Milyen alapvető dolgok kellenek két shetlandi póni tartásához?
ertelemszeruen mindenbol 2 db
- szorkefe
- gumis/muanyag vakaro
-patakaparo
-sorenyfesu
-kotofek
-vezetoszar
(Poninak nem kell takaro ha ridegben van, igenytelenekn:) )
- kantar/nyereg/heveder/kengyelszij/kengyel/ izzaszto ha lovagolni is kell oket
-futoszar mindenkepp, ostor is lemozgatni oket :)
Hirtelen ennyi jutott eszembe, ugyanaz mint egy nagy lonal..
Aki nem tudja, hogy mik az alapvetően szüksèges dolgok pónik tartásához az ne vegyen pónit.
De komolyan hány kérdèst írsz mèg ki a témában?
Ahelyett hogy itt irogatod a kérdéseidet inkább vennél elő szakirodalmat (akár interneten is lehet találni millió hasznos tartalmat pónik tartásáról ha épp könyved nincs.)
Illetve tapasztalatot kéne szerezni mielőtt ilyenbe vágod a fejszédet :)
Egy három oldalról védett beálló de szerintem a legjobb két box ugye olyan mint a belálló csak 4oldalas és ajtaja van. Kell nekik
szörkefe
Gyökérkefe
Gumivakaró
Pata kaparó
Szivacs
Sörény-farok fésü
Tajtékvonó. Nyárom moshatod őket a legtöbb esetben imádják a shetlandik saját tapasztalat szerint.. Vödrök nekem a kedvencem etetéshez (tehát semmi folyós kajához) a horzéban,stylban megmég sokhelyen kapható gumis vödör nen törik ergo biztonságos
Szerelhetsz a boxokba önitatót de a kis póniknak elég egy mindenbap csérélt vödör víz, egy jó kis legelő ezt értsd úgy hogy legalább 30-40méteres mondjuk minden oldala ennyi hát lovagolni max nagyon kicsik ülhetnek rájuk úgyhogy egy nyereg,nyeregalátét,kantár elég ebből pony méret ritkán árulnak shetty méretben is. 2póninak havi 2 120cm magas körbála de majd meglátod inkább több mint kevesebb nyáron vásárólj be a szébából\szalmából(szalma a boxba) mert akkor olcsóbb télen meg sokkal drágább rosszminőségübb van márha van kell egy vas villa méretes talicska(trágyázáshoz és ha csak nincs nagy kerted meg kell oldanod a trágy elszálírását is;) kell egy futószár 2kötőfék (futószárazáshoz) mert ugye mivel nem lehet rajtuk lovagolni le kell őket mozgatni ha van nagy legelőd akkor heti3-4 futószárazás pónin ként;) forgács is kellhet a boxba de van aki csak szalmát vagy csak forgácsot használ.. U.i ha köhögnek akkor ridegbe kell őket tenni egy beálló és kész. Ez gyakori póni nyavaja általába a poros boxoktól van. Vehetsz akadályokat ha ilyen 10-50 cm ig raksz le nekik akkor ugrathatod őket is persze rájuk ne ülj! Gondolom tudod ezt úgy mint a nagy lovaknál:) esetleg takaró ha nem nő meg a szörük télen.. Fontos hogy őket is kell körmölni 6-8hetente fogreszelés évente 1-2x
Vérvétel\vérvizsgálta 2-3 évente oltások mint a nagy lovaknál. Lehet kihagytam valamit.. Ha kérdésed van még a pónikról\livakról nyugodtan írj privátba ha és szénaháló 2 etetés elég mert könnyen híznak reggel 6kor és este 6kor mondjuk ugye iskola előtt meg este is.etetheted őket a legelőn vagy a boxban de ha egy legelőn lesznek könnyen össze vesznek az ennivalón. Csutakold őket mindeb este hétvégenként pedig pucold a szerszámokat őket elég 2 naponta trágyázni de a legelőn mindennap szedd össze.. A futószárazás megmondjuk úgy hogy hétfő egyik kedd. A másik szerda szünet:) csütötok egyik péntek másik szombat mind kettő.. 2-3 hetente valamelyik futószárazást mindig átvariálhatod arra a szabadídomítós ugrálósra amit írtam.. De parellizhetsz is velük mert ugyanolynan okosak (ha nem okosabbak) mint a nagyok! remélem ez a regény amit írtam ide segít!;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!