Kezdőoldal » Állatok » Lovak » A lovam bakol vágtábaemeléskor...

A lovam bakol vágtábaemeléskor, mit tegyek?

Figyelt kérdés

A paci egyébként végtelenül bájos, kedves, jóindulatú. Nem szemétkedésből csinálja, csupán megszokásból. Nem azért, mert erős jeleket használok, nem vagyok már kezdő lovas, egyébként edzőkkel is ugyanezt csinálja. Engem nem zavar, ki tudom ülni, számítok rá, de kezdőket is oktatok rajta, nekik viszont nem jó, könnyen elveszítik az egyensúlyukat.

Ismertek valami módszert arra, hogyan tudnám leszoktatni róla?

Alapítványnál dolgozom, nincsen mód arra, hogy más lovat kérjek, vagy ültessem a gyerekeket. Ha valakinek van ilyen tapasztalata tudna segíteni?

2010. máj. 7. 14:40
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
29%

Mért hiszi sok kezdő, hogy már nem kezdő... (én pl kezdő vagyok, elárulom, egy ilyen kérdés után te is)

Megszokásból akkor csinál valamit egy ló, ha hagyod, hogy csinálja, magyarul, ha téged nem zavar, hogy ezt csinálod, mért várod, hogy a ló ne csinálja?! Talán jelezni kellene neki, hogy ez nem kívánt viselkedés, mert nem gondolatolvasó szegény jószág. Hogy ezt hogyan teszed, az a te dolgod, módszered, az alap mód, hogy ráversz pálcával.

2010. máj. 7. 14:53
 2/25 A kérdező kommentje:

Először is, tudom hogy nem vagyok kezdő. Két lovam van, versenyszerűen ugrok velük, jó eredményekkel, légyszíves információ hiányában ne vond kétségbe a tudásom. Nem vagyok profi, de sokat elértem már, emellett nem oktathatnék gyerekeket, ha nem tudnék lovagolni. Miért kell mindenkit lenézni, aki nem olyan mint te?

A másik, kezdő alatt nem fogok ráhúzni ostorral, mert örül annak, hogyha a lovon maradhat.

14 éves, nem fiatalkorától van velem, csupán két hónapja, minden nap jönnek gyerekek, így én magam sajnos nem tudom kinevelni belőle, mert a gyerekek alatt nem verhetem el, nem is akarom, ha segítségekkel nem érek el semmit, verjem véresre a lovat, vagy ha esetleg nagyobbat kap, a lovasa leesik mit mondok a szülőknek? Bocsi megtaposta a ló, mert most akartam megnevelni?

Legközelebb kérlek olvasd el a kérdést, utána válaszolj!

2010. máj. 7. 14:59
 3/25 A kérdező kommentje:
A második bekezdésben a lóról van szó...
2010. máj. 7. 15:00
 4/25 anonim ***** válasza:
100%
Nem lehet, hogy csikis az oldala, vagy csípi valahol a szőrét a heveder, nyomja a nyereg, esetleg éles a zabla? És ezek annál a mozdulatnál okoznak fájdalmat, mikor vágtába beugratod? Nem lehet, hogy csak örül a vágtának? Szerintem jól át kéne vizsgálni a szerszámzatot vagy hogy nem csikis-e a pacc. Esetleg segíthet, ha lefutószárazod lovaglás előtt. Tényleg, akkor is csinálja ezt, ha nem ül lovas rajta, nincs rajta nyereg, sem kantár csak mondjuk kötőféken futószárazod? Így talán ki lehetne deríteni, mi a bibi vagy hogy rossz szokásról van-e szó. Ha rossz szokás, akkor nem lesz könnyű dolgod, teljesen elölről át kell lovagolni a lovat. Addig viszont nincs kezdő a hátán... Elsőre ezek jutottak eszembe. Mindenképpen azzal kell kezdeni, hogy a probléma valódi okát kell föltárni, aztán ennek ismeretében lehet a megoldáson gondolkozni.
2010. máj. 7. 16:54
 5/25 anonim ***** válasza:
Ismertem egy csikis lovat, amelyik mindig ezt csinálta, mint a tiéd. Kiderült, hogy csikizte az oldalát a nyeregalátét és valahogy mindig a beugratásnál kezdett el bokkolni. A megoldás az volt, hogy a teli alátétet le kellett cserélni nyereg alakúra...
2010. máj. 7. 16:56
 6/25 anonim ***** válasza:
100%

Én is oktatok gyerekeket, de én minden "iskolalovat" rendszeresen lovagolok,hogy rendben maradjanak. Ezt a problémát nem a gyerekek alatt kell megoldani szerintem, hanem úgy hogy te ülsz rajta. Én nem mernék olyan lóra gyereket ültetni, amelyikről tudom, hogy minden beemelésnél bakol.

Egyszer próbáld úgy beugratni, hogy lazább szárral emeld be vágtába, de úgy hogy a belső állítás ugye azért megmaradjon.

Ezzel ki lehet zárni a zablaproblémát. Ha ennek ellenére is bakol, akkor kell hátrébb menni. Nyereg, heveder blabla.

Ha pedig semmi zavaró tárgyi tényező nem áll fent, akkor vagy egy rossz szokásról van szó, ami kinevelhető, vagy esetleg láb vagy pataprobléma.

2010. máj. 7. 20:18
 7/25 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen mindenkinek a választ :)

Nem nem csikis, illetve mindent végigzongoráztam már vele, orvossal megnézettük mielőtt megvettük, ő azt mondta minden rendben a pacóval.

Próbalovaglás is csak kétszer volt, bakolt akkor is, de ráfogtam, hogy jókedve van. Engem nem is zavar, hiszen lóból van, nem túl nagyot ugrik, kiülhető, de a gyerekek ugye egy kisebb botlásnál is elvesztik az egyensúlyukat. Nem mondhatom, hogy egy hónapig ne járjon senki, a ló az alapítvány tulajdona. Talán majd nyáron...

Egyébként futószáron kötőfékkel még rosszabb.

Sajnos tényleg rossz szokás, viszont a lóval ügetés, lépés jármódban remekül lehet dolgozni, szóra csinál mindent, 80 cm-ig ugrásbiztos.

A világ minden kincséért sem adnám senkinek, mert amúgy tényleg tökéletesen működik, nem ijedős, nem rohan el, tényleg álom, csak a bakolás ne lenne, dehát, tudom, idő kéne hozzá.

Sajnos a főnököm nem ért a lovakhoz, neki csak a pénz fontos, így tenni nem tudok ellene, próbálok csak a nagyon jókkal vágtázni :/

Nyárra marad, akkor valószínűleg lesz rá elég időm, igaz mellette még két lovam van, őket is edzeni kell.

A helyrerakásban valaki tudna segíteni, úgy értem, hogyan kezdjem?

A lovardában is megkérdezhetném, de ha már itt vagyok...

2010. máj. 7. 21:04
 8/25 anonim ***** válasza:
0%

fél szárral vedd fel a fejét, de ne tépd, mert akkor leránt. Ja és vissza kéne venni az arcodból, kellő alázat nélkül nem lehet lovagolni.

egy tréner.

2010. máj. 7. 21:16
 9/25 A kérdező kommentje:

Köszönöm, nem kioktatást kértem, hanem segítséget.

Melyik mondat mögött látod a nagyképűséget? Akkor amikor leírtam, hogy imádom a lovat, vagy akkor amikor azt mondtam nem vagyok profi?

Mindjárt megkapom, hogy nem a szavak mögött rejlik a lovas tudása, hanem a tetteiben.

Akkor hogy is van ez?

2010. máj. 7. 21:25
 10/25 anonim ***** válasza:
24%

3 éves korom óta lovagolok, de még most se mondanám hogy "nem vagyok kezdő lovas" :)

lehet hogy tényleg hevesen reagáltam, ez esetben ne haragudj, csak sajna napis szinten van dolgom olyanokkal , akik azt mondják hogy ők aztán nem kezdők, de azé nyergelni én nyergeljek... hosszú.

Szerintem vagy finoman vedd fel a fejét fél szárral. Esetleg próbáld meg, hogy lemozgatod picit, mielőtt ráülnek, lehet hogy csak az első happyness miatt ilyen.

csinálhatsz vele ellazító gyakorlatokat.

2010. máj. 7. 21:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!