Nem tudok futószárazni? Elfelejtettem?
Ne üsd meg kérlek ne üsd meg! Az sosem vezet jóra. Én eddig minden problémát ütés és hanfelemelés nélkűl meg tudtam oldani. Én egy " suttogó" szerű ember vagyok úgyhogy kérlek hallgass rám.
Először is. Ne idomítsd a lovat hanem inkább játsz vele. Tedd játékossá az egészet hogy legyen hozzá életkedve. Még fiatal tetszeni fog neki a játék. És azt tapasztalom hogy már nem bízik benned. Ilyenkor kezdd újra a kapcsolatotokat. Mert elromlott. Parellizz újra. Tudod Parelli 4. Játék: Circle game azaz körjáték. Ami játék9san rávezetheti a futószárazáshoz. Kedvesen és jó kedvűen közeledj mindig felé mert ő áveszi a hangulatodat. Ha csak egyszerűen bunkóskodik veled akkor én csinálnék egy Join up- ot. ( Monty Roberts módszere) és utánna Parelliznék. A parelli játékoknak mindig sok időt haggy. És a l9vad melett legyél jó kedvű. Szeretettel, jókedvvel és türelemmel meg tudod oldani az egészet.
Monty Roberts Join up- járól ha nem hallottál még, akkor a youtubeon rengeteg videó van róla. Meg az interneten a leírása megtalálható.
Ne feledd addig nem fogod tudni megoldani a problémát amíg nem tanulsz meg az ő nyelvén beszélni.
Jászatok, ne idomítsd. Ne úgy menj ki hozzá hogy én most akkor megdolgoztatom és megnézzük mi lesz. Úgy menj ki hozzá hogy ma egy jót jászok a pacimmal. Az ostort meg felejtsd el, hogy félemlítésre használnád.
Tehát össuefoglalva amit írtam. Ki kell bizalmas kapcsolatot építened vele újra Monty és Parelli módszereivel. Utánna én megpróbálnám a szabadidomítás alapjait is( követés, kiterelés, küldéy) . Ismerdem ezeken kívűl a lovad természetét is. Én azt tanácsolnám, hogy ülj be a bokszába vagy a karámjába 1-2 órácskára. Az majd össze hoz titeket. Találj ki játékos feledatokat, hiszen az idomítási gyakorlatokat meg csinálja a ló ha játékosan van rávezetve. Amíg nem bíztok egymásban újra addig ne ülj rá. A futószárazással finoman. A Pareli jáékokat játszd végig. És az segítségesdre lesz. Én most nem tudok többet mondani. Viszont ha szeretnéd én felajánlok neked egy olyan lehetőséget, hogy a mindennapos fejleményekről írsz nekem magán üzenetet és én adok tanácsokat. Más is ezt teszi mert fel ajánlottam neki és szépen halad a lovával. 😘 És remélem hogy tudok segíteni.
Üdv: egy szabadidomító
Ui.: Írhatsz nyugodtan akkor privát üzenetet ha szeretnél és segítek.😀
Sok szerencsét
Kedves utolsó... a legrosszabb, amit tehetsz, hogy nem tanítod meg a játék és munka közötti különbséget a lónak. Nem lehet majd vele normálisan dolgozni (persze, el lehet rajta lötyögni fél órát a karámban, de komolyabb munkára nem lesz képes.)
Elméletben nagyon szépen hangzik, amit mondasz, csak látszik hogy fogalmad sincs a szabadidomításról sem, nemhogy a lovakról.
Kedves 13-s álmodozó lovas!
Te nagyon el vagy tévedve, mert a természetes lókiképzés, sem erőszakmentes! Csak annyi erőszakot alkalmazunk, mint amennyit a ló is a természetben, csak hogy az ostor egy eszköz, ami kicsit egyenlíti a ló és az ember közötti erőbeli különbségeket. Nem azt mondom, hogy álló remegőre kell verni a lovat, de egy jó időben adott pofon vagy ütés elég arra, hogy kifejezed tiszteletlen volt, ezt nem teheti meg.
Lehet te eddig csak birka lovakkal dolgoztál, de mit szólnál ahhoz, ha a futószár végén álló lóállat befordulna és rád támadna. Elfutnál, és ezzel a lóban megerősítenéd a dominanciáját. De ha odahúzol neki, hogy már pedig keményen átlépte azt a bizonyos határt, akkor menthető a dolog. Ismerek parellist, aki 20 éve képez ki természetes módon lovakat és bizony ő is odacsap, ha a helyzet úgy hozza.
Egyet jegyezz meg ló és ember SOHA nem állhat egy szinten, valamelyik mindig dominánsabb lesz, normál esetben az ember. Ha a ló kerül magasabb pozícióba, onnantól a jellemén és a jóindulatán múlik, hogy csak abban nyilvánul meg, hogy nem adja fel a lábát vagy vakarófának néz, vagy netán felrúg.
Ha ennyire nem tudsz vele bánni, akkor mindenképpen keress egy hozzáértőt (edző/belovagló), aki megtanít, hogy mégis hogy kell nevelni egy lovat. Nem bántásból mondom, csak nem szeretném, hogy teljesen kezelhetetlenné váljon a ló és el kelljen adnod, vagy még rosszabb.
Amúgy egy lovat helyre rakni nem 3 napba telik. Nyilván egy ideig próbálgatni fogja a határait. Lehet, hogy hónapokba is beletelik mire tisztelni fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!