Eddig semmi baj nem volt de most?
Szerintem is az időjárás. Nyáron picit jobban el vannak nyomva a meleg miatt, ezt az őszi-téli hűvöset imádják, ilyenkor az összesnek csípi a zab a seggét :D
Ha úgy érzed hogy eleget mozgatod de még mindig van fölös energiája akkor kevesebb szemest adnék neki.
1. Nem szállunk le, mert az a lónak egyfajta jutalom, nemkívánatos viselkedésre pedig sosem reagálunk úgy, hogy az a lónak jólessen.
2. Nem ütjük a lovat, főleg nem nyeregből.
3. Szerintem nem fair az, ami Mo-on divat, hogy ha van energiája a lónak, akkor megoldásként felmerül, hogy adjunk neki kevesebbet enni és akkor majd nem lesz ereje hülyéskedni. Ez képzésbeli probléma, nem oldható meg azzal, hogy kevesebbet kap enni a ló...
Én azt mondanám, hogy ilyenkor azonnal állítsd ellenkező irányba és ha tudod, combra engedtesd, ülj és dolgozzatok a fél/felvételeken. Mindösszesen annyi a probléma, hogy a ló menni akar, te nem akarod, viszont a vállán jobban el tud menni, ezért oldalazik. Megpróbálnám azt is, hogy ha segítőkészek a lovastársaid, hogy leléptetéskor visszamész másik lovas mögé, majd lépésben mellé, majd elé mész és ezt ismételgeted. Ne feledkezz meg a dicséretről, mert abból tanul a ló, nyugodtan lehet neki szárat adni ha jól viselkedik, szóban, simogatással dicsérni, majd újra belehelyezni a problémás szituációba, stb, szóval megtanítani neki, hogy mindenkinek jobb, ha nyugton marad.
Ha nagyon tombolnak benne az erők, egy kis futószár terep előtt nem árthat.
Nem szerencsés leszállni, ha a ló nem azt csinálja, amit mi szeretnénk. Sőt, hiba. Próbáltad oldalazásnál nem visszafogni vagy megállítani, hanem határozottan előre hajtani? Esetleg megpróbálni kiskörökre venni, ne adj isten hátraléptetni, ha dilizik?
Terepen ha csak az egyik csizmával zársz, az nem előrehaladást közvetít a lónak, tehát nem szerencsés.
Ezek olyan tippek, amit olyan ír, aki nem igazán járatos a komolyabb lovaglásban, úgyhogy nyugodtan javítsanak ki a hozzáértők, ha hülyeséget írtam, legalább én is tanulok belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!