Mennyibe kerül otthon a 3 fő oltás?
Ha együtt kapja meg a cica a veszettség, a leukózis és a FIP-et? (eddig egyszerre kapta mind a hármat.)
Ezidáig mindig külföldön kapta, 20 ezer Ft alatt sosem úsztam meg és most pont otthon leszünk mikor az oltás esedékes lesz.
Otthon is ilyen drága?
Értem. És még egy kérdésem lenne. Ez a FIP elleni oltás tényleg muszáj? (A kis ragasztóra az van írva, hogy RCP, a másik FELV, azt tudom hogy leukózis.)
Mindkettőt ismételni kellett tavaly.
A Feline infectious peritonitis (FIP), azaz macskák fertőző hashártyagyulladása a macskák egyik halálos, gyógyíthatatlan betegsége. Egyesek szerint a Feline Infectious Peritonitis Virus (FIPV) okozza, ami a Feline Enteric Coronavirus (FECV/FeCoV) egyik mutációja. Noha úgy tűnik, hogy van kapcsolat a FIP és a FeCV között, az ok-okozati összefüggés még nem bizonyított. Egyelőre annyi ismert, hogy a FeCV és a FIP két, hasonló vírus, melyek közül az utóbbi okoz halálos betegséget, az előbbi legfeljebb egy hasmenést. Bár a hozzáértők között nincs egyetértés a FIP és a FeCV közti kapcsolatot illetően, a legelterjedtebb elmélet szerint a FeCV mutál FIPV-vé. A mutáció kiváltó oka ismeretlen. A mutált vírus képes egyes fehérvérsejtekbe, a makrofágokba történő behatolásra és szaporodásra. Az immunrendszer válasza intenzív gyulladás. A betegség általában halálos.
Bár a vírus javarészt macskákban található, más macskaféléket is fertőz, különösen pumákat, hiúzt, oroszlánt és gepárdot.
Nem macskafélékben, például kutyában és emberben a vírus működésképtelen, de közvetítőként szolgálhatnak a fertőzésben (ürülék, cipőtalp).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!