdnem 4 eves nyugton marad 🤣).
Szoval lehet ezt jol is csinalni, iszonyu munka, de megeri.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!