Mibõl ismerszik meg egy jó tenyésztõ? Mi alapján választunk kiscicát az alomból? Szeretném a genetikus betegségeket kikerülni és nem “zsákbamacskát” örökbe fogadni.
Tenyésztőtől nem örökbe fogadsz, hanem vásárolsz.
Mentett macskát fogadhatsz örökbe, a menhelyen te választod ki, melyiket viszed. Ha "zsákbamacskát" választasz, az a te sarad.
Mi a francot nem lehet érteni azon, hogy nem szeretnék random macseszt örökbe fogadni, mert kitudja milyen szülei voltak, és milyen genetikai időzitett bomba ketyeg benne?
Tehát tisztázzuk, a gyengébbek kedvéért:
Venni szeretnék, pénzért kiscicát, ami genetikailag rendben van, és remélhetőleg hosszú, egészséges élete lesz.
A kérdés az, hogy mi alapján tudom meg, melyik tenyésztő becsületes, és felelősségteljes állattartó.
"Mi a francot nem lehet érteni azon, hogy" azt kérdezzed, amire kíváncsi vagy?
Nem akarsz menhelyi macskát, ám kérdésedben mégis ez szerepel: "örökbe fogadni".
.
"remélhetőleg hosszú, egészséges élete lesz."
Ezt egyetlen, még a legtisztességesebb tenyésztő sem fogja neked garantálni, hiszen ez sokban függ a gazdától is.
.
"Tehát tisztázzuk, a gyengébbek kedvéért"
Megtörtént.
Kiválasztasz pár szimpatikusnak tűnő tenyészetet honlap/FB alapján, majd megkeresed őket telefonon vagy üzenetben. Én jobban szeretem elsőre a telefont, mert úgy nincs annyi lehetősége köntörfalazni, mint egy jól megkoreografált e-mailban. Optimális esetben elkezdtek beszélgetni, amikor ő is kikérdez a körülményeidről és neked is van lehetőséged erre. Ez már egy erős szűrő nálam, ha szimpatikus a hozzáállása az állattartáshoz, nálam az 1. körön átment. Megkérdezheted milyen genetikai szűréseik vannak a kiválasztott párosításnak (és jelezd hogy majd ha személyesen találkoztok meg is szeretnéd nézni őket), ha már volt ettől a párostól alom, kérdezd ki az akkori kicsikről is. Kérdezd meg pontosan mit szokott a szerződésbe írni, ne érjen meglepetés. Ha ezekre nem kapsz egyértelmű választ, menekülj :)
Ha telefonon minden klappolt, kérj személyes találkozót, akkor a macsekok közvetlen környezetét is tudod szűrni és a papírjaikat is csekkolhatod.
Nekem nagyon szimpatikus hogy ha a cica elhozásáig folyamatos a kommunikáció köztünk, ha segít kiválasztani a hozzám megfelelő kicsit, akiről kapok infókat/ fotókat addig is amíg el lehet hozni.
Szóval nálam 1 rész szimpátia és az állattartáshoz való hasonló hozzáállás, és mégegy rész szakmai hozzáértés határozza meg a végeredményt. Tegyük hozzá hogy van egy kis előnyöm egy biológusi diploma és 2 évnyi állatorvosok melletti munka formájában, szóval jobban tudom mit érdemes kérdezni mint egy átlagos gazda.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!