Mi a kulonbseg az ugetes hajtasa es a vagta hajtasa kozott?
Hát azt tudni kéne, hogy pontosan (az adott lóhoz képest!) mekkora tempóval vonszolsz vagy rohansz körbe-körbe, hogy némi fokozástól beugrik-e, vagy még nem.
Be lehet gurítani túlhajtással vágtába, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy a jármódok közti váltást az határozza meg, hogy a növekvő sebességhez tartozó másik jármód mikortól kezdve lesz a fizikai világ törvényeit tekintve kényelmesebb a lónak.
De amúgy a múlt század első felének katonai felfogása szerint:
"A beugratáshoz - a külső ülőcsontra való erősebb ráülés, meghúzott derék és helyes állítás mellett - tartsunk ki mindkét szárral a külső hátulsó láb irányába. A belső lábszár maradjon érzésben a hevederen, a külsőt helyezzük a heveder mögé és hajtsuk a lovat mindkét lábszárral - de a külsővel kissé erősebben a vonalon maradva - előre."
Nem rég elengedtek futószárról. Pontosabban a multkor. Ezért nem tudom még hogy mi az ideális tempó. Szabadon azért másabb kicsit.
Köszönöm a válaszokat. Viszont attól parázok hogy véletlen rossz helyre rakom a lábam meg valahogy máshogy húzom a szárat beugrik vágtába. Ugye ilyen nem lesz?😅
Hát dehogynem. Biztosan ismered azt a viccet, hogy a kocsis betanítja a fogatlovakat, hogy az ámen! vezényszóra álljanak meg, hálaistennek! vezényszóra induljanak el vágtában... :)
Nagyon sok, lovagolni végülis nem tudó (nekem a lovaglás fogalma a lovon üléssel kezdődik, de van, aki 20 éve lovazik, és még mindig kiemelkedik a nyeregből, ha a ló ügetni kezd, mert nem tudja kiülni), de lovon magabiztosan közlekedő úgy ugratja be vágtába a lovat, hogy kissé előredől, csetteg neki négyet, ugyanakkor a belső kezével finoman háromszor megereszti-meghúzza a szárat, mint a gép, úgy beugrik.
Najo most rendesen beparáztam :D.
Utolsó: igen azt tudom. Pont így csinálom:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!