Félfelvétel, félfelvétel, félfelvétel.
Valamint összeszedő gyakorlatok.
A félfelvételeket a külső szárral végezd, ahogy az osztrák edzőm mondá, az a "fék". De miközben félfelvételeket csinálsz, ne felejtsd el előre hajtani a belső csizmával a lovat! Ezzel teszed neki egyértelművé, hogy nem felvenni szeretnéd lépésbe, hanem csak azt akarod, hogy rövidüljön le, és szinte maga alatt ügessen.
Én ezt a gyakorlatot a hosszúfal-rövidfal függvényében szoktam gyakorolni, amikor is hosszúfalon megnyújtom a lépteit, rövidfalon pedig annyira lerövidítem, amennyire csak lehet.
Rövidíteni lehet épp eljes felvétellel is, amennyiben azzal csak az előrehaladást szüntetjük be, a jármódot nem (ügetésnél ez a piaffe).
Ettől eltekintve testsúlysegítség, ha megszűnik az előrehjtó testsúlysegítség, nem követed a mozgását, a ló rövidül - de nem esik vissza, amíg a csizmmasegítség előrehaladást diktál.
Másik opció, hogy ügetésnél mindig érzed, hogy az egyik oldald épp süllyed. Ezzel a hátsó lábával lép a ló. Ha erre az oldalra terhelsz (majd a másikra, ahogy az süllyed), a ló rövidülni fog - hiszen súly kerül a lábra, ami még a levegőben van, igyekszik minél előbb belépni alá, nehogy "felboruljon". Ugynez fokozásra is érvényes: ha az ellentétes oldalon, mint ahol süllyed a lábad, csizmasegítséget adsz, fokozni fog -> hiszen a még földön lévő lába előrehaladását sürgeted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!