Folyton bakol a lovam! Főleg vágtában, de néha ügetésben is. Mit lehet tenni, hogy ne tegye ezt? Hogy lehet kiülni?
Egy hucul-hafflingi 11 éves kancáról van szó.
Decemberben van most 4 hónapja nálunk. Én 13 leszek 3 hónap múlva, apának van másik lova. Együtt szoktunk kimenni lovagolni hétvégenként, ha nincs nagy latyak.
Voltunk még szeptemberben kint vele a sóstói erdőben lovagolni, akkor már vágtáztam is vele.
Semmi baj nem volt vele, szépen ( rázósan) ment vágtába, ügetésben, mindenhogy.
Most meg az elmúlt 5 alkalomból 4 x bakolt vágtában, de egyszer ügetésben is. Az utóbbi 3 alkalommal, már futószáron voltam, és utoljára, a futószáron kívül nekem is a kezemben volt a kantár, szájában a zabla.
5-ből 2x leestem, máskor a nyakán kötöttem ki, vagy épp csodával határos módon a nyeregben maradtam.
A bakolása úgy néz ki,mint egy hintaló. Az első 2 lábáról a hátsó 2 lábára ugrál, előre-hátra! nem nagy bakolások, de épp elegek ahhoz, hogy leessek vagy nagyon megijedjek.
Fogalmam sincs miért csinálja. Nyeregtörés nincs rajta, heveder megfelelően szoros, és ha velem van baja, akkor a sóstói erdőben miért ment úgy, mint a kis angyal?
Nálunk van, NEM bértartásban, NINCS boxban, 3 kertnyi helyen a másik lóval annyit mozoghat, amennyit akar. Széna reggel-este odaadva, fél-fél vödör szilvalekváros doboznyi tengeri+ zab, mindkét lónak. És a legutóbbi 3 bakolás előtt futószárazva volt, rendesen lemozgatva/ kifárasztva, lecseszve, amikor ledobott.
Én mindent megteszek érte, tőlem kap enni szénát, abrakot, répát, én kefélem le, fésülöm meg a sörényét, nyergelem fel, lovagolok rajta, simogatom, beszélek hozzá, és igen, ha kell, és a szemem előtt csinálja, vagy amikor rajta ülök, akkor leszidom. Nem ütöm meg erősen soha, max a füle közé, vagy az orrára gyengéd, jelzésértékűen, ha rárúg a másik lóra, vagy harapdál. (nagyon ritkán harap, inkább nem is harapás, csak kis csipkelődés, az ajkaival kóstolgat)
Egyébként 2x lefeküdt velem, amikor rajta ültem, és egyszer egy kicsit felágaskodott, de az egy megijedés következménye volt.
Szerintem következetes vagyok, sokszor dicsérem, ha valamit jól csinál, leszidom, ha rosszat csinál, és mégis el akar távolítani a hátáról. pedig bakolás után mindig megyek vele tovább, nem az van, hogy ha bakol, akkor mentesül a munka alól, ezt nem akarnám , hogy megszokja. Kérnék pár hasznos tanácsot, véleményt, előre is köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!