Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Cicaprobléma, szerintetek mi...

Cicaprobléma, szerintetek mi lenne a megoldás?

Figyelt kérdés
Van egy ivartalanított nőstény cicám, idén lesz 11 éves, tehát már nem fiatal. 3 hetes korában került hozzánk a szomszédból, mert az ottani kutyák bántották, csoda, hogy túlélte. A traumák miatt világéletében stresszes cica volt, FHS-szindrómája is volt (a semmiből idegrohamot kapott, kergette és rágta a farkát, morgott, stb.), de mi természetesen mindig a lehető legnagyobb szeretetben neveltük, megkapta az oltásait, vittük is orvoshoz, mikor valami problémája volt. Azonban 2020 nyarán hozzánk került egy kismacska, akivel azóta sem tudtak közös nevezőre jutni, de nem a nagyobb cica miatt, hanem mert az új macska folyamatosan kergeti, harapja, bántja. Valószínűleg játszani akar, de ez a nagycica amúgy is problémás idegrendszerének nagyon nem tesz jót. Megpróbáltuk elzárni őket, szankcionálni a kicsit, de amint nem látjuk, azonnal támadja a nagyobbat, már teljesen kikészül szegény. A jelenlegi probléma, hogy kb. egy hónapja vettem észre, hogy a nagycica testéről foltokban hiányzik a szőr. Rájöttünk, hogy rengeteget nyalogatja magát, tépi a szőrét, emiatt sokszor köhögött is a lenyelt szőr miatt. Mivel a fekhelyén bolhaürüléket találtunk, kapott spot-ont, azt hittük ettől el fog múlni a folyamatos vakarózás, de nem így lett. (Mindemellett a másik macskánk is folyamatosan rágja, nyalja, vakarja magát, de neki csak a nyakáról 2 foltban hiányzik a szőr). Miután mindkét macska kapott bolhairtót és a probléma nem szűnt meg, elvittük a nagyobb cicát állatorvoshoz, aki kizárt gyakorlatilag minden szervi bajt, azt mondta, hogy a cica teljesen egészséges, és allergiára gyanakodott, mert a szőrtelen foltokban kicsit száraz a bőre. Természetesen kap a cica szőroldó pasztát, a köhögése már-már teljesen megszűnt, az étvágyával nem volt baj soha, csak ha közelben van a másik macska, retteg enni, megmozdulni is. Adunk neki egy nyugtató hatású pasztát is, illetve az orvos által javasolt multivitamint. Jelenleg az a helyzet, hogyha a nagyobb cica tudja, hogy nincs a kicsi a közelben, játszani is mer, eszik-iszik szépen, futkározik örömmel, esténként velem alszik és végigdorombolja az éjszakát. Nem tűnik betegnek, szép tiszta a tekintete, és élénk is, persze ezt csak azért merem kijelenteni, mert az orvosunk is ezt mondta. Az a furcsa nekem, hogy mindkét macskánál jelen van a probléma, de nem ugyanolyan intenzitással, illetve hogy a 10 éves cica problémáját vajon a stressz táplálja-e, vagy valami más? Szerintetek érdemes elmennünk még egy orvoshoz, vagy adjuk neki az immunerősítő készítményeket, jó minőségű tápot és várjuk, hogy megoldódjon a gond? Az orvos szerint sajnos hosszú idő, mire egy ilyen szőr-és bőrgond megoldódik. Egyébként az orvosi látogatás során a cica kapott antihisztamin és B vitamin komplex injekciót, az utána lévő pár napban mintha kissé kevésbé vakarózott volna.
2022. febr. 20. 14:20
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Az orvos mit mondott, mennyi idő alatt múlhat el ez a bőrprobléma, kell-e visszamenni?

Lelki okokat tekintve, nagyon sajnálom mindkét cicát, mert nem illenek össze és külön mindkettő nagyon boldogan viselkedik, ahogy írtad, de együtt nem. Sajnos az amúgyis idegi problémákkal kűzdő idősebb cica mellé nem volt jó döntés egy kiscicát hozni, aki nyilván aktív, közvetlen és játékos. A vakarózást elindíthatta a bolhafertőzés, ami ugye mindkettőjüket érintette, de megmaradhatott ideges vakarózásként. A kisebbb cica is ideges lesz a nagyobb cica reakciói miatt. Szóval ezt a két cicát nem kellene együtt tartani, a saját boldogulásuk érdekében. Esetleg ha a házban megoldható lenne, hogy tényleg ne találkozzanak.. Az etetés pedig mindenképpen külön legyen!!

2022. febr. 20. 15:05
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Nekem két ciccem van, együtt jöttek baba korukban, tökéletes az összhang, de mégis külön esznek. Külön szobában, el is csukva egymástól. Pedig nem marakodtak az ételen se. 1-es jól írja, el kellene őket szeparálni mert nem kompatibilisek. A nagyot én is nagyon sajnálom, enyémek is idősek, rossz volt még olvasni is milyen szomorú lehet. Kérdező, te nagy szeretettel írsz róla, nem veled van a gond az látszik. Hipoallergén tápot megpróbálhatsz nekik, Trovetnek van jó hipoallergén száraz tápja. Mert lehet, hogy egyszerre van táplálékallergiájuk, volt már ennél nagyobb véletlen is az univerzumban:)
2022. febr. 20. 15:13
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Fő probléma a két macska rossz kapcsolata.Külön kell őket tartani ha megoldható.

Meg fog szűnni minden probléma ha ez megtörténik

2022. febr. 20. 15:14
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Ami még eszembe jutott, az a Feliway. Neked a Friends kellene, nem a Classic. A friends pont erre való, cicák összeszoktatását segíti.
2022. febr. 20. 15:16
 5/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen az eddigi válaszokat. Az orvos nem mondta pontosan, hogy vissza kéne menni, 1-2 hónap szerinte, mire rendeződik a probléma. Ami nagyon megijeszt, hogy a cica hasán szinte teljesen hiányzik a szőr, és a hátsó lábain is kirágta, persze csak ott hiányzik szőr, ahol eléri. Én az elején a pajzsmirigy túlműködéstől féltem, de az orvos megnyugtatott, hogy akkor látványosan sokat enne és mégis fogyna, illetve magától hullana a szőre, könnyen ki lehetne húzni kézzel is. Az én cicám szőre fényes, puha és sűrű ott, ahol nem éri el, illetve nincs semmi gondja az étkezéssel. Megteszünk mindent, hogy a cicák a lehető legkevesebbet kontaktáljanak. Köszönöm az antiallergén táp javaslatát, mindenképpen veszünk nekik! Illetve rendeltem egy feromonos párologtatót is, ugyan nem Feliway, hanem Beaphar, de a vásárlói vélemények szerint a hatás ugyanaz.:) nagyon remélem, hogy minden rendben lesz, meg fogok tenni mindent, hogy a cicám újra boldog legyen.
2022. febr. 20. 15:31
 6/13 A kérdező kommentje:
Amit még észrevettem, hogy különösen akkor nyalogatja, rágja magát, amikor épp a másik macska felidegesítette, vagy ő felidegesítette saját magát, sajnos hajlamos ilyenre. Ez a cikk gyakorlatilag a mi cicánk problémáját fogalmazza meg: [link]
2022. febr. 20. 15:34
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

A mi orvosunk azt szokta mondani, legtöbbször a gazdi látja először és legjobban a panaszt, sokszor nem ér fel az ő vizsgálata/tanácsa a gazdival, aki igazán ismeri a cicája működését. Ez most tipikus idegesség jele. Nekünk is volt foltos szőrhullás, az allergiás volt, onnan van a hipoallergén tudományom.

Ha nem kijárós cicák még azt próbáld meg, hogy velük alszol, egyik oldaladon az egyik, másikon a másik, közös paplan alatt a kupac:). Akkor egy légtérben vannak, mégis külön, és emellett a kegyeidben. A nagyot simogasd sokat, legyen sűrűn privát óra, az fog tetszeni. Olyankor simogatás, kis gügyögés, suttogni a fülébe, hogy milyen szép, meg milyen ügyes. Enyémeknek az ilyesmi nagyon bejön, a tiedet lehet mással lehet levenni a lábáról, ezt te tudod.

2022. febr. 20. 15:56
 8/13 anonim ***** válasza:
Biztos nem bőrgombásak?
2022. febr. 22. 13:54
 9/13 A kérdező kommentje:
Bizonyara valami kozos fertozes van jelen, de sajnos az orvos nem tudott mondani semmi pontosat, csak azt, hogy szerinte allergia es ki kell tapasztalni hogy mire. Ami biztos, hogy mindkettonek viszket a bore, sokat nyalogatjak es vakarjak, egyiknek csak a nyakarol hianyzik a szor 2 nagyobb foltban, masiknak mar a teste minden teruleterol ahol eleri. Tanacstalan vagyok :(
2022. febr. 22. 14:24
 10/13 anonim ***** válasza:

Allergia nem jelentkezne mindkettőn, nekem egyből a gomba jutott eszembe, mert lappangott egy ideig majd terjedt a másikra. Vizsgálta is őket vagy csak rájuk bámult 10 ezerért?

Új táp, új mosószer, új felmosó.. mi újat vettél/használsz? Ha allergia és ennyire erős akkor nem lehet, hogy valami megszokott dolog okozza, ehhez folyamatos inger kell!

Atkafélék, gombák, baktérium okozhat viszketős szőrhullást és ált. gomba szokott lenni, ami injekció formájában adott gyógyszerrel, de sokszor sima Nizoral samponos fürdetéssel is jól javul! Anyum cicáján 90%-ban elritkult a bunda és olyan halvány, töredezett apró volt mire megláttam, 3 fürdő után sűrűsödni kezdett, már az 1. után nem vakarta magát!

Vett bőrmintát laborozni, csinált allergia tesztet? Gondolom nem, csak rájuk bámult sajnáló szemmel.. na az ilyenhez nem járunk!

2022. febr. 23. 17:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!