Összeköltözés miatt cica a lakásban. Egy jólnevelt, ivartalanított cica tényleg nem sok vizet zavar?
Sziasztok!
Nemrég összejöttem egy sráccal, akinek van egy nagyon aranyos, fél éves kandúr cicája. Egyelőre külön élünk, de a távoli jövőben szóba került az összeköltözés és az én nagyobbik lakásomba, ami egy két szintes lakás (ikerházban). Szeretem a cicákat, de nekem még nem volt bent állatom soha, a szüleim meg eleve nem is rajonganak az ötletért, de mivel a lakás az enyém, majd én döntök ebben a kérdésben.
A barátom cicájának semmilyen szaga sincs (én sem hittem az orromnak, de tényleg nincs), teljesen szobatiszta, nem karmolós-nem ugrálós kis ölbecica. Ki lesz ivartalanítva, ha nagyobb lesz. Azt beszéltük, mivel lent van egy nappali és a konyha, ott lehetne csak, de az emeletre a szobákba nem jöhetne fel a cica.
Akiknek van benti cicája, ez jó megoldásnak tűnik? Tényleg "olyan mintha nem is létezne", ha az alom rendesen van takarítva és szóra fel van porszívózva?
Nálunk van egy benti cica, szóval tudok mesélni.
Legyen neki kaparófa,mert ha nincs akkor a bútoron és az ágyon élezi majd a körmét. Hülyeség ez, hogy olyan mint ha nem is lenne, mivel ha nem akarod, hogy minden szőrös legyen, akkor gyakrabban kell takarítanod és a ruhákat, székeket (amivel erintkezik) azokat gyösz szedővel takarítom).
Egyébként megéri azt a plusz munkát, nagyon szerethető állatok 😊
Légy türelmes az új cicához, eleinte valószínű nem lesz egyszerű vele.
Cicáknak nem szokott szaguk lenni, tiszta állatok.
Kutyákat fürdetni kell, mert ők nem tisztogatják annyira magukat és egyébként sem annyira hajlékonyak mint a macskák, szóval alapvetően a kutyák tudnak inkább büdösek (kutya szagúak) lenni.
Egészséges cica biztosan nem büdös és elég kényesek általában a bundájuk tisztaságára. Idősebb korukban ritkábban mosdanak, ez általában meg is látszik valamennyire a bundájuk rendezettségén, de idősen is mosdanak és ekkor sem szoktak büdösek lenni.
Habitusra kutyák és cicák is különböznek egymástól.
Van nyugodt cica és szélvész is, de azért általában fiatal korukban játékosak és hajlamosak rohangálni, idősebb korukban nyugodtabbak és többet alszanak.
Ivartalanítás után is általában lenyugodnak, és bújósabbak lehetnek.
Amit írsz, az alapján a barátodé egy nyugodtabb cica lehet.
Nyilván az "olyan mintha nem is létezne" kijelentés nem lesz igaz, mert ő is igényli a társaságot, szeretetet, az ember közelségét, de ez nem jelent gondot, ha amúgy szereted az állatokat.
Ha kizárólag benti cica, akkor kelleni fog kaparó (gondolom, most is lehet neki ilyesmi), a macska almot rendesen kell takarítani (és jobb fajtát használni) - valójában az alom az, ami büdös lehet, ha már túlságosan telített, esetleg "nagy dolog" után - elvileg elkaparja (ügyelve arra, hogy lehetőleg hozzá sem érjen), de ezt érdemes ilyenkor kivenni inkább az alomból.
Nyilván takarítani is kell a szőrök miatt, különösen akkor, amikor vedlik - de ilyenkor meg kell fésülni kifejezetten cicának készült kefével, és akkor az elhullajtott szőrmennyiség sem lesz annyira sok - nyilván hosszú szőrű cicánál ez amúgy is látványosabb lesz, rövid szőrűnél kevésbé.
Megcsinálhatod, hogy nem engeded fel az emeletre, de nem biztos, hogy olyan egyszerű lesz ezt megbeszélni vele - általában elég jó akrobaták ahhoz, hogy mindenféle kihívásokat leküzdjenek...
...de nem akkora baj az, ha feljön időnként - azt el tudjátok érni, hogy általánosságban lent otthonosan érezze magát, de, ha ő jellemzően lent van és ti jellemzően fent, annak nem fog örülni.
Ergo el tudtok különülni tőle a szobába vagy akár éjszakára, de kell a cicával is időt tölteni (igényli, kér és ad is szeretetet).
Én is ritkán engedtem/engedem be a cicám a szobába, de azért előfordult, hogy itt aludt.
Alapvetően nem rossz dolog állatot tartani, legyen az akár cica, akár kutya (bár kutyát kertes házban célszerűbb).
Készülj fel rá, hogy előbb-utóbb őt is megszereted és ő is kötődhet hozzád - cica is általában valakihez jobban kötődik, de több embert is szerethet és érezheti jól magát nála.
Ja, és nem buta állatok... lehetnek öntörvényűek / akaratosak, de elég jó lehet a gondolkodásuk és emlékező képességük is.
"van egy nappali és a konyha, ott lehetne csak"
Benti macska, ami nem családtag? Nem te vagy a macskák célközönsége, láthatóan előre rühelled. Rakd be egy tv-s dobozba, ott még inkább "olyan mintha nem is létezne".
Hát nem egy jó kezdés, hogy te már eleve nem látod szívesen azt a macskát :( Én a párod helyében elgondolkodnék, hogy érdemes-e erőltetni, mert ezekből szoktak aztán nagyon csúnya dolgok kiforrni...
De egyébként a macska se nem büdös, se nem koszos állat. Szőr az lesz, ez elkerülhetetlen. Az, hogy a párodnál nem látod, nem jelenti, hogy nem fog feltűnni akkor sem, ha 0-24-ben együtt élsz a macskával. (én külföldön élek, néha hazalátogatok anyámhoz, ahol ott vannak a benti cicáink. Hónapok óta nem voltam otthon, és MÉG MINDIG találok néha macskaszőrt a ruháimon, pedig eléggé takarításmániás vagyok)
Viszont a macskának elég nagy élettérre van szüksége, egy nappali+konyha kínosan kevés neki. Ebből az lesz, hogy a macska át fogja hágni a szabályokat, bemegy olyan helyekre, ahová neki nem szabadna, vagy megpróbál majd kislisszolni a lakásból, mert ez neki nem megfelelő így.
Plusz egy macskával foglalkozni is kell, igényli a törődést, tehát nem lesz olyan soha, "mintha nem is létezne".
Amúgy nem értem ezt a "lépcsőt lezárjuk egy macskaajtóval" dolgot. A macskaajtó az kvázi egy kivágott lyuk az ajtón, tehát azzal nem elzársz dolgokat, hanem épphogy utat nyitsz a macskának. Lépcsőrács jut egyedül eszembe, hogy arra gondolhattál, de az kisbabák miatt, ill. a kisebbtestű kutyák miatt jó csak, a macska röhögve ugorja át, szóval egyáltalán nem értem, mire gondolt itt a költő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!