Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Mi az előnye és hátránya egy...

Mi az előnye és hátránya egy nem fajtiszta macskának?

Figyelt kérdés
Akiknek panelban van, nem fajtiszta macska mik az előnyei és hátrányai, vagy melyik a jobb a fajtiszta vagy a nem fajtiszta macska?
2021. okt. 26. 12:37
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

Én ugyan nem panelban lakom, de remélem hasznos lesz a válaszom.

Minden macska fajtiszta, hacsak nincs benne kutya vagy egér, de ez ugye lehetetlen.

Volt nálam ideiglenesben egy perzsa macska, a hátránya az az, hogy baromira hullott a hosszú szőre (fésülés ellenére is) és folyamatosan könnyezett a szeme.

Van sima mezei házimacskánk, őket maximum évente 1x látja doki, amikor kijön oltani, soha nem volt semmi bajuk szerencsére.

Nincs jobb vagy rosszabb macska, ha fajtatisztát szeretnél, akkor ne a Jófogáson keresgélj, hanem áldozz rá 150-200.000 forintot és akkor lesz egy egészséges macskád.

Ha nem ragaszkodsz 1 fajtához, akkor pedig javaslom a sima házimacskát, amiből baromi sok van a menhelyeken és az utcán is.

Előnye, hogy megmentesz 1 életet, ezért esélyt adsz egy másiknak is, aki rászorul a segítségre.

Ugyanúgy dorombol, szeret és ugyanúgy az agyadra megy néha, mint egy fajtatiszta macska. :D

2021. okt. 26. 12:51
 2/16 A kérdező kommentje:
A házi macskák jobban szeretik a gazdájukat, azaz jobban kötödnek mint a fajtiszták?
2021. okt. 26. 13:03
 3/16 anonim ***** válasza:
100%
Nem. Macska-macska. Nem fajtája válogatja, hogy melyik kötődik jobban, mindegyik egy önálló egyéniség. Nekem az egyik 0-24 a seggemben van és mászik rám folyamatosan, a másik csak ünnepnapokon jófej.
2021. okt. 26. 13:06
 4/16 anonim ***** válasza:
75%

Fajtiszta macska hátránya: hajlamosabbak bizonyos betegségekre, a keverékeknek erősebb a szervezetük.

Ne kövezzetek meg, de szerintem egy fajtiszta macska "okosabb".

Nagyrészt keverék házimacskáim voltak régen, nagyon aranyosak, bújósak, ugyanúgy melengetik a szívem a szeretetükkel, szóval nem erről van szó. Utóbbi években ráálltam a fajtisztákra, három különböző fajtám volt/van. És valahogy intelligensebbnek tűnnek, máshogy viselkednek. De a Földön minden macska egyedi, igazi egyéniség, függetlenül a fajtától! Én mindet imádom :)

2021. okt. 26. 13:07
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

4! Én ezt sem tudom fajtához kötni (bár nálam csak ideiglenesben volt fajtatiszta). A kandúromnak pl meg tudtam tanítani, hogy üljön le és adjon pacsit a jutalomfalat előtt. Más kérdés, hogy erre rácsesztem, mert ha akar valamit elkezd bökdösni. :D

A nőstényt viszont nem az eszéért szeretjük. :D

2021. okt. 26. 13:10
 6/16 anonim ***** válasza:
100%
Nekem csak házimacskáim voltak, imádnivaló, bűbájos, okos állatok voltak. Baráti körömben voltak fajtiszták is, szerintem semmivel sem voltak okosabbak keverék társaiknál.
2021. okt. 26. 13:13
 7/16 anonim ***** válasza:
100%

Csak hevenyészetten:

Volt perzsám panelban, szörnyű volt. Egyrészt nagyon vad volt születése óta. Az egész csaladot terrorban tartotta es ez NEM emberi hiba volt. Tessék elhinni, és kész.

Egeszségileg annyi volt a baj, hogy ugye hosszú szőr+vadság=nem lehetett rendesen kifésülni a szőrét. Sosem akart családtag lenni, ő eldöntötte hogy rosszak vagxunk es kész. Rendszeresen bántalmazott minket.

A cica 3 év után el lett ajándékozva, az új tulajnál fél év múlva érdeklődtünk, AZT MONDTA, elveszett a cica. Elveszett... A kilencedikről. Elveszett. Én meg elhiszem.

Voltak házi macskáink, azokkal sosem volt nagyobb gond. Ölöm+bodóttá. Egy kivétel, volt egy növendék cica örökbefogadott, az anxja lemondott róla, neki volt egy kis angólkór féle betegsége átmenetileg mozgáskorlatozott volt, de kikezeltük, séci táplálással és kis gyógytornával, és szépen helyrejött.

Mind mentálisan is egészséges cicák voltak. Mind mas személyiség. Az egyik szerette ha sétáltatjuk, a másik bepanikolt ha kiléptünk vele a lakasból. Manapság cicahordozóval sztem be se pánikolna akkor nekünk még ilyen nem volt. Az orszagban sem.

Fajcicák még: Az un. oroszkékkel vannak jó tapasztalataim, mind nálunk, akkor még kisgyerekes családban, mind barát házaspárnál nagyon jó partner haziállatok voltak, sőt inkább családtagok.

Összességében inkább a hazicicákat ajánlom, gyanítom, van némi összefüggés a színezettség es a személyiségük között, de nem akarom szétoffolni a kérdést.

Most kertesházban élek, a környek összes cicája ide jár hozzánk. Reggel nagyon óvatosan kell kijönni a házból, rá ne lépjek egyre. Ma reggel 5 cica volt a lépcsőmön! :D

Egyébként "kutyás" vagyok... XD

2021. okt. 26. 13:15
 8/16 anonim ***** válasza:
100%
FajTAtisztára gondoltál? Ugyanaz mint a kutyáknál. Betegségre, fajtajellegűekre különösen, érzékenyek.
2021. okt. 26. 13:18
 9/16 A kérdező kommentje:

És ha egy családban több ember van, a macska is olyan mint a kutya hogy csak egy gazdája van? Azaz csak egy embert fogad el, alfa himnek?

És csak egy emberhez kötödik?

2021. okt. 26. 13:18
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Nekünk ilyen is, olyan is van. Tök mindegy. Macska, macska.

A macskánál nincsen alfa. Nyilván lehet olyan, akit jobban szeret, de ez max. abban nyilvánul meg, hogy többet az ölébe ül, többet hízeleg neki, vagy mindig hozzá megy aludni, ilyesmi. Olyan nincs, hogy csak őt fogadja el felette állónak, meg alfának, mert a macska ilyet nem ismer, nem falkaállat, csak együtt él veled.

2021. okt. 26. 13:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!