A 10 hónapos macskámnak a szemfogából letört egy darab. Mit lehet ilyenkor kezdeni?
Nem kell nagyon aggódni miatta, ha ki is esne (törne) 1, egyetlen egy!, akkor se lenne nagy baj.
Ha nem engeded ki kínozod vele, ugyanúgy kell az állatnak is a tér mint az embernek.
Szuvasodni fog, előbb-utóbb el fogja veszíteni.
Jó minőségű száraztáp, akár fogkő ellen (több márkából lètezik dental), vitaminos jutifali, ha nagyon komolyan veszed, létezik szájvíz cicáknak, amit a vizébe kell önteni és/vagy granulátum, amit a tápba kell keverni.
Én megnézetném a dokival, lát-e rajta valamit, mert nagy kérdés, hogy mechanikai behatás miatt tört le (olyanba harapott, amibe nem kellett volna), fogkő miatt, vagy komolyabb szuvasodás esetleg FORL áll a háttérben. Nem árt ezeket kiszűrni.
Jó hír, hogy hiányzó fogakkal is jól tudnak működni a cicák (nekünk van olyan mentett cicánk, akinek csak egy szemfoga van - kettő eleve hiányzott, egyet mi műtettünk ki gyulladás miatt), ez nem fogja hátrányosan befolyásolni. Mindenesetre figyelj oda étkezésnél, ha fájlalja, nem eszik azon az oldalon, rázza a fejét evés közben, nem kell a száraz, stb., akkor onnantól kell vele foglalkozni.
Nekem az állatorvos egyszer azt mondta hogy ilyen akkor szokott történni ha a macska fémbe harap, mint például konzervdoboz. De szerintem okozhatja szennyezett ételmaradék ha guberál.
Hogy gondot okozhat e ez jó kérdés, orvos tudná megmondani ha például félbetört neki akkor meddig szuvasodhat tovább. Nekem így élte le a cicám az életét de ezzel soha nem volt baj. Sok fogát elszórta idős korára de szerencsére nem szuvasodot és nem fájt neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!