Szükséges-e még valamivel beoltatni a macskát?
Örök befogadtam egy kismacskát a helyi állatmenhelyről, már túl van a 2 körös oltásán, nobivac tricat triot kapott, ezen kívül szükséges még valami ellen beoltatni egy benti macskát?
Sok helyen olvastam, hogy érdemes leteszteltetni macska AIDS meg leukózis ellen, viszont az orvos azt mondta, hogy nem szükséges, egy másik állatorvosi rendelő oldalán meg azt olvastam, hogy ajánlott, akkor most mi az igazság? :D
A tesztelés ajánlott. A menhelyen nem tesztelték, nincs benne az oltási könyvében? Szokták rutinból (kivéve ha olyan pici, hogy anyuval érkezett és anyu negatív, mert csak tőle tudta volna elkapni). Írod, hogy kismacska, ezt tudom elképzelni esetleg oknak, ha neki nincs tesztje.
Benti cicának elég a sima kombi oltás, ha találkozhat idegen macskákkal, akkor szokták javasolni a leukózis ellenit is (kintinek emiatt szintén leukózis elleni + veszettség elleni).
Fontos: ha valaha más cicát fogadsz be, vagy utcáról mentesz, vagy akármi, ne engedd össze őket, amíg az új cicáról nem tudod, hogy szintén fiv/felv negatív.
Hát... nézd, ha most nem is foglalkozol a dologgal, legkésőbb akkor mindenképp kell majd neki egy teszt, ha úgy döntesz valaha, hogy társat szeretnél neki. Ezt ne felejtsd el.
Én biztosan erőltetném, hogy szeretnék tesztet (vagy megkérném a menhelyet, hogy segítsenek ki az ottani dokival), de a te döntésed.
Ha nincs mellette másik macska, és egészséges, akkor végül is lehet mondani, hogy felesleges. Ugye egy sokat betegeskedő macskánál azért fontos az infó, hogy nem-e a cicaaids miatti immungyengeség áll a háttérben, mert akkor az speciális tápot immunerősítést stb igényel, nem csak a betegség kikúrálását. Ha meg több macskád van, akkor azért fontos, hogy tarthatók-e biztonsággal együtt.
Gondolom azért tartja feleslegesnek a doki, mert jó karban lévő egykecica.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!