Miért futnak a macskák a kocsik elé?
ilyenek.
a szabadtartású macska fogyóeszköz.
Tanulság a dologból: ha macskát látsz az út szélén, annyira le kell lassítani, hogy ha eléd ugrik, meg tudj állni. Velem már sok macska eljátszotta, hogy simán elém sétált, aztán csak nézett az autóra és arrébb sem akart menni. Volt amikor ketten két utcából néztük, hogy őfelsége mikor kegyeskedik odébb menni előlünk a kereszteződés kellős közepéről.
De hasonló élményem szarvassal is volt már. Addig az út szélén álldogált, amíg én felé tartottam. Egyre csak csökkentettem a sebességemen, mert nem bízom bennük, hogy nem pont elém fognak ugrani. Végül persze, hogy az autó felé indult, aztán amikor megálltam, akkor meg meggondolta magát és eltűnt az erdőben.
Egyébként nekem is van macskám, de ő fél az autóktól. Ha meghallja, hogy jön egy, rögtön tisztes távolságba szalad az úttól. Kivéve, ha mi jövünk haza, mert akkor megvárja, amíg elmegyünk mellette, utána meg jön utánunk és megnézi, hogy leparkolunk, aztán jön üdvözölni. Szerencsére 30-as övezetben lakunk, ahol egyébként sem adottak a feltételek a száguldozáshoz és rengeteg a macska errefelé, az autósok többsége számít is rájuk.
Én a többségüket észreveszem elég messziről. A mozgásuk könnyebben kiszúrható sötétben is, illetve elég sokszor "világít" a szemük a cicusoknak. De még a sünik egy jó részét is időben meglátom, ha nem pont a kerekem alá szaladnak (sajnos történt már ilyen). Mondjuk én sokat vezetek sötétben, kb fél év alatt elég jól rá is állt erre a szemem. Meg sötétben kiemelten szoktam figyelni az út szélén túlra is, pont azért, hogy lássam, ha valamilyen kistestű állat arrafelé mászkál. Ahol meg városban annyira vacak a közvilágítás, hogy alig látni mellette, ott eleve lassabban megyek (50 helyett 40).
Amúgy megértelek, mert amíg nem vezettem ennyit este/éjjel, addig én is későn észleltem a kiszaladó állatokat, nyomtam is pár satuféket miattuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!