pár éve kaptam egy 5 éves nyers Welsh pónit. 1 éve alakult köztünk bizalom, mivel én is olyan alap szinten álltam mint ő. Már parellizni is szoktunk. De olyan, mintha egyik napról a másikra megváltozott volna. Eddig apa futószárazta, de semmi probléma nem volt vele. Most 3 hónapja csak én foglalkozom vele, eddig teljesen simán ment az egész, már szinte mondhatni be van lovagolva, a zablát is beveszi kis küszködéssel, meg lovagolni is szoktam. Most 2 napig abbahagytam a futószárazást mert rossz volt az idő, nagyon zavarta őt a szél. Ma kimentem hozzá a legelőre, futószárazni akartam. Kezdődött úgy, hogy az elején már a zablát sem vette be. Pedig az utóbbi időben magától nyitotta ki a száját, és beledugta a fejét. Minimum 45 percet szórakoztam vele, de nem vette be. A végén már rúgott is. Jó, mondom akkor neki állok kötőfékkel futószárazni. Na igen, állandóan felém fordul, nem akar semmit csinálni, rászólok, hogy “Üget!!“ de nem érdekli, mindig megáll, és felém fordul. Nyilván az első gondolatom az volt, hogy én csinálok valamit rosszul, ezért odahívtam magamhoz, ellenőriztem, hogy jól van-e rajta minden. Problémát nem találtam, akkor menjünk az ellenkező irányba. Ott is ugyanezt csinálta, különbség nem volt. Ha nagy nehezen el tudtam indítani lépett egyet-kettőt és megállt, felém fordult. Ezt el játszottuk 3x 4x, aztán kihívtam apát, hogy nézze meg mi lehet a gond. Átvette, szóra ügetett, vágtázott, mindent amit kért tőle. Gyönyörűen dolgozott. NEKI! Én odamentem, kezdte elölről a hepciáskodást, megáll, szembe fordul. Apa elindította nekem, 2 kör után megállt, szembe fordult. Apa azt mondta, hogy nagyon a fejénél vagyok. Ezt nem igazán értettem, aztán azt mondta, csináljam úgy mintha fogócskát játszanánk, én kergetem, (elméletben) ő meg szalad előlem. Hogy elvileg így kell felfognom. Jó, megpróbáltam, kicsit hátrébb álltam, hogy “ne legyen annyira a fejénél“ de nem sikerült, mindig megáll és szembe fordul. De apának meg megcsinál akármit. Már napok óta nem tudom futószárazni, apa futtatja le helyettem, nem tudom mi lelte. Lovaglásról meg nem is beszélve, még fel se ülök a hátára, már elkezd ügetni vagy vágtázni. Eddig egy helyben megállt, és türelmesen megvárta még felszállok. Ma már ha nagy nehezen felülök rá, elkezd ügetni, de úgy, hogy lehetetlen visszafogni, és jobbik esetben beugrik vágtába, vagy ledob. Szakértőt sajnos nem tudunk hívni, mivel nem ismerünk a környéken egyet se. Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszokat!
Rendben, köszönöm szépen. Az a gond, hogy kb. 25 km-eres körzetben nem találunk szakértőt, aki kimondottan ezzel foglalkozik, és nem csak mondja, hogy ő érti ezt. :(
2017. júl. 29. 18:16
22/37 anonim válasza:
Mindig kösd ki, ha foglalkozol vele. Ha harapni akar akkor csatt. Csak hogy nem tud elmenni, tehát szembe kell neki néznie a problémával. Amúgy meg a fejedre nőtt. Az a jobbik eset, hogyha meglát, akkor elmegy a karám másik végébe, rosszabbak az, mikor már neked megy, hogy hagyd békén.
Apukádnak sikerült helyre raknia, kérd meg hogy segítsen, hogy nézze mi történik, és hogy ő miként oldaná meg, mit csinálna. Ne dolgozz a lóval egyedül, mert minden ilyen találkozásotokból ő kerül ki győztesen és egyre nehezebb lesz neked csatát nyerned.
Szeretgetni lehet, és kell is! De fel kell ismerni mikor él vele vissza és az első jelnél reagálni, hogy mit lehet és mit nem.
Az, hogy MÁR nem adja fel a lábát, állandóan harapdál, azt jelenti, hogy szarba se vesz, nem tisztel, csak kétlábon járó kajaautomata vagy.
2017. júl. 30. 08:36
23/37 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! Tegnap megnéztem egy kb. 2,5 órás Parelli előadást, tudom, attól mert megnéztem nem oldódik meg a probléma, de nyilván az én hibámból lett ilyen, tegnap más hozzáállással mentem ki hozzá, nem futószáraztunk, csak játszottunk, de nagyon ügyes volt ahhoz képest. Amikor előtte mentem el, első pár alkalomkor rám akart ugrani, aztán megfordultam és minden alkalomkor kapott egy nagyot. Utána csak rá kellett szólni, fülét farkát behúzta, nem csinált azóta ilyet. De viszont eddig félt a rudaktól a földön, tegnap sikerült azon is átlépkedni, az 5. körnél már meg se kottyant, szép ütemesen ment. De én úgy meglepődtem, még oda se mentem hozzá tegnap a legelőn, látta a kezemben a szárat, meg a répabotot, letettem és álltam. Nézett rám, én is néztem rá, és ő jött oda. O.O Csak a kíváncsiság kedvéért megpróbáltam lefektetni, az nem sikerült, de letérdelt ügyesen. Olyan furcsán nyugodt volt.
2017. júl. 30. 11:58
24/37 anonim válasza:
Ha a google az ember legjobb barátja, a youtube a legnagyobb ellensége... Sírva kérlek, ha érdekel a parelli meg a szabadidomítás, menj el egy kurzusra pónival együtt. Én is nézhetném akár 10 órán át a nagydíjat meg az olimpiát, de ha kérnék a lovamtól hirtelenjében egy vágta piruettet, lehet elküldene a p---be.
2017. júl. 30. 17:58
25/37 anonim válasza:
Csak gratulálni tudok... tudod mi a legnagyobb baj? Hogy azok az emberek akiket a videókban látsz 20 éve lovakkal foglalkoznak. És hidd el, hogy mielőtt a lovuk eljutott arra a szintre, hogy normálisan parellizni lehessen velük, minimum 100szor pofon lettek vágva de nagyon durván. Csúnyán hangzik persze, de ez az igazság. Nem mindegy, hogy 20 év lovas tapasztalattal, 200 kezelhetetlen ló rendbe tétele után parellizek, vagy 0 tapasztalattal egy amúgy is problémás lóval. De majd megtanulod mikor már nem 10 ezreket, hanem 100at kell majd az átlovaglásra költeni, vagy még inkább azt mondják, hogy lehet leadni vágóba. És mindezt azért, mert egy 14 éves kislány a gyakorin azt írta neked hogy parellizni kell (úgy, hogy még lovat nem látott életében) :'D
2017. júl. 30. 21:43
26/37 A kérdező kommentje:
De most mit csináljak, nincs pénzem az ország másik végéről szakembert hívni!!! A környéken meg egy sincs, és amúgy sem olcsó ez az egész. Szállítani nem tudom, nincs lószállítónk, félne tőle, és minimum 100km-re van egy ilyen rendezvény vagy mit tudom én, ami szintén drága. Nem azt mondom, hogy sajnálom rá a pénzt, de van nekünk is elég problémánk. Apát most küldték egy új munkahelyre, anya már a negyedik műtétjére készül, és így kérjek pénzt tőlük egy lovas kurzusra?
2017. júl. 31. 04:16
27/37 anonim válasza:
Ezesetben egy tapasztaltabb lótulajdonostól kell segítséget kérned. Ha nem ismersz ilyet, kérdezősködj a környéken vagy patkolókovácsnál, állatorvosnál, tanyákon. A lényeg, hogy legyen gyakorlata a lovaknál.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!