Miért ilyen agresszív állandóan a macskám? Többi lent.
Egyrészt életkori sajátosság, másrészt - és ez saját tapasztalat - nekem is volt a számos cicám közül egy olyan, aki egész életében - ivartalan nőstény létére - agresszív volt és maradt. Velem is undokoskodott és a "tesókkal" is. Harapott, karmolt, verekedett, ok nélkül. Szintén mentett cica volt, még az anyja mellett lett volna a helye, mint a tiednek.
Szóval nem zárnám ki azt a lehetőséget, hogy ők a korai elszakadás miatt sérülnek ilyen módon. Nem tudom - sose jöttem rá -, hogy mi volt vagy lett volna a megoldás (Sajnos, már nem él..)
Mindamellett ő volt az undoksága ellenére az a macska, aki, ha elmentem, "kikísért" a kapuig, és elém jött, ha hazaértem. A többi cica sose.
Azért próbálkozzál, hátha..:-)
Nekem is ilyen a cicám. 8 hónapos ivartalanított kandúr. Én annak tudtam be, hogy mivel egyedüli macska, még kölyök és ráadásul csak benti ezért unatkozik. Próbálok neki ingerdúsabb környezetet biztosítani.
Nekem az vált be, hogy csináltam egy egész alkart és kézfejet védő, kitömött kesztyűt törölközőkből. Amikor vevő voltam agresszív játékra akkor felvettem azt és elég hamar rájött, hogy ilyenkor támadhat. Azóta már odáig jutottunk, hogy képes előszedni a játékos kosarából a kesztyűt mikor így szeretne játszani. Amíg felveszem addig támadó pózban köröz körülöttem, amikor pedig felé nyújtom a kezem akkor jön a támadás. Napi max 20 perc az ilyen vadmacskás játék és utána bújós, dorombolós cicává változik.
Nem kell "utánamenni", kérdező. Pont az a lényeg, hogy a nem kívánt viselkedésből zökkentsd ki, ha elmenekül és mást csinál, elérted a célod. Ha megint előjön az őrült viselkedés, akkor megint.
Nem kell üldöznöd a macskát, mert azzal csak félni tanul. A rossz élményt a rossz viselkedéssel (őrült támadás, harapás) kell összekösse.
Ha pedig simán játék közben vadul, akkor határozottan rászólsz, az orrára fújsz vagy koppintasz egy ujjal (amelyiktől jobban meghátrál), és otthagyod. Ha megnyugodott, lehet megint simizni és játszani tovább.
Ezeket nem egyszer kell megtenned, hogy rögzüljön, de használni fog, hidd el. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!