Hogyan kell helyesen kiülni a vágtát?
Sziasztok!
Valaki el tudná részletesen magyarázni, hogy hogyan kell kiülni a vágtát?
Testtartás, a ló mozgásának követése, ülés, beugratás, stb.
Nem tudom, hogy mennyire fontos-e de terepen fogok kezdeni vágtázni, egy viszonylag gyors lovon.
Ja még az is hozzátartozik, hogy a ló vágtánál feladja elég rendesen a fejét, és elvileg nála rövid szárat is kell fogni vágtánál mert könnyen engedelmetlen lehet hosszabb, vagy normál hosszúságúnak mondható szárral.
A válaszokat előre is köszönöm, és most az egyszer kíméljenek a hozzá nem értő válaszolók köszi!
Kiülés, vàgta.
Nem tudom ezen mi olyan nehéz
Hát csak annyi, hogy vak vagyok, és nem látom pl az oktatót.
de azért nagyon kedves lehetsz.
ja és az olyan válaszokra hogy: vakon hogy akarsz lovagolni?
nem vagyok kíváncsi.
:D
de amúgy tényleg így mondják (nézz utána)
Felelőtlen az oktatód és ezzel Te is, ha a vágtát terepen kezdi el neked megmutatni.
A vágtát vagy futószáron kell elkezdeni tanulni, vagy osztálylovaglásban egy olyan lovon, amelyik kezdők alá való és felvezet vágtára egy másik ló.
Nagy felelőtlenség, amire készültök.
Hát igazából terepen már biztosan ügetek, szval sztem ezért akar az oktatóm terepen megtanítani vágtázni.
Amelyik lovon vagyok amúgy teljesen megbízható ló, csak kell tudni nála a szármértéket.
Meg az ügetést is terepen tudtam megfelelően elsajátítani, körön/futószáron nem mindig sikerült.
Nem tudom milyen oktatód van, de jobb helyeken nem terepen kezdik el vágtáztatni a tanulókat, hanem futószáron, kéz nélkül.
Nem a ló gyorsasága a lényeg, hanem a ritmusa, lehet lassú ló is kiülhető, kellemes ritmusú, de dobálós is, ugyanez gyors lovaknál. ha kényelmes, akkor indegy, hogy ő egy gyorsabb, de ha nem, akkor hamar le fogsz fordulni róla.
Miután futószáron, kéz nélkül, vagy a voltizshevederbe kapaszkodva ráérzett a lovas a vágta ritmusára, na akkor kezdik el a beemelést tanítani. Ha ez a két alapmozzanat hányzik, felcserélődik, nagy eséllyel olyan hibákat fogsz felvenni, ami a lónak is kényelmetlenséget okoz.
Ezt elmagyarázni, interneten keresztül nem nagyon lehet, ezt tapasztalni kell, és azon az úton megtanulni.
Utolsó válaszoló:
mondjuk ja, igazad van.
Elv annak a lónak kényelmes a vágtája.
Azért mentem amúgy erre a helyre, mert ahol ezelőtt voltam mivel én vak vagyok, 3 hónap után se vettek le futószárról körkarámban.
na mindegy. jah és akkor is csak ügettem.
és ott sztem az életben nem vittek át volna a nagy karámba/pályára, nemhogy terepre.
ahol most vagyok ott igazából az oktató régebb óta ismer.
Akkor is életveszélyes amit csinál veled az oktatód.
Azért inkább kérd már meg, hogy futószáron ugrasson be elsőre, mivel a vágta az ügetéshez képest teljesen más mozgás. A legtöbb esés, főleg bizonytalanabb ülésű lovasoknál az a vágta-ügetés átmenetkor történik, mert a hintamozgásból nem tudnak átállni az ügetés ütemére.
Egy tereplovaglás épp elég rizikós, egy vágtánál észnél kell lenni, meg ugye a biztos ülés nagyon fontos. Garantálni tudom, hogy a ló szájába fogsz kapaszkodni, amit nem fog díjazni, a másik, hogy ha megugrik közben oldalra, akkor megint csak az esésnek adsz esélyt.
Nálunk pl nagyon fontos a stabilitás, kb addig nincs szár a kezedben, míg nem tudsz kapaszkodás nélkül tan-és könnyű ügetni futószáron. Intezitástól függően van, akinek ez 1 hónap, van akinek 5. Ez van (főleg a ló miatt, mer a bizonytalan ülésű lovas bizony a ló szájába kapaszkodik még hosszúszáron is). Vágtába is először futószáron ugratjuk be a lovast, kapaszkodjon, élvezze az új mozgást, aztán, ha megy már kapaszkodás nélkül, akkor megtanulja beugratni, majd szabadon beugratni.
Ha mégis bevállalod a kamikaze oktatást, amit az edződ csinál, kobak és gerincvédő legyen rajtad. Illetve ha van egy csepp józan eszed te mondasz rá nem-et. Ha pedig nem vagy 18 a szüleidnek is lehet ehhez hozzászólása, mert bizony ez bazi nagy felelőtlenség, amit az oktatód csinál.
Már bocsánat, de ha vak, vagyis látássérült vagy, akkor meg főleg nem terepen kéne először vágtázni, mivel még egy rendesen látó embernek és lónak is lehetnek meglepetések a fűben, földben.
Barátnőm lova vágtában megtalált egy lyukat, és nagyon csúnyán buktak, a leányzónak a bordája tört. Persze nem ez a jellemző, de ahhoz, hogy ez így működjön atombiztos terápiás lóra lenne szükség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!